Työterveyden alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Väitöstutkimuksen aiheena on mielenterveyden tukeminen sote-työpaikoilla, erityisesti se, voidaanko yhteisöllisesti, työn psykososiaalisiin kuormitustekijöihin puuttumalla, vähentää mielenterveyden ongelmien riskiä. Tutkimus on tärkeä, koska mielenterveyden ongelmat ovat Suomessa yleisiä sairauspoissaolojen ja ennenaikaisen eläköitymisen taustalla. Mielenterveys on ollut koetuksella myös sote-työntekijöillä, erityisesti koronapandemian myötä.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Tutkimuksessa tehty kirjallisuuskatsaus osoitti ensinnäkin, että valtaosa sote-työpaikoilla aiemmin tehdyistä interventioista oli kohdistettu yksilöihin, ei työn kuormitustekijöihin. Toiseksi tutkimuksessa havaittiin tilastollinen yhdysvaikutus työn suurten vaatimusten, vähäisen palkitsevuuden ja työyhteisön vähäisen sosiaalisen pääoman kesken, millä havaittiin olevan voimakas yhteys psyykkiseen rasittuneisuuteen. Kolmanneksi tutkimuksessa havaittiin, että korkea sosiaalinen pääoma voi suojata työyksiköissä psyykkiseltä rasittuneisuudelta sekä työn korkean vaativuuden ja heikon palkitsevuuden yhdysvaikutukselta. Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi psykososiaalisten kuormitustekijöiden lieventämisen vaikutusta psyykkiseen rasittuneisuuteen: alle 50-vuotiailla työntekijöillä kahden tai kolmen kuormitustekijän lieventäminen vuosien 2019–2020 välillä vähensi hieman psyykkisen rasittuneisuuden riskiä vuonna 2021, mutta iäkkäämmillä työntekijöillä vastaavaa yhteyttä ei havaittu.
Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?
Kasautuvan kuormituksen mahdollinen yhdysvaikutus tulee huomioida tulevia mielenterveyden tuen interventioita kehitettäessä. Interventioissa on tarpeen huomioida myös sosiaalisen pääoman vahvistamisen sekä kuormitustekijöiden lieventämisen positiiviset vaikutukset mielenterveydelle. Lisäksi interventioita on tarpeen muokata eri työntekijäryhmille sopiviksi. Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat toisaalta myös siihen, että työn kuormitustekijöihin puuttuminen ei yksin riitä, vaan mielenterveyden parantamiseksi tarvitaan sekä yksilöön että työhön kohdistuvia toimia.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Väitöstutkimuksen tilastollisissa analyyseissa hyödynnettiin Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn aineistoja vuosilta 2019–2021. Kyselyyn osallistui neljän suomalaisen sote-kuntayhtymän henkilöstö. Poikkileikkausanalyyseissa käytettiin vuoden 2021 tutkimusaineistoa, joka koostui 9 855 työntekijän kyselyvastauksista 813 työyksikössä. Pitkittäisanalyysissa käytettiin aineistoa työntekijöiltä, jotka vastasivat kaikkiin vuosien 2019–2021 kyselyihin (N = 3 605).
Hallintotieteiden maisteri Risto Nikunlaakson väitöskirja Supporting mental health in social and health care workplaces – the role of psychosocial stressors at work (Työn psykososiaaliset kuormitustekijät ja mielenterveyden tukeminen sote-työpaikoilla) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Tuula Oksanen Itä-Suomen yliopistosta.
Lisätietoja:
HM Risto Nikunlaakso, risto.nikunlaakso@ttl.fi, 040 7427944