Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee tohtorikoulutuksen uusien käytänteiden pilotointia vuosina 2024–2027. Itä-Suomen yliopisto on mukana 11 pilotissa, jonka myötä avautuu 70 uutta, kolmen vuoden työsuhteisiin pohjautuvaa tohtorikoulutuspaikkaa kevään ja syksyn 2024 aikana.
Tohtorikoulutuspilotin tarkoitus on kehittää tohtorikoulutusta ja uudistaa käytäntöjä yhdessä muiden suomalaisten yliopistojen kanssa. Pilotilla tavoitellaan myös tohtorikoulutettujen liikkuvuuden lisäämistä yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä. Lisäksi tavoitteena on kehittää ohjausta, sekä edistää tohtoreiden työllistymistä yhä laajemmin eri sektoreille.
Pilottien tieteenalat edustavat tutkimuksen lippulaiva-aloja tai muiden alojen tutkimusaiheita siten, että toteutuksessa on mukana myös tutkimuslaitoksia ja yrityksiä. Alla löydät kuvaukset jokaisesta tohtorikoulutuspilotista.
Seuraava haku Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulutuspaikkoihin avautuu syksyllä 2024. Hakukuulutukset haettaviin väitöskirjatutkijoiden paikkoihin löydät yliopiston Avoimet työpaikat sivuilta.
Osallistu kumppanina tohtorikoulutuspilottiin!
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa yrityksille ja organisaatioille yhteistyömahdollisuuksia tohtorikoulutuspiloteissa.
Tohtorikoulutuspilottiin voit osallistua joko kumppanina, ohjaajana tai mentorina – tai esimerkiksi kutsumalla väitöskirjatutkija vierailevaksi asiantuntijaksi. Yhteistyö tarjoaa useita hyötyjä ja mahdollisuuksia sekä voi johtaa parhaimmillaan molempia osapuolia hyödyttävään pitempiaikaiseen strategiseen kumppanuuteen:
- Saat uusimman tieteellisen tiedon alalta yrityksesi käyttöön. Tutkittu tieto luo pohjaa uusille innovaatioille, tuotteille ja liiketoiminnan kehittämiselle.
- Osallistu yhteiskehittämiseen, jossa tutkimusideoita ja ongelmia määritellään yhdessä tutkijan kanssa. Ongelmien ratkaiseminen todellisilla aineistoilla hyödyttää molempien osapuolien osaamista.
- Verkostoidu erityisosaajien ja asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö tukee oppimisen ja osaamisen jakamista, väitöskirjatutkijoiden rekrytointeja yrityksiin sekä uusien verkostojen syntymistä ja aiempien laajentamista niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
Tohtorikoulutuspilottien yhteistyöhön liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen yrityspalvelut@uef.fi tai alla oleviin yhteyshenkilöihin.
Tutustu tohtorikoulutuspilotteihin
Digital Waters (DIWA) tohtorikoulutuspilotti keskittyy Digital Waters -lippulaivan tutkimusalueisiin, joissa tutkitaan monimutkaisia vuorovaikutuksia ja reaktioita vesi-, ilma- ja kryosfäärissä. Pilotissa koulutetaan alan metodologiaan, datan käsittelyyn ja hallintoon perehtyneitä asiantuntijoita, joita tarvitaan vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja johtajiksi vesitutkimuksen, hallinnon ja innovaatioiden aloilla. Käsittelemme metodologisia haasteita, jotka liittyvät kasvavaan datamäärään ja suuriin tietokokonaisuuksiin eri ilmastovyöhykkeillä (boreaalinen–arktinen), uusien havaintojärjestelmien käyttöä kenttätutkimuksissa sekä ympäristöprosessien integroitua analysointia ja mallintamista ilmasto- ja maankäytön muutospaineissa.
DIWAa koordinoi Oulun yliopisto. DIWA-tohtorikoulutus pilottiin palkataan yhteensä 60 tohtoritutkijaa. Näistä 5 tohtoritutkijaa tulee Itä-Suomen yliopiston palvelukseen.
