Itä-Suomen yliopiston monipuoliset urapolut ja -mahdollisuudet kattavat koko yliopiston henkilöstön. Akateeminen uramallimme pohjautuu neliportaiseen uramalliin, jossa edetään tutkintojen ja ansioitumisen kautta. Neliportaista uramallia nimikkeistöineen täydentää vakinaistamispolku (Tenure Track) ja UEF Opettajien uramalli. Kaikkiin akateemisen uramallin tehtäviin sisältyy lähtökohtaisesti tutkimusta ja opetusta. Opetuksen ja tutkimuksen tueksi tarvitaan asiantuntija- ja tukipalvelutehtäviä, jotka sijoittuvat yliopistopalveluihin, yliopiston erillis- ja palvelulaitoksille sekä tiedekuntien laitoksille ja osastoille.
Yliopistomme uramallityö on jatkuvaa ja ennakoivaa. Ajankohtaisina tavoitteina on tunnistaa uusia tehtävätarpeita ja -yhdistelmiä yliopistoissa yleisesti käytössä olevien tehtävärakenteiden rajapinnoilla, hakea uusia toimintamalleja erityisesti hankehenkilöstön työurien tukemiseen sekä lisätä ja tukea opiskelijoiden uratietoisuutta akateemisista työurista.
Tarjoamme henkilöstöllemme mahdollisuuksia kehittyä urallaan, mikä tukee samalla koko yliopiston toimintaa ja kehittymistä. Olemme mukana kansainvälisissä kehittämishankkeissa ja verkostoissa, joissa etsitään ratkaisuja tutkijanuriin liittyviin haasteisiin ja kehitetään yhdessä muiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa tutkijoiden asemaa, akateemisia työuria sekä tutkijoiden ja tutkimuksen vastuullista arviointia. Lue lisää tutkijoiden työurien ja aseman kehittämisestä.
Urapolut ja -mahdollisuudet
Monitieteiden yliopistomme tarjoaa professorin tehtäviä neljässä tiedekunnassa. Professorin tehtävään valittavalta tai kutsuttavalta edellytetään korkeatasoista tieteellistä/taiteellista pätevyyttä, hyvää opetustaitoa ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalaan. Professori johtaa ja kehittää alansa tutkimusta ja koulutusta. Lisäksi professorin odotetaan hankkivan ulkopuolista rahoitusta ja osallistuvan tutkimusalan kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen. Professuuriin kuuluu myös asiantuntija- ja yhteiskunnallisia vuorovaikutustehtäviä. Haku- ja kutsumenettelyn ohella professorin tehtävään voi edetä vakinaistamispolun kautta (Tenure Track).
Vakinaistamispolkumme mahdollistaa nopeutetun ja henkilökohtaiseen pätevöitymiseen perustuvan etenemisväylän professorin tehtävään. Vakinaistamispolku on kaksitasoinen, jossa ensimmäisessä vaiheessa toimitaan yliopistotutkija (Tenure Track) -nimikkeellä (assistant professor) ja toisessa vaiheessa apulaisprofessorina (associate professor). Kausien pituus on maksimissaan 4 vuotta, mutta malli mahdollistaa myös nopeutetun arvioinnin ansioitumisen perusteella. Jokaiselle vakinaistamispolulla otettavalle laaditaan oma henkilökohtainen suunnitelma, jossa määritetään yliopiston yhteisiin käytänteisiin pohjautuvat täsmentävät kriteerit vakinaistamispolulla etenemiseen. Apulaisprofessorikauden kokonaisarvioinnin perusteella voidaan edetä alan vakinaiseen professuuriin. Vakinaistamispolun tehtäviä voidaan avata joustavasti kummallekin tasolle. Vakinaistamispolun rekrytoinneissa korostuu pätevyyden ja ansioitumisen ohella akateemisen potentiaalin tunnistaminen ja kyvykkyys kehittyä akateemisiin vastuutehtäviin.
Työelämäprofessorin (Professor of Practice) tehtävään valittavalla tulee pääsääntöisesti olla tohtorintutkinto sekä sen lisäksi yliopistoyhteisön ulkopuolella saavutetut erityiset ansiot ja korkeatasoista osaamista tehtäväalueeltaan. Tehtävän tarkoituksena on tukea yliopistomaailman ulkopuolisen työelämän sekä akateemisen tutkimuksen ja opetuksen lähestymistä. Tehtävä on määräaikainen ja se täytetään kutsusta.
Yliopistonlehtori, yliopistotutkija ja yliopisto-opettaja kuuluvat yleisimpiin nimikkeisiin yliopistossamme. Tehtävissä toimitaan opetuksen ja tutkimuksen ydintehtävissä.
Yleisimmin yliopistotutkijan tehtävissä painottuu itsenäinen tieteenalakohtainen tutkimustyö ja yliopistonlehtorilla opetusvastuut, mutta joustava työsuunnittelu mahdollistaa henkilötason painotuksia ja työnjakoa myös ansioitumisen kautta. Tutkimuspainotteisissa tehtävissä henkilön tulee olla pätevöitynyt itsenäisen vastuututkijan rooliin, mihin kuuluu muun muassa tutkimusryhmän johtamiseen liittyvät tehtävät ja täydentävän tutkimusrahoituksen hankinnasta huolehtiminen. Opetuspainotteisissa tehtävissä kyse on kokeneen vastuuopettajan tehtävästä. Tehtävään sisältyy oppiainevastuuta, laajojen opetuskurssien vetämistä, opinnäytteiden ohjausta sekä vastuuta koulutuksen kehittämisestä. Yliopistotutkijan ja yliopistonlehtorin tehtävät edellyttävät soveltuvan tohtoritutkinnon ja hyvän opetustaidon. Kliininen opettaja vastaa yliopistomme kliinisillä aloilla yliopistonlehtoria.
Yliopisto-opettajan palvelussuhteeseen valittavalla tulee olla soveltuva ylempi yliopistotutkinto sekä hyvä käytännön perehtyneisyys opetustehtävien alaan ja hyvä opetustaito.
Edellä mainituille nimikkeelle rekrytoidaan pääasiassa avoimen haun kautta, mutta myös eteneminen akateemisessa uramallissa pätevöitymisen kautta on mahdollista.
UEF Opettajien uramalli sisältää etenemispolun yliopisto-opettajasta yliopistonlehtoriksi tai kliiniseksi opettajaksi ja mahdollisuuden edetä vanhemmaksi yliopistonlehtoriksi tai vanhemmaksi kliiniseksi opettajaksi. Edellä mainittujen tehtävien kelpoisuusehtona on soveltuva tohtorin tutkinto ja erityiset opetusansiot ja tehtäviä on mahdollista hakea ilmoittautumismenettelyn kautta vuosittain yliopiston yhteisen sisäisen haun kautta. Vanhemmalla yliopistonlehtorilla ja vanhemmalla kliinisellä opettajalla on laajasti tunnistettu asema opettajana ja erinomainen opetusosaaminen kuuluen alansa opettajien parhaimmistoon.
Staff Scientist -tehtävissä toimii tutkimuksen infrastruktuuri- ja menetelmäosaajia edistäen yliopiston korkeatasoista tutkimusta ja sen pitkäjänteistä kehittämistä. Tehtävään otettavalla tulee olla soveltuva tohtorin tutkinto sekä käytännön perehtyneisyys ja erityistä ansioitumista tutkimusalansa tutkimusinfrastruktuureihin ja/tai -menetelmiin liittyen. Tehtävään sisältyy myös oman itsenäisen tutkimuksen osuus sekä senioritason opetus- ja ohjaustehtäviä.
Tutkijatohtorin tehtävään voidaan hakeutua tohtoritutkinnon jälkeen – tehtävässä toimitaan tyypillisesti 1–2 kautta (maksimissaan 3 vuotta/post doc-kausi). Tutkijatohtorin tehtävään valittavalla tulee olla maksimissaan 5 vuotta väitöksestä pl. lakisääteiset vapaat. Tavoitteena tutkijatohtorin tehtävässä on pätevöityä tutkijana ja saada valmiudet tutkimuksen suunnitteluun ja johtamiseen. Yliopisto tarjoaa tukea tutkijaliikkuvuuteen, verkostoitumiseen ja rahoituksen hakemiseen, jotka ovat oleellisessa osassa ja kannustimena tieteellisellä uralla etenemisessä.
Jatko-opiskelija, tohtorikoulutettava, tohtoriopiskelija, väitöskirjatutkija – tieteellistä jatkotutkintoa suorittavalla on monta nimeä. Itä-Suomen yliopistossa nimikkeenä käytetään väitöskirjatutkijaa sekä jatkotutkinto-opiskelijaa silloin, kun puhutaan opintoihin liittyvistä asioista. Väitöskirjatutkijat kuuluvat johonkin yliopiston tohtoriohjelmista. Väitöskirjatutkimuksen rahoitusmahdollisuuksiin kuuluvat yliopiston yhteiset UEF-tohtorinkoulutuspaikat ja työelämätohtorijärjestelmä.
Jos teet väitöstutkimustasi apurahalla – lue lisää apurahatutkijan asemasta ja eduista opiskelijan Kamu-verkkosivulta.
UEF-työelämätohtorijärjestelmä
Itä-Suomen yliopiston työelämätohtorijärjestelmässä työntekijällä on samanaikaisesti kaksi osa-aikaista työsuhdetta. Työsuhde on kokoaikainen siten, että väitöskirjatutkijalla on osa-aikainen työsopimus sekä Itä-Suomen yliopistossa, että toisen työnantajan kanssa.
Tutkijoita työelämätohtorijärjestelmään on haettu kaksi kertaa avoimella haulla ja yhden kerran tutkimuslaitosten kanssa kohdennetulla haulla. Yliopisto on valmis keskustelemaan jaetuista väitöskirjatutkijoiden paikoista kaikkien strategisesta kumppanuudesta kiinnostuneiden organisaatioiden kanssa. Yhteyshenkilö kumppanuuksissa on HR-erityisasiantuntija Tuula Ranne (tuula.ranne@uef.fi).
Työelämätohtorijärjestelmässä väitöskirjatutkijan pääasiallinen työ on molemmissa työsuhteissa väitöskirjatutkimus. Työ voi sisältää vähäisessä määrin myös esimerkiksi opetusta, joka liittyy väitöstutkimukseen tai edistää sitä.
Työelämätohtorijärjestelmän tavoitteena työelämäyhteistyön lisääminen ja vahvistaminen.
Työelämätohtorijärjestelmään rekrytoitaessa arvioidaan tavanomaisten tohtoriohjelmien valintakriteerien lisäksi väitöskirjatyössä saavutettavan osaamisen hyödynnettävyys elinkeinoelämässä tai muualla yhteiskunnassa. Väitöskirjatutkijan toisen työnantajan työelämärelevanssin arvioi ao. tohtoriohjelman johtoryhmä.
Työelämätohtorijärjestelmään palkattavalla väitöskirjatutkijalla tulee olla voimassa oleva jatko-opinto-oikeus Itä-Suomen yliopistossa.
Työelämätohtorijärjestelmässä työsopimus solmitaan vähintään vuodeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Palkattavan nimike Itä-Suomen yliopistossa on väitöskirjatutkija. Molemmissa työsuhteissa työskentely tapahtuu Suomessa.
Työelämätohtorijärjestelmän kautta palkattavan väitöskirjatutkijan työsuhteessa sovelletaan samoja työsuhteen ehtoja kuin muissakin väitöskirjatutkijan tehtävissä.
Opetuksen ja tutkimuksen tueksi tarvitaan asiantuntija- ja tukipalvelutehtäviä, jotka sijoittuvat yliopistopalveluihin, tiedekuntien laitoksille ja osastoille sekä yliopiston erillis- ja palvelulaitoksille.
Ajankohtaista asiantuntija- ja tukihenkilöstön työn kehittämisessä on laboratorio- ja teknisen alan tehtäviä koskeva uramalliuudistus, jonka lähtökohtana on yhteisten toimintamallien päivittäminen ja muuttuvat tehtävävaatimukset ja niiden osaamistarve. Kartoitamme myös tutkimuksen ja koulutuksen substanssilähtöisen asiantuntija- tukipalvelujen yleiskuvaa tavoitteenamme vahvistaa asiantuntijaryhmien urapolkuja koko yliopistotasolla. Tähän liittyy myös meneillään oleva hankehenkilöstöä (hallinto- ja kehittämistehtävät) koskeva uramallityö.
Yliopisto tukee toimintamalleja, jotka mahdollistavat opiskelijoiden ottamisen mukaan tutkimukseen ja opetukseen osaksi yliopistotyöyhteisöä. Tutkimusavustajan työssä mahdollistuu oma pro gradu -työ, ja opetusavustaja on tukemassa opettajan arkea ja toimii vertaistukena opiskelijoiden suuntaan. UEF Trainee- ohjelma on räätälöity yliopiston kansainvälisille opiskelijoille olleen yhtenä vaihtoehtona muiden harjoittelumahdollisuuksien rinnalla.
Lue lisää harjoittelumahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.