Pekka Laukkanen opiskelee kulttuurintutkimusta, mediakulttuuria ja viestintää Joensuun kampuksella. Tie yliopistoon ei ollut suoraviivainen, mutta kiinnostus media-alaan vei mukanaan. Lue, kuinka Pekka päätyi ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun kautta Itä-Suomen yliopistoon.
– Olen Pekka Laukkanen, 41-vuotias ja kotoisin Savonlinnasta. Muutin Joensuuhun asuttuani pitkään Kuopiossa. Olen ehtinyt tekemään elämässäni paljon, esimerkiksi oopperakuorossa laulaminen tai metallibändissä rumpaloiminen on tullut minulle tutuksi. Oma tieni yliopistoon ei ole ollut suoraviivainen enkä ole suorittanut elämässäni yhtään päivää lukio-opintoja. Olen kouluttautunut merkonomiksi sekä talonrakentajaksi ja työskenneltyäni aloilla totesin, että on aika tehdä jotain itselleni mielekästä. Tämä johti nopeasti johtopäätökseen, että media-ala on itselleni mielenkiintoisin työskentelykenttä ja olen sitä eri muodoissa tehnyt myös aikaisemmin. Suuntasin kohti Joensuuta ja suoritin medianomin (amk) opinnot hyvällä menestyksellä ja koska oppimisen nälkää jäi vielä, hain Itä-Suomen yliopistoon suoraan maisteriopintoihin.
Mikä motivoi sinua valitsemaan Itä-Suomen yliopiston ja kulttuurintutkimuksen?
– Media-ala on valikoitunut omaksi alakseni melko luonnollisesti. Olen tehnyt ennen opintoja paljon graafista suunnittelua, kuvataiteita, musiikkia ja kaikkea niiden väliltä. Tästä syystä paljon luovuutta vaativa ala oli luonnollinen siirtymä uutta uraa pohtiessa. Pidän myös itseni haastamisesta ja media-ala kokonaisuutenaan sisältää niin paljon mahdollisuuksia, että uusia asioita pääsee kokeilemaan usein.
– Itä-Suomen yliopisto oli itselleni luonnollinen valinta. Siirtyminen ammattikorkeakoulusta väylän kautta maisteriopintoihin oli sujuva prosessi. Maisteriopintojen pariin minua innosti erityisesti ammattikorkeakoulun puolella koetut teoriatunnit, jotka aktivoivat ajatteluani median vaikutuksesta maailmassamme. Itä-Suomen yliopiston korkeatasoinen opetus ja mielenkiintoiset kurssivaihtoehdot vetivät puoleensa ja koin, että tilaisuus on käytettävä hyödyksi. Halusin tietää ja tutkia asioita enemmän.
Mitä muita vaihtoehtoja harkitsit, ja miten teit lopullisen päätöksen?
– Helppo kysymys. Lyhyt vastaukseni on, että en harkinnut muita vaihtoehtoja. Koin että Itä-Suomen yliopisto on sijainniltaan ja tarjonnaltaan oikea yliopisto minulle.
Mitä sivuaineita olet valinnut, ja miten ne täydentävät pääainettasi tai laajentavat osaamistasi?
– Olen valinnut sivuaineteemoja, jotka syventävät osaamistani media-alalla sekä kehittävät kriittistä kuvanlukutaitoa. Koen että olen alani löytänyt. Nyt pyrin panostamaan siihen mahdollisimman paljon ja “imemään” itseeni tietoa ja tapoja tulkita maailmaa.
Millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on opintojesi suhteen?
– Tavoitteenani on valmistua aikataulun mukaisesti. Olen jo tehnyt media-alan töitä erilaisissa projekteissa ja teen niitä vastaisuudessakin. Maisteriopintojen toivon lisäävän erilaisten työmahdollisuuksien määrää ja lisäävän vastuutehtäviä eri projekteissa.
Mikä on tähän mennessä ollut parasta opinnoissasi?
– Kaikki tekemäni kurssit ovat olleet mielenkiintoisia. Kun voi keskittyä alaan, jonka kokee omakseen, on hauskaa panostaa oppimiseen paljon. Ehkä suurimpana yllätyksenä itselleni on tullut se, kuinka paljon pidän esseiden kirjoittamisesta.
Voitko jakaa jonkin erityisen hetken tai oivalluksen opinnoistasi?
– Opinnot ovat opettaneet aikataulutusta. Omien voimavarojen ymmärtäminen ja opintojen aikatauluttaminen oli itselleni aluksi vaikeaa. Alkuvaikeuksien jälkeen voin kuitenkin hyvillä mielin korostaa, kuinka tärkeää on pitää huoli itsestään ja jaksamisestaan.
Kulttuurintutkimus on laaja kenttä, josta löytyy kiinnostavia asioita moneen lähtöön. Oman kokemukseni myötä ammattikoululaisenkin tulisi harkita yliopistoa. Jos poltetta alalle on ja halua oppia, pääsykokeet ovat vain este, joka on ylitettävissä.
Pekka Laukkanen
UEF-sisällöntuottaja
Millaisessa unelmatyössä näet itsesi valmistumisen jälkeen?
– Toivon että tulevaisuudessa töitä riittää. Unelmatyötä on vaikea kuvailla. Jos siinä vaaditaan luovuutta, koen että se on minua varten. Toivon lisäksi, että työni veisi minut ulkomaille. Mediatyöläisten työmahdollisuudet maailmalla ovat kattavat.
Miten olet kotiutunut Joensuuhun?
– Olen kotiutunut Joensuuhun hyvin. Kaupunki on ollut minulle tuttu pitkään ja liikuntapaikkojen määrä ja erityisesti vilkas kulttuurielämä vetoaa minuun. Kaupungista erityisen opiskelupaikkana tekee se, että täällä kaikki on lähellä. Iso osa kaupungin asukkaista on opiskelijoita, joten kaupungista löytyy paljon tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia. Koen myös, että pohjoiskarjalaiset ovat suorapuheisia, mutta ystävällisiä, joten on sanottava, että ihmiset tekevät kaupungista mukavan.
Mikä tekee kampuksesta sinulle erityisen paikan?
– Kampus on minulle rauhoittumisen paikka, jossa voin keskittyä opintoihini on se sitten lukemista tai kirjoittamista. Viihdyn erityisesti kirjastossa, josta pyrin etsimään itselleni rauhaisan sopen työskentelyä varten. Aika menee monesti siivillä ja tauotkin unohtuvat kirjastossa työskennellessä. Toinen tärkeä paikka on ruokala, josta saa halvalla ja vaivattomasti ruokaa, kun nälkä iskee. Kampuksella vallitseva yhteisöllisyyden tunne on myös itselleni tärkeä. Se kertoo minulle, että olen opiskelijana Itä-Suomen yliopistossa.
Mitä neuvoja tai vinkkejä antaisit hakijoille, jotka harkitsevat alasi opintoja?
– Kulttuurintutkimus on laaja kenttä, josta löytyy kiinnostavia asioita moneen lähtöön. Oman kokemukseni myötä ammattikoululaisenkin tulisi harkita yliopistoa. Jos poltetta alalle on ja halua oppia, pääsykokeet ovat vain este, joka on ylitettävissä. Mediaopinnot yliopistossa avaavat ajattelua ja näkökulmia maailmaan ja siihen, kuinka meihin vaikutetaan ja kuinka me vaikutamme. Opinnot ovat myös avanneet itselleni muiden näkökulmia ja auttaneet ymmärtämään niitä.