WEBINAARISARJA: Yhteisöllinen toiminta ja kestävä tulevaisuus – Planetaarisen ajattelun voima
- Päivämäärä:
- 23.10.2025 - 4.12.2024
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- -
- Kategoria:
- Opetus, kasvatus ja psykologia
- Toteutusmuoto:
- Etäopetus
- Hinta:
- 0 € (alv 0%)
Webinaarisarja pureutuu ihmisen ja yhteiskunnan suhteeseen ekologisen kriisin keskellä. Kolmen webinaarin aikana käsitellään planetaarista sosiaalipedagogiikkaa oppimisen ja kasvun välineenä, ammattilaisten planetaarista toimijuutta sekä yhdessäluovaa tulevaisuusmuotoilua. Asiantuntijoiden johdolla osallistujat pääsevät tarkastelemaan, miten yksilö ja yhteisöt voivat edistää kestävää kehitystä ja uudistaa toimintatapojaan systeemisesti, eettisesti ja kestävästi. Sarja tarjoaa käytännön näkökulmia kestävän tulevaisuuden rakentamiseen niin kasvatuksen, työelämän kuin henkilökohtaisen toimijuuden tasolla.
Webinaarit ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Webinaaritallenne on saatavilla tilaisuuksien jälkeen.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Webinaarit:
Planetaarinen sosiaalipedagogiikka
keskiviikko 23.10. klo 8.30–9.30
Katso webinaari tallenteena tästä linkitä (YouTube)
Alustaja: suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, OKKA-säätiö
Keskustelija: apulaisrehtori Hilla Tolonen, Joutsenon Opisto
Planetaarinen sosiaalipedagogiikka on oppimiseen ja ihmisenä kasvamiseen perustuva vastaus aikamme kriiseihin, jotka kytkeytyvät ekologiseen ja sosiaaliseen todellisuuteen. Se tarkastelee ihmisen paikkaa maailmassa osana yhteisöjä, yhteiskuntaa ja koko biosfääriä. Planetaarinen sosiaalipedagogiikka tarjoaa ihmiselle tutkimusmatkan omaan itseen ja ympäröivään todellisuuteen. Maailmayhteyden rakentamista opitaan tarkastelemalla tilan, moraalin ja ajan ulottuvuuksia jokapäiväisessä elämässä. Maailmasuhdetta uudistavan oppimisen avulla ihminen tulee tietoiseksi yhteydestään ihmisiin ja muuhun luontoon tunteiden, kehon ja mielen tasoilla. Webinaarissa OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen alustaa planetaarisen sosiaalipedagogiikan teoriasta. Tämän jälkeen käydään dialogi siitä, miten planetaarinen sosiaalipedagogiikka voi uudistaa koulutuksen ja kasvatuksen käytäntöjä.
Ammattilaisen planetaarinen toimijuus
tiistai 12.11. klo 8.30–9.30
Katso webinaari tallenteena tästä linkitä (YouTube)
Alustaja: lehtori Eveliina Asikainen, Tampereen ammattikorkeakoulu
Keskustelija: viljelytoiminnan asiantuntija Heidi Hovi-Sippola, Perho liiketalousopisto / Green City Farm
Yhteiskunnan ekologinen jälleenrakennus merkitsee työn ja talouden uudistamista yhden planeetan rajoihin mahtuvaksi. Työn planetaarinen tulkinta synnyttää työn tekemisen tavalle, tarkoitukselle ja kohteelle uuden tulkinnan. Sen mukaan yhteiskuntaa uudistavaa työtä ja ammatillista toimijuutta luonnehtivat systeeminen ymmärrys, kestävän tulevaisuuden rakentaminen ja planetaarisen hyvinvoinnin edistäminen. Työelämän ammattilaisen planetaarinen toimijuus merkitsee aktiivisen roolin omaksumista kestävän tulevaisuuden ammattilaisen esikuvana, oman työyhteisön kestävyystoiminnan kehittäjänä sekä työelämän ja yhteiskunnan uudistajana. Planetaarinen toimijuus syntyy ammattialan työelämän tilallisten, ajallisten ja eettisten kytkösten tiedostamisen kautta. Toimijuuden toteutuminen mahdollistuu ammattilaisen vuorovaikutteisissa suhteissa asiakkaisiin, työyhteisön jäseniin ja sidosryhmiin oman työpaikan ulkopuolella. Webinaarissa Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Eveliina Asikainen alustaa ammattilaisen planetaarisesta toimijuudesta ja kuvaa esimerkkinä ammatillisen opettajan toimijuutta. Tämän jälkeen keskustellaan planetaarisen toimijuuden vahvistamisesta työelämässä.
Yhdessäluova tulevaisuusmuotoilu
keskiviikko 4.12. klo 8.30–9.30
Alustajat: transformatiivisten oppimisprosessien muotoilija ja kestävyystutkija Maria Joutsenvirta sekä väitöskirjatutkija Silja Huttunen, Itä-Suomen yliopisto
Keskustelija: Futuristi ja erikoistutkija Sanna Ketonen-Oksi, Laurea-ammattikorkeakoulu
Kyky kuvitella tavoiteltavaa tulevaisuutta on taito, jota voi harjoittaa. On kuitenkin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, tunnistaa tulevaisuutta muovaavia heikkoja signaaleja ilman vuorovaikutusta toisiin. Tulevaisuus ei välttämättä olekaan vain kaukana taivaanrannassa siintävä näkymä. Tunnistamalla yhdessä nykyhetkeen ja tulevaisuuteen liittyviä odotuksiamme, tarpeitamme ja tunteitamme, voimme rakentaa meistä itsestämme kumpuavia kestävyyttä edistäviä tulevaisuuden taitoja. Kun näitä taitoja harjoitetaan yhdessä, uusi tulevaisuus ja kulttuuri alkavat tulla todeksi ihmisten välisen vuorovaikutuksen ja kohtaamisten kautta. Webinaarissa Maria Joutsenvirta ja Silja Huttunen alustavat dialogisesti yhdessäluovasta tulevaisuusmuotoilusta. Sen jälkeen dialogiin yhtyy transformatiiviseen ennakointiin erikoistunut futuristi Sanna Ketonen-Oksi, joka työskentelee erikoistutkijana Laurea-ammattikorkeakoulussa.
Webinaarisarja toteutetaan osana Planetaarisuus vapaan sivistystyön opetusta ja arkea -hanketta. Hanketta rahoittaa Opetushallitus ja se toteutetaan vuosina 2024–2025 yhteistyössä OKKA-säätiön, Vapaa sivistystyö ry:n ja Meri-Pohjolan opistopiirin kanssa. Tutustu hankkeeseen ja hankkeen täydennyskoulutukseen verkkosivuillamme.
Yhteistyössä
Kouluttaja
Erkka Laininen
suunnittelupäällikkö
OKKA-säätiö
Erkka Laininen on toteuttanut 25 vuotta kestävyyskasvatusta, edistänyt oppilaitosten kestävän kehityksen työtä ja opetushenkilöstön täydennyskoulutusta eri koulutusmuodoissa, mukaan lukien vapaa sivistystyö. Hän on hankkeen vastuukouluttaja.
Maria Joutsenvirta
KTT Maria Joutsenvirta on kestävään kehitykseen erikoistunut työelämän kehittäjä ja oppimismuotoilija. Hän kouluttaa ja valmentaa muutoksen tekijöitä, jotka haluavat lisätä sisäisiä valmiuksiaan toimia luovasti monikriisin oloissa. Joutsenvirran työtä määrittää tulevaisuuslähtöinen systeeminen ajattelu ja holistinen ihmiskäsitys. Hän on innostunut kehittämään ja soveltamaan planetaarista sosiaalipedagogiikkaa.
Silja Huttunen
VTM Silja Huttunen on sosiaalipsykologi ja palvelumuotoilija, yhteiskehittämisen ja tulevaisuusajattelun fasilitoija ja työkaluiksi mallintaja. Silja työskentelee Itä-Suomen yliopistossa planetaarista osallisuutta käsittelevän väitöstutkimuksen parissa. Siljalla on monipuolinen kokemus asiakaslähtöisestä yhteiskehittämisestä koulutus- ja palvelusektoreilla, sekä erilaisten verkostojen ja ekosysteemien tulevaisuustyöstä. Silja on perustanut kestävän tulevaisuuden muotoilutoimisto Toimisto2030 Oy ja opettaa sivutoimisesti julkisten palvelujen muotoilua Lapin yliopiston alaisuudessa.
Eveliina Asikainen
Eveliina Asikainen on toiminut kestävän kehityksen ja koulutuksen asioiden kanssa yli 30 vuotta. Uransa aikana hän on opettanut ympäristönsuojelua kansanopistossa ja kouluttanut monien alojen ammattilaisia Tampereen ammattikorkeakoulussa, erityisesti metsätalousinsinöörejä ja ympäristöinsinöörejä. Vuodesta 2019 hän on työskennellyt Tampereen ammatillisessa opettajakorkeakoulussa päätehtävänään opettajien kestävyysosaamisen edistäminen. Vuodesta 2020 hän on toiminut Arenen kestävyys- ja vastuullisuusryhmässä johtaen kestävä koulutus -alaryhmää. Asikainen toimi myös kestävää ammatillista koulutusta kehittäneen VASKI-hankkeen ohjausryhmässä. Tällä hetkellä tärkeä osa Asikaisen työtä on johtaa Academy for Sustainable Future Educators – EduSTA -Erasmus+ Teacher Academies -hanketta, jossa kehitetään osaamismerkkijärjestelmää opettajien kestävyysosaamisille.
Heidi Hovi-Sippola
Heidi Hovi-Sippola on agroekologian maisteri, joka vastaa Perho Liiketalousopiston kestävän kehityksen oppimisympäristön ja ekologisen puutarhan Green City Farmin toiminnasta. Hänen alaansa on ruokaketjun kestävyys pellolta pöytään, kestävän kehityksen edistäminen oppimisympäristössä ja ekosysteemipalveluita sekä luonnonmonimuotoisuutta tukeva viljely. Hän kehittää paikallista kestävää ruokajärjestelmää vastaamaan yhteisiin kestävyystavoitteisiin. Hän innostuu alojen välisestä yhteistyöstä ja kehittää mm. aloja yhdistävää AgriCulinary-koulutusta.
Sanna Ketonen-Oksi
Sanna Ketonen-Oksi työskentelee tulevaisuudentutkijana ja erikoistutkijana Laurea-ammattikorkeakoulussa, jossa hän myös koordinoi Laurean sisäistä tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin tiimiä. Sanna on väitellyt innovaatioekosysteemeissä tapahtuvasta yhteisarvonluonnista ja hänellä yli 20 vuoden kokemus erilaisista monitoimijayhteistyöstä niin Suomessa kuin ulkomailla. Intohimokseen hän kokee halun auttaa yksilöitä ja organisaatioita muuttamaan pitkän aikavälin näkemyksiään tulevaisuudesta – tavoista, joilla he analysoivat, ymmärtävät ja vaikuttavat tulevaisuuteen.