Kevään 2024 haussa Itä-Suomen yliopistoon on haussa 2 tohtoritutkijan paikkaa ympäristömallinnuksen ja -analyysin aloilta.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
Valtakunnallinen Matemaattisen mallinnuksen, havainnoin ja kuvantamisen tohtorikoulutuspilotti (DREAM) kouluttaa 100 tohtoria monitieteisessä yhteistyössä, joka kattaa sovelletun matematiikan, fysiikan, tekniikan ja laskennan sovellusaloineen. Tohtoriopiskelijoita kouluttavat FAME:n (Flagship of Advanced Mathematics for Sensing, Imaging and Modeling) lippulaivatutkimuksen alojen asiantuntijat läheisessä vuorovaikutuksessa yritysten ja yhteiskunnan eri sektoreiden kanssa.
Itä-Suomen yliopistossa avataan haettavaksi 10 väitöskirjatutkijan tehtävää tieteenaloilta, jotka edustavat käänteisongelmia, laskennallista kuvantamista, mallinnusta, biolääketieteellistä signaali- ja kuva-analyysia, tekoälyä, säätöä ja tieteellistä laskentaa.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
FAME – Matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen lippulaiva Suomen Akatemian sivuilla
Syöpätapausten (syöpätsunami) nopeasti kasvava määrä on johtanut siihen, että syöpä on tunnistettu yhdeksi kuudesta suuresta terveyshaasteesta Euroopassa, ja korostanut uusien ratkaisujen kiireellistä tarvetta. Täsmälääketiede ja digitaaliset terveysteknologiat ovat kehittyneet niin pitkälle, että kasvainkohtaisten ominaisuuksien ja potilaan vasteen välisen suhteen arviointi voi antaa tietoa diagnostisille ja lääkekehityspyrkimyksille tunnistamalla uusia mekanismeja ja kohteita.
Digitaalisen ja täsmäsyöpälääketieteen lähestymistapojen yhdistäminen edustaa tämän täsmäsyöpälääketieteen tohtorikoulutuksen pilotin (iCANDOC) tutkimusaluetta, joka perustuu iCAN Digital Precision Cancer Medicine Flagship -lippulaivahankkeeseen. Tutkimusalalla hyödynnetään Suomen vahvuuksia, kuten laadukkaita digitaalisia terveysrekistereitä ja biopankkeja.
iCANDOC tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden uudelle tohtorikoulutukselle, pilottihankkeelle, joka kouluttaa väitöstutkijoita tehokkaasti tulevien työnantajien tarpeisiin sekä yksityisellä että julkisella terveydenhuoltosektorilla turvatakseen riittävän osaajatarjonnan tällä elintärkeällä alalla suomalaisessa yhteiskunnassa, ja myös vahvistaaksemme kilpailuetuamme globaalisti.
Itä-Suomen yliopistossa avautuu pilotista 5 väitöskirjatutkijan paikkaa. iCANDOC tohtorikoulutuksen pilotissa työ ohjaajina toimivat monitieteisen syöpäyhteisön (RC Cancer) tutkimusjohtajat. Jos olet kiinnostunut hakemaan iCANDOCin teema-alan tehtävää, ota viipymättä yhteyttä mahdolliseen ohjaajaan.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
The Finnish Doctoral Education Pilot in Software Engineering -tohtorikoulutuspilotti tarjoaa valtakunnallisesti 49 väitöskirjatutkijan paikkaa ohjelmistotekniikan alalta. Tehtävät ovat osa The Finnish Doctoral Education Pilot in Software Engineering -tohtorikoulutuspilotti tarjoaa valtakunnallisesti 49 väitöskirjatutkijan paikkaa ohjelmistotekniikan alalta. Tehtävät ovat osa Suomen valtakunnallista tohtorikoulutuksen pilottia ja tarjoavat rahoituksen kokoaikaiseen väitöstutkimukseen kolmen vuoden ajalle elokuusta 2024 alkaen.
Väitöstutkimuksen painopiste pilotissa on ohjelmistotekniikka. Tieteenala kattaa ohjelmistojärjestelmien määrittely- ja suunnitteluvaatimukset niiden kehittämiseen, testaamiseen, todentamiseen, käyttöönottoon ja ylläpitoon. Ohjelmistotekniikan tutkimus keskittyy periaatteisiin, suunnitteluun, menetelmiin, ohjelmointikieliin, työkaluihin ja arkkitehtuureihin, jotka varmistavat vankat, turvalliset ja tehokkaat ohjelmistotuotteet ja -palvelut, jotka vastaavat niissä edellytettäviä vaatimuksia ja käyttäjien tarpeita.
Väitöskirjatutkijana pilotissa kuulut tutkimusverkostoon, joka kokoaa yhteen alan huippututkijat 9 yliopistosta. Konsortiolla on ainutlaatuiset mahdollisuudet edistää ohjelmistotekniikan tohtorikoulutusta Suomessa, kattaen yhdessä tärkeimmät ohjelmistotekniikan osa-alueet, mukaan lukien empiirinen ohjelmistosuunnittelu; rakentava ohjelmistosuunnittelu; ohjelmistoarkkitehtuurit; ohjelmistosovellukset; ohjelmointikielet; käyttöliittymät ja käyttäjäkeskeinen suunnittelu; ohjelmistojen turvallisuus; ohjelmistosuunnittelu teollisiin järjestelmiin ja reunalaskentaan; ohjelmistojen varmennus-, validointi- ja testausmenetelmät; ohjelmistoprosessit; ihmiskeskeinen ohjelmistosuunnittelu; vaatimusten suunnittelu; ohjelmistointensiivinen liiketoiminta; ohjelmistojen tuotteiden hallinta; ja globaali ohjelmistosuunnittelu.
Itä-Suomen yliopistossa on haettavana 3 avointa paikkaa Software-pilotissa.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
The Finnish Doctoral Program Network in Artificial Intelligence (AI-DOC) tarjoaa tekoälyalan väitöskirjatutkijoille rahoituksen 100 palkalliseen tehtävään. Tehtävät ovat osa valtakunnallista tohtorikoulutuksen pilottia ja tarjoavat kolmivuotisen rahoituksen väitöskirjatutkimukselle
elokuusta 2024 alkaen. Pilotin tohtoriohjelmaa johtaa Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI, ja siihen kuuluu 10 suomalaista yliopistoa.
Pilotissa on tekoälyn perustutkimuksen lisäksi mukana sovelletun tekoälytutkimuksen teemoja kuten tekoäly signaalinkäsittelyssä, terveydenhuollossa, tekniikassa, kieli- ja puheteknologiassa sekä yhteiskunnassa ja liiketoiminnassa. Pilotti tarjoaa mahdollisuuden työskennellä verkostossa olevien yritysten ja akateemisten kumppaneiden kanssa. Yhteinen ohjaus tutkimusalueen tutkijoiden, yliopistojen ja alan muiden toimijoiden kesken tarjoaa väitöskirjatutkijoille laadukasta ohjausta, mahdollisuuksia kv-liikkuvuuteen ja pääsyn laajaan
tekoälytutkijoiden verkostoon kymmenessä pilottiin osallistuvassa yliopistossa sekä teollisuudessa.
Itä-Suomen yliopistossa on haettavana 5 väitöskirjatutkijan tehtävää.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
Fotoniikan tutkimuksen ja innovaation lippulaiva PREIN edustaa maailmanluokan huippututkimusta fotoniikassa, valon tieteessä ja tekniikassa, joka on 21. vuosisadan mahdollistavia teknologioita. Innovative Doctoral Education Ecosystem for Photonics (I-DEEP) -konsortio vastaa yhteiskuntamme monien alojen tarpeeseen korkeasti koulutetusta työvoimasta ja toimii muutosvoimaisena aloitteena, joka hyödyntää PREINin, kansallisen FinnLight-infrastruktuuriohjelman sekä Photonics Finlandin akateemisen ja teollisen klusterin tarjoamia mahdollisuuksia. I-DEEP:n yleisenä tavoitteena on kouluttaa uutta tohtoriopiskelijasukupolvea innovatiivisten lähestymistapojen avulla, jotka nopeuttavat valmistumisaikaa koulutuksen laadusta tinkimättä.
Itä-Suomen yliopistossa avautuu 8 tohtoritutkijan paikkaa fotoniikan teorian, materiaalien, komponenttien ja sovellusten alalla.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
Fotoniikan tutkimuksen ja innovaation lippulaiva PREIN
Innovative Doctoral Education Ecosystem for Photonics (I-DEEP)
Tohtorikoulutuspilotti Doctoral Education Pilot based on Immune system (ImmuDocs) kouluttaa valtakunnallisesti 81 uutta tohtoria monitieteellisessä kokonaisuudessa, joka kattaa immunologian eri osa-alueiden, kuten infektioiden, autoimmuunisairauksien ja tulehduksellisten sairauksien tutkimuksen. Väitöskirjatutkijat ohjaajina toimivat InFLAMES lippulaivahankkeen asiantuntijat, yhteistyössä partneriyliopistojen, yritysten ja muiden alan toimijoiden kanssa.
Itä-Suomen yliopistossa avautuu tohtorikoulutuspilottiin liittyen yksi avoin väitöskirjatutkijan tehtävä immuunijärjestelmän tutkimukseen.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
Tohtorikoulutuspilotti Quantum kouluttaa 90 tohtoria 7 yliopistossa Suomessa. Se kokoaa yhteen monipuolisen kvanttitieteen ja -teknologian osaamisen teoreettisesta, kokeellisesta ja soveltavasta fysiikasta, kemiasta, fotoniikasta, laskennallisesta tieteestä, materiaalitieteestä ja -teknologiasta, nanoteknologiasta, sähkötekniikasta ja elektroniikasta sekä taloustieteestä. Tätä tukee lisäksi 50+ yhteistyössä toimivaa yritystä, jotka tarjoavat kattavan kvanttitieteen ja -teknologian ekosysteemin. Quantum on myös osa Suomen kansallista kvanttiyhteistyötä, InstituteQ:ta ja uutta Suomen kvanttilippulaivaa. Ohjelma tukee vahvaa verkostoitumista, sillä kaikki Quantumin väitöskirjatutkijat osallistuvat yhteisiin verkostoitumistapahtumiin ja vuosittaisiin kesä/talvikouluihin.
Itä-Suomen yliopistossa meillä on 2 avointa paikkaa Quantumissa.
Lisätietoa avoimista tehtävistä Avoimet työpaikat -sivulla
Lisätietoja
Lisätietoja tulossa.
Lisätietoja tulossa.
Kestävyysmurrokseen keskittyvästä tohtorikoulutuspilotista valmistuu Suomeen 40 tohtoria. Itä-Suomen yliopiston johtamassa pilotissa toimii 10 yliopistoa yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. Tutkimuskohteina ovat esimerkiksi kansalaisten elämäntavat, planetaarinen hyvinvointi ja terveys, tuotanto ja kulutus, hallinta ja oikeus sekä kulttuurinen muutos.
"Tutkimuksemme on ratkaisukeskeistä. Yhteiskunnassamme tarvitaan tosiasioihin perustuvia ja eettisesti virittyneitä ratkaisuja, jotka lisäävät kansalaisten luottamusta hyvään tulevaisuuteen," kertoo tohtorikoulutuspilottia johtava Arto O. Salonen.
Lisätietoja
Tervetuloa väitöskirjatutkijaksi Itä-Suomen yliopistoon
Haluatko tehdä tutkimusta Suomen monialaisimmassa yliopistossa? Liity joukkoomme, missä jokainen tutkija on arvokas ja saa yksilöllistä tukea huippuosaajilta
Itä-Suomen yliopiston tutkimus on kansainvälistä, tieteellisesti korkeatasoista ja tuottaa tieteidenvälistä tutkittua tietoa ja ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin. Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulun tohtoriohjelmat kouluttavat jatko-opiskelijoista korkeatasoisia tutkijoita ja asiantuntijoita yliopistomme kaikilta tieteenaloilta.
Uudenlaista tohtorikoulutusta
- vähintään kaksi akateemista ohjaajaa sekä yksi yliopiston ulkopuolinen mentori
- tukea urasuunnitelmaan ja perehdytykseen
- tehokas ohjaus ja tukea edistymisen seurantaan
- kansainvälinen, luova ja osallistava yliopistoyhteisö
- monipaikkatyö
- korkeatasoinen tiedeyhteisö
Tutustu Itä-Suomen yliopistoon työnantajana
Yhteystiedot
Autamme mielellämme kysymyksissä tohtoripilotteihin liittyen. Väitöskirjatutkijoiden paikkoihin liittyvissä kysymyksissä, olethan yhteydessä tohtorikoulutuspilotin yhteyshenkilöihin, joiden yhteystiedot löydät työpaikkailmoituksista.