Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Andrew Agbaje.

Andrew Agbajelle Euroopan kardiologisen seuran FESC-arvonimi

Euroopan kardiologinen seura ESC on myöntänyt Andrew Agbajelle Fellow of the European Society of Cardiology (FESC) -arvonimen. Kunnianosoitus luovutettiin 30. elokuuta ESC 2024 -kongressissa Lontoossa.

Arvostettu FESC-arvonimi myönnettiin Agbajelle korkeatasoisesta työstä alalla ja sitoutumisesta sydän- ja verisuonitautien taakan vähentämiseen. FESC-arvonimi myönnetään terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ovat antaneet merkittävän panoksensa kardiologian alalle. Arvonimen saaneille annetaan seurassa myös vastuita, ja Agbaje johtikin abstraktisessiota kongressissa. ESC on maailman suurin ja arvostetuin kardiologian seura.

Andrew Agbaje on lääkäri ja Itä-Suomen yliopiston kliinisen epidemiologian ja lasten terveyden dosentti. Agbaje on osoittanut valtimoiden jäykistymisen uudeksi kausaaliseksi riskitekijäksi kohonneelle verenpaineelle, varhaisille sydänmuutoksille, lihavuudelle, insuliiniresistenssille ja metaboliselle oireyhtymälle lapsilla ja nuorilla. Agbaje on myös osoittanut, että yli 6 tuntia päivässä ylittävä paikoillaanolo lapsuudesta alkaen lisää merkittävästi ennenaikaisten sydänmuutosten riskiä parikymppisenä. Agbaje on ehdottanut nuorten kolesterolipassin käyttöönottoa yleiseksi rasva-arvojen seulonnan välineeksi, joka voisi auttaa ehkäisemään ateroskleroosia ja ennenaikaisia sydänmuutoksia nuorilla.

FESC-arvonimen saajat ESC 2024 -kongressissa.
FESC-arvonimen saajia ESC 2024 -kongressissa, vasemmalta Christian Hassager (Tanska), Lambert Appiah (Ghana), Andrew Agbaje (Suomi), Steve Lang (Ranska). Kuva: ESC.
Andrew Agbaje ESC 2024 -kongressissa.