Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Mies ja poika tekevät salaattia.

Kohti lempeämpää ruokasuhdetta

Ruuan ja ravitsemuksen ympärillä käytävää keskustelua leimaavat usein painokeskeinen ajattelutapa sekä ruokavalintojen moralisointi. Itä-Suomen yliopistossa on meneillään useita hankkeita, jotka tukevat ruokakasvatuksen muutosta kohti lempeämpää ja hyväksyvämpää lähestymistapaa ruokaa ja syömistä kohtaan. 

  • Teksti Nina Venhe | Kuvat Mostphotos ja Bettiina Lievonen
Salaatinlehti ja haarukka.

Tarkoituksena ei ole unohtaa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia, vaan ravistella ajatuksia ruuan mus­ta­val­koi­suu­des­ta ja ”vää­rän­lai­ses­ta” tai ”oi­kean­lai­ses­ta” syömisestä.

Sanna Talvia

Kotitaloustieteen yliopistonlehtori

Ateria.
Poika ja mies syövät hampurilaisia.

Ammattilaisen on tärkeää oppia hyväksymään epä­täy­del­li­syys sekä omassa että asiakkaiden ruo­ka­suh­teis­sa. 

Leila Karhunen

Ravitsemustieteen yliopistonlehtori

Kuva: ruokasuhteeseen vaikuttavat tekijät.
Ruokasuhteeseen vaikuttavat monet tekijät.