Juuli Rantala kiinnostui ravitsemuksesta jo ammattikoulussa opiskellessaan. Kovalla sinnikkyydellä ja hyvällä lukusuunnitelmalla opiskelupaikka ravitsemustieteen opintoihin aukesi. Lue Juulin opiskelukokemuksista.
– Olen Juuli Rantala, 29-vuotias Helsingistä kotoisin oleva ravitsemustieteen opiskelija. Valmistuin ammattikoulusta kosmetologiksi vuonna 2014, minkä jälkeen vietin useamman välivuoden täyspäiväisesti kosmetiikkaneuvojan töitä tehden apteekissa. Kiinnostuin ravitsemuksesta jo ammattikoulussa opiskellessa, mutta opiskelupaikan saaminen kesti vuosia. Kovalla sinnikkyydellä ja hyