Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työoikeudessa, kevät 2024
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Joensuu
- Kategoria:
- Juridiikka ja yhteiskunta
- Toteutusmuoto:
- Lähiopetus
- Hinta:
- 75 € (alv 0%)
Sisältö
Yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja syrjintään liittyvät työoikeuden kannalta merkityksellinen lainsäädäntö:
syrjintäperusteet, syrjinnän ilmenemismuodot työsuhteen eri vaiheissa, syrjintäolettama, välitön- ja välillinen syrjintä, yhdenvertaisen kohtelun periaate, tasapuolisen kohtelun periaate, pro rata temporis -periaate, hyväksyttävä syy, oikeuttamisperuste ja positiivinen erityiskohtelu.
Kansallisessa lainsäädännössä ovat keskeisessä asemassa tasa-arvolaki, yhdenvertaisuuslaki sekä työsopimuslaki (erityisesti TSL 2:1–2. Syrjintää koskeva lainsäädäntö on kiinteästi sidoksissa EU-oikeuteen (non-discrimination law).
Katso ennen ilmoittautumista opintojakson tarkemmat tiedot ja aikataulut Peppi-oppaasta
Opiskelija
- ymmärtää työoikeuden perusteita syvällisemmin yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja syrjintään liittyvästä, työoikeuden kannalta merkityksellisestä lainsäädännöstä, oikeuskäytännöstä ja tulkintaperiaatteista
- osaa ratkaista yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja syrjintään liittyviä työoikeudellisia ongelmia
- ymmärtää keskeisten syrjintään liittyvien yleisten oppien merkityksen työsuhteessa ja työsopimuksen solmimiseen ja päättämiseen liittyvissä tilanteissa
- opiskelija osaa käyttää sujuvasti oikeuslähteitä omassa argumentaatiossaan, muotoilee johdonmukaisia oikeudellisia argumentteja ja harjoittelee ongelmanratkaisua ryhmässä ja ryhmätyöskentelytaitoja
- harjoittaa tiedonhakutaitoja ja kriittistä oikeuslähdelukutaitoa
Suoritustavat: Kurssilla opiskelu edellyttää sekä itsenäistä työtä että ryhmätyöskentelyä. Kurssilla on käytössä sekä Digicampus- että Teams-alusta. Digicampus- alustalta löytyvät yleiset kurssiin liittyvät ohjeet, tarkempi kutsu aloitustapaamiseen sekä palautuslaatikko, johon palautetaan oppimispäiväkirja kurssin päätyttyä. Teams-alusta on ryhmätyöskentelyä varten. Kurssi koostuu kolmesta pakollisesta lähitapaamisesta, joiden välillä kurssilla työskennellään Teams:ssa. Lähitapaamiset yhteensä 15 t. Aloitustapaaminen (3 tuntia), lähitapaaminen 1 (6 tuntia) ja lähitapaaminen 2 (6 tuntia). Lähitapaamiset järjestetään Joensuun kampuksella, tila ilmoitetaan myöhemmin. Seminaaritapaamisissa ei ole etäosallistumismahdollisuutta. Opiskelijan itsenäisen työn osuus (135 t). Lähitapaamisissa edellytetään aktiivista osallistumista työskentelyyn.
Opintojaksolle otetaan 20 tutkinto-opiskelijaa, jotka valitaan tutkintoon suoritettujen oikeustieteiden opintojen määrän mukaisessa järjestyksessä. Lisäksi otetaan 5 avoimen yliopiston opiskelijaa. Avoimen yliopiston opiskelijat valitaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos avoimen yliopiston kiintiö ei täyty, tilalle voidaan ottaa tutkinto-opiskelijoita tai sivuaineopiskelijoita. Opintojaksolla käsitellään työelämän oikeudellisia erityiskysymyksiä, joten opiskelijalla on oltava suoritettuna työoikeuden opintojakso tai opiskelijan on omattava muut vastaavat tiedot (jos kyse on muuhun kuin työoikeuden perusteet opintojakson suoritukseen liittyvästä osaamisesta: lähetä tieto asiasta sähköpostilla kurssin vastuuopettajalle: etunimi. sukunimi@uef.fi.)
Muille kuin oikeustieteen tutkinto-opiskelijoille (HTK/HTM, ON/OTM) suositellaan lisäksi opintojakson 5311026 Oikeustieteen perusteet 1 op suorittamista.
- Tarkista ennen ilmoittautumista ja opintomaksun maksamista, että opintojaksolle ilmoittautuminen on avoinna.
- Tarkista opintojaksokohtaiset sitovat ilmoittautumisajat Pepistä (tentit, opetus, tehtävänpalautus, mahdolliset edeltävät opinnot).
- Huomioi, että opiskeluoikeus ei siirry välittömästi opintotietojärjestelmään Peppiin (max. 10 vrk viive) eli et heti pääse aktivoimaan käyttäjätunnuksia ja/tai ilmoittautumaan opintojaksoille Pepissä.
- Opiskeluoikeus päättyy aina lukuvuoden päättyessä heinäkuun lopulla lukuvuoden päättyessä riippumatta siitä tehdäänkö ilmoittautuminen syys- vai kevätlukukauden puolella.
- Opintojaksolle tulee ilmoittautua erikseen sekä Opintopolussa, että Pepissä. Opintopolussa ilmoittautuminen muodostaa Avoimen yliopiston opiskeluoikeuden, Pepissä ilmoittaudut erillisten ohjeiden mukaisesti oikeustieteiden laitoksen aikataulutettuun opetukseen, tentteihin, tehtävänpalautukseen jne.
- Tarkempia ohjeita Peppi-ilmoittautumiseen on opintojen aloitusmoodlessa Oikeustieteiden opinnot, Itä-Suomen avoin yliopisto. Saat sähköpostiin kirjautumislinkin ja kurssiavaimen aloitusohjeissa.
Ilmoittaudu yksittäisille opintojaksoille. Yksittäisen opintojaksojen hinta on 15€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2023-2024. Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeus päättyy aina lukuvuoden päättyessä viimeistään heinäkuun lopulla.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alla.