- Talous ja yhteiskunta
- Tapahtumapäivämäärä:
-
- Aika:
- 13:00–14:00
- Tapahtumapaikka:
-
Joensuun pääkirjasto, Muikku-sali, sekä verkossa
- Lisätietoja:
-
Koskikatu 25
- Lisää kalenteriin:
Itä-Suomen yliopiston Café Smart -tiedekahvila järjestetään Joensuussa liittyen rajatutkimuksen näkökulmiin muuttuneeseen itärajaan.
Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022 nosti esiin historialliset muutokset Euroopassa ja Suomessa. Sota on kiristänyt äärimmilleen jo aiempien Venäjän aggressioiden seurauksena huonontuneet EU:n ja Venäjän väliset suhteet ja sanktiopolitiikat. Diplomaattisuhteet Venäjään ovat käytännössä lähes poikki. Eurooppaa ja Suomea puhuttavat Ukrainan tilanteen ohella etenkin irtautuminen Venäjän energiariippuvuudesta sekä oman puolustusteollisuuden tarpeet.
Suomen ja Pohjois-Karjalankin itärajalla geopoliittiset muutokset ovat konkretisoituneet nopeasti. Kiristynyt sanktio- ja rajapolitiikka on lopettanut niin EU:n ja Venäjän välisen rajat ylittävän yhteistyön, kaupan, turismin kuin arjen rajanylityksetkin, joihin totuttiin edeltävän 30 vuoden aikana. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan äkkikäännös muutti itärajan NATO:n ulkorajaksi, jolle rakennetaan raja-aitoja ja jossa varautuminen Venäjän hybridivaikuttamiseen asettaa ihmisoikeudet jatkuvasti vastakkain kansallisen turvallisuuden kanssa.
Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen tutkimuspäälliköt Joni Virkkunen ja Minna Piipponen pohtivat rajatutkimuksen näkökulmia itärajan muutoksiin ja muutosten yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Yhteiskunnalliset näkökulmat ovat tahtoneet jäädä turvallisuuspuheen varjoon. Miten rajan muuttuminen vaikuttaa Suomeen ja Pohjois-Karjalaan? Miten se vaikuttaa eri ihmisryhmiin? Näitä muutoksia on syytä pohtia myös osana laajempaa maailmanpolitiikkaa. Tässä yhteydessä Suomen itärajan kehitys tuskin on yllätys. Yksinkertaistetut jakolinjat, syys ja seuraus suhteet ja vastakkainasettelut sekä erittäin konservatiivisen valtapolitiikan äänekäs puhe ja kovat otteet ovat korvanneet kylmän sodan jälkeisen globalisaation ja keskinäisriippuvuuksien korostamisen.
Joni Virkkunen työskentelee Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksella tutkimuspäällikkönä, ja toimii lisäksi Itä-Suomen yliopiston Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERAn johtajana. Hän on tutkinut EU-Venäjä suhteita ja niiden alueellisia vaikutuksia, rajat ylittävää yhteistyötä sekä kansainvälisiä muuttoliikkeitä erityisesti Venäjän ja entisen Neuvostoliiton alueilla.
Minna Piipponen työskentelee Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksella tutkimuspäällikkönä ja koordinoi Itä-Suomen yliopiston Liikkuvuus, rajat ja kulttuuriset kohtaamiset - BOMOCULT-tutkimusyhteisön toimintaa. Hän on tutkinut mm. Venäjän kansainvälisten muuttoliikkeiden vaikutuksia EU:n ulkorajoihin sekä rajat ylittävää vuorovaikutusta Suomen ja Venäjän rajalla. Aiemmat tutkimusaiheet ovat käsitelleet yhdyskunta- ja aluerakenteiden sekä luonnonvarateollisuuden muutoksia Luoteis-Venäjällä.
Tervetuloa!
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Joensuun pääkirjaston kanssa.
Lisätietoja antaa Sami Tanskanen, sähköposti sami.tanskanen@uef.fi, puhelin +358 503 558 857.