Kaipaatko vinkkejä ja apua oman alan valintaan? Lue luokanopettajaopiskelijan ja UEF-lähettiläänäkin lukuvuonna 2021 - 2022 toimivan Krista Laitisen kokemuksia ja vinkkejä luokanopen opinnoista ja opiskelijaelämästä Joensuussa.
Olen Krista Laitinen, 22-vuotias luokanopettajaopiskelija ja olen kotoisin Enonkoskelta.
Mikä sai sinut hakemaan Itä-Suomen yliopistoon luokanopettajaksi?
Hain opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon kasvatustieteitä, koska olen yläkoulusta saakka halunnut opettajaksi. Lukiosta valmistuttuani olin välivuotta viettäessäni koululla töissä avustajana. Avustajan töiden päätyttyä tein myös pari sijaisuutta ylä- ja alakoulun puolella, jolloin viimeistään olin varmaa siitä, että haluan päästä töihin kasvatusalalle. Yhteishaussa hain pelkästään Itä-Suomen yliopistoon erityisopettajan opintoihin sekä luokanopettajan opintoihin ja lopulta pääsin opiskelemaan luokanopettajaksi.
Valitsin Itä-Suomen yliopiston hakukohteekseni, sillä halusin mahdollisen tulevan opiskelukaupunkini olevan lähellä kotikaupunkiani. Myös Itä-Suomen yliopiston laaja sivuainevalikoima vaikutti päätökseeni hakea tänne opiskelemaan. Olin lisäksi kuullut hyvää kampuksesta sekä Itä-Suomen yliopistosta yleisesti.
Oliko opiskelukaupunkisi Joensuu sinulle ennestään tuttu?
Joensuu oli minulle ennestään jo hieman tuttu, sillä siskoni oli asunut täällä useamman vuoden. Ensituntemukseni uutena joensuulaisena oli hyvä, sillä Joensuu on helppokulkuinen ja kaikki tarvittava tuntuu olevan kivenheiton päässä. Ruutukaavakaupungissa paikat tulivat nopeasti tutuksi ja myös heikolla suuntavaistolla varustettu opiskelija pärjäsi täällä. Kesäinen Joensuu antoi parastaan ja kaupunki tuntui heti viihtyisältä. Kotiutuminen oli helppoa, sillä olihan kaupunki jo ennestään tuttu ja minulla asui Joensuussa jonkin verran sukulaisia ja kavereita. Myös orientaatioviikko ja laaja opiskelukaveriverkosto auttoivat kotiutumaan nopeasti.
Mikä on mahtavinta luokanopeopinnoissa?
Parasta opinnoissani on ehdottomasti niiden monipuolisuus, joka tulee esille esimerkiksi tavoissa suorittaa kursseja. Kurssien suoritustapoja on mm. tentit, oppimispäiväkirjat, portfoliot, oppimistehtävät sekä ryhmä- ja parityöt. Opintoihimme sisältyy myös paljon lähiopetusta etenkin monialaisten opintojen opintojaksoilla, mutta myös etäopetusta ja verkossa suoritettavia opintojaksoja voi valita osaksi omaa tutkintoa. Etenkin monialaiset opintojaksot eroavat perinteisestä opiskelusta, sillä siellä pääsee harjoittelemaan niin käsitöitä kuin mikroskoopin käyttöä. Tietenkin myös käytännön harjoittelut kouluilla tekevät opinnoistamme monipuolisen ja mielenkiintoisen kokonaisuuden.
Miten valitsit sivuaineesi kasvatustieteen oheen?
Luokanopettajaopintoihin sisältyy automaattisesti pitkänä sivuaineena perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot. Monialaiset opinnot antavat pätevyyden toimia opettajana alakoulussa.
Keväällä hain alkukasvatuksen perusopintoihin, sillä tulevaisuudessa haluaisin työskennellä erityisesti alkuopetuksessa koulutaipaleen alkupäässä. Alkukasvatuksen sivuaineopinnot tuovat lisää tietoa ja valmiuksia toimia opettajana erityisesti alkuluokilla, joissa lukemista, kirjoittamista ja laskemista aletaan tavoitteellisesti oppimaan ja opiskelemaan.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
Ehdoton tähtihetkeni oli, kun akateemisen englannin opintojakso oli saatu suoritettua. Jouduin aloittamaan saman opintojakson kahdesti, sillä ensimmäisellä kerralla minulla ei ollut aikaa eikä resursseja suorittaa kurssia. Toisella kerralla kurssin suorittaminen viivästyi vuorostaan, sillä sairastuin, kun olisi pitänyt pitää suullinen esitelmä. Sitten tulikin korona ja jouduin pitämään puheen etäjärjestelyin, jonka nauhoite päätyi myös bittiavaruuteen. Sain kurssin lopulta suoritettua ja opinopisteet lunastettua. Silloin oli voittajafiilis!
UEFissa on parasta vapaus toteuttaa itseään ja unelmiaan.
Krista Laitinen
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi?
Unelmatyöni on ehdottomasti sellainen, jossa pääsen tekemään merkityksellistä työtä ihmisten lähellä ja kehittämään itseäni paremmaksi työssäni. Tällä hetkellä unelmanani olisi opettaa luokkaa, jossa on lukemaan opettelevia ykkösluokkalaisia. ´
Odotan kovasti tulevaisuudelta sitä, että pääsisin monipuolisiin työtehtäviin, jossa voin oppia paljon uutta ja löytää itselleni lisää mielenkiinnonkohteita.
Mikä Joensuussa ja Joensuun kampuksella on parasta?
Joensuussa on kaupungin tuntua, vaikka se ei kovin suuri olekaan. Joensuussa kaupunki ja luonto ovat lähellä. Ei tarvitse lähteä kauas, että pääsee reippailemaan lenkkipoluille. Täällä on kaikki tarvittava ja kulkuyhteydet toimivat niin kaupungin sisällä kuin muuallekin Suomeen. Yllättävintä Joensuussa on ollut tuulisuus ja se kuinka kylmä täällä talvisin on.
Kampuksella parasta on yhteisöllisyys. Varsinkin fuksina eksyksissä ollessa reittineuvoa pystyi kysymään keneltä tahansa. Kaikki kampusrakennukset ovat lähellä toisiaan ja liikkuminen niiden välillä tapahtuu mutkattomasti.
Yhteisöllisyyden tunne luokanopettajaopinnoissa syntyi fuksivuonna hyvin nopeasti. Luokanopettajaopiskelijoita on valtavasti, joten on paljon erilaisia ihmisiä, ja jokaiselle varmasti löytyy samanhenkisiä kavereita. Ei siis tarvitse huolehtia, etteikö löytäisi kaveria tai ryhmäläisiä ryhmätehtäviin.
Vinkkisi luokanopettajaksi hakevalle?
Vaikka et pääsisikään heti ensimmäisellä hakukerralla sisään, niin älä luovuta! Avoin yliopisto tarjoaa opintojaksoja ja -kokonaisuuksia, joita voit myöhemmin lukea hyväksi tai sisällyttää tutkintoosi. Myös pääsykoemateriaali voi tuntua selkeämmältä sekä helppolukuisemmalta, kun kyseisen alan tekstit ja sisällöt ovat tutumpia itselle.
Muista myös nukkua ja levätä hyvin ennen valintakoetta!