Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hartiaseudun venyttelyä tietokoneen ääressä.

Keski-iän hyvällä liikkuvuudella yhteys pienempään kuolemanvaaraan

Hyvä kehon liikkuvuus keski-iässä oli yhteydessä pienempään kuolemanvaaraan lähes 13 vuoden seurannassa, osoitti äskettäin julkaistu kansainvälinen tutkimus. Yhteistyössä oli Suomesta mukana Itä-Suomen yliopiston professori Jari Laukkanen. Tulokset julkaistiin Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -lehdessä.

Urheilijoiden ja kuntoilijoiden harjoitusohjelmiin sisältyy usein liikkuvuusharjoituksia, mutta kehon liikkuvuuden yhteyttä kuolemanvaaraan ei ole aiemmin juuri tutkittu.

Tutkimusaineisto kerättiin Brasiliassa. Tutkimukseen osallistui 3 139 henkilöä, joista 66 prosenttia oli miehiä. Osallistujat olivat lähtötilanteessa 46–65-vuotiaita ja heitä seurattiin keskimäärin 12,9 vuotta. Tutkimuksen alussa osallistujille tehtiin monipuoliset liikkuvuustestit, joissa mitattiin seitsemän eri nivelen liikelaajuutta 20 eri liikkeessä. Heille laskettiin Flexindex-liikkuvuusindeksi, jossa jokaisesta liikkeestä voi saada 0–4 pistettä ja paras mahdollinen tulos oli 80 pistettä. Naisilla pistemäärä oli keskimäärin 35 prosenttia parempi kuin miehillä.

Lähes 10 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kuoli seurannan aikana. Kuolleisuus oli suurempi niillä, joilla oli matala liikkuvuusindeksi. Kun huomioitiin iän, painoindeksin ja terveydentilan vaikutukset, matalaan liikkuvuusindeksiin liittyi miehillä lähes kaksinkertainen ja naisilla lähes viisinkertainen kuolemanvaara verrattuna korkeat pisteet saaneisiin.

Aiemmissa tutkimuksissa keski-iän hyvällä aerobisella kunnolla, lihaskunnolla ja tasapainolla on havaittu yhteys pienempään kuolemanvaaraan. – Tässä tutkimuksessa osoitimme, että myös kehon hyvään liikkuvuuteen liittyi pienempi kuolemanvaara, Laukkanen toteaa.

Kehonliikkuvuus ja lihasten joustavuus  tyypillisesti vähenevät iän myötä. Tutkijoiden mukaan ikääntyvät voisivatkin hyötyä säännöllisestä liikkuvuusharjoittelusta ja liikkuvuuden mittaamisesta osana kuntotestejä.

Tutkimusartikkeli:

Araújo, C., de Souza e Silva, C., Kunutsor, S., Franklin, B., Laukkanen, J., Myers, J., Fiatarone Singh, M., Franca, J. and Castro, C. (2024), Reduced Body Flexibility Is Associated With Poor Survival in Middle-Aged Men and Women: A Prospective Cohort Study. Scand J Med Sci Sports, 34: e14708. https://doi.org/10.1111/sms.14708

Avainsanat