Kerro omin sanoin taustastasi.
Olen kotoisin lähipaikkakunnalta Tohmajärveltä. Heti lukion jälkeen aloitin opinnot Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella vuonna 2016 maloko-linjalla pääaineenani matematiikka. Valmistuin keväällä 2021 ja aloitin työt matemaattisten aineiden aineenopettajana yliopistomme harjoittelukoulussa (Tulliportin normaalikoulu). Töiden ohella jatkoin sivuaineena lukemaani erityisopettajan sivuainetta ja sain erityisopettajan pätevyyden keväällä 2024.
Mikä on tutkintosi?
Matemaattisten aineiden aineenopettaja sekä luokanopettajan kaksoiskelpoisuus, filosofian maisteri
Mitä olet opiskellut?
Matematiikka pääaineena. Fysiikka, kemia, erityispedagogiikka, aineenopettajan pedagogiset opinnot ja luokanopettajan monialaiset opinnot sivuaineena. Valmistumisen jälkeen opiskelin erityisopettajan pätevyysopinnot jatkuvan oppijan opinto-oikeudella.
Mikä on laitos, osasto tai yksikkö, jossa opiskelit?
Fysiikan ja matematiikan laitos, Joensuun kampus
Mikä sai sinut hakemaan yliopistoomme valitsemallesi alalle?
Pienestä pitäen olen ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja harkitsinkin pitkään tutkijan uraa. Kuitenkin viimeistään yläkoulun loppuvaiheissa ajatus opettajana toimimisesta alkoi tuntua houkuttelevimmalta vaihtoehdolta. Suuri syy tähän oli omat aivan loistavat matemaattisten aineiden aineenopettajat, jotka myös kannustivat minua kohti unelmaani.
En halunnut muuttaa kovinkaan kauas kotipaikkakunnaltani, joten Joensuu tuntui luontevalta ja itselle valmiiksi tutulta opiskelukaupungilta. Olin kuullut ennestään paljon hyvää Joensuusta ja sen opiskelijaystävällisyydestä, joten kauaa ei tarvinnut valintaa harkita.
Mikä oli tähtihetkesi opintojen aikana?
Verkostoituminen kanssaopiskelijoiden, mutta myös alan ammattilaisten kanssa. Toimin opintojeni aikana monen vuoden ajan ainejärjestömme Epsilon ry:n hallituksessa vastuutehtävissä, joiden myötä pääsin vaikuttamaan oman alan asioihin, mutta myös luomaan yhteishenkeä ja järjestämään paljon mukavaa oheistoimintaa opiskelijoillemme.
Erityisen hienoa oli myös itsensä voittaminen. En voi sanoa olevani mikään luonnonlahjakkuus matemaattisissa aineissa vaan olen joutunut tekemään aina töitä oppimisen eteen. Yliopisto-opintojen vaatimustaso pelotti etukäteen jonkin verran ja epäilin, etteivät taitoni riitä mitenkään. Riittipä kuitenkin! Töitä täytyi toki tehdä mutta kaikesta selvisin vallan mainiosti. Vuosikurssimme sisällä tuimme toinen toistamme ja monet laskuharjoitukset ja tenttiinlukusessiot olivatkin lämpimiä muistoja jättänyttä yhteisöllistä toimintaa, josta varmasti opimme paljon jokainen. Myös laitoksemme opettajat olivat hyvin kannustavia ja oppimiselle jätettiin tilaa.
Rohkaisenkin siis jokaista omia taitojaan epäilevää hakemaan matemaattisten alojen opiskelun pariin, jos vain vähänkään kiinnostaa!
Miten urasi on edennyt opintojen jälkeen?
Pääsin jo viimeisen opiskeluvuoteni aikana tekemään pidempää sijaisuutta Tulliportin normaalikoululle, jossa olin tehnyt opintojeni aikana myös opetusharjoitteluni. Olen ollut siitä lähtien päätoimisena tuntiopettajana kyseisessä koulussa opettaen sekä yläkoulussa että lukiossa. Innolla odotan sitä hetkeä, kun pääsen ohjaamaan ensimmäisiä opetusharjoittelijoitani.
Kuluvana lukuvuonna olen päässyt tekemään myös lukion erityisopettajan työtehtäviä, mikä on tuonut mukavaa vaihtelua aineenopetukseen. Opetustehtävien lisäksi työarkeani värittävät tällä hetkellä monenlaiset kansainväliset hankkeet, joissa edistetään osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja motivaatiota luonnontieteiden opetuksessa ja oppimisessa. On ollut ihan mahtavaa päästä työskentelemään yhdessä kansainvälisten kollegoiden kanssa! Lisäksi työhön kuuluu muun muassa luokanohjaajan tehtävä sekä työryhmät, joissa kehitetään kouluyhteisöä.
Miten olet voinut hyödyntää oppimaasi työelämässä?
Suurin hyöty on ehdottomasti ollut käytännönläheisistä kursseista, joilla on päässyt tutustumaan aineenopetuksen saloihin. Näillä kursseilla pääsi työskentelemään konkreettisten asioiden ääressä vertaisten kanssa, mistä on ollut hyötyä työelämässäkin, sillä arkeen kuuluu runsas yhteistyö kollegoiden kanssa. Vankka aineenhallinta auttaa opetustehtävissä, vaikkei varsinaista yliopistomatematiikkaa, -fysiikkaa tai -kemiaa pääsisikään opettamaan peruskoulu- ja lukiotasolla.
Opintojeni aikana opin paljon aikatauluttamisesta, sekä omien voimavarojeni kuuntelusta ja kunnioittamisesta. Myös näistä asioista on ollut korvaamaton hyöty työelämässä, jonka hektisyys ja vaatimukset painavat aika ajoin päälle suurellakin voimalla.
Mikä on parasta työelämässä tällä hetkellä?
Parasta on se, kun näkee tekemänsä työn konkreettisesti. En tarkoita tällä sitä, että näkee kuinka oppituntisuunnitelmien pino kasvaa kasvamistaan (vaikka sitäkin kyllä tapahtuu), vaan sitä, että nuoret, joita opetan, löytävät itsestään vahvuuksia ja oppivat hyödyntämään niitä.
On hienoa päästä toimimaan turvallisena, kannustavana aikuisena ja roolimallina, jona pääsee ohjaamaan nuoria kohti omia unelmiaan. Tämä on monitahoista ihmissuhdetyötä, jossa yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen. Tykkään kovasti päivien erilaisuudesta, mutta toisaalta siitä, että lukuvuosi rakentuu jaksoista, joista jokainen on oma selkeä kokonaisuutensa. Lukuvuoden jälkeen on totta kai ihanaa rauhoittua pitkälle kesälomalle, mikä on ehdoton plussa tässä ammatissa.
Mikä on mottosi työelämässä?
Jokainen päivä on uusi mahdollisuus oppia ja kasvaa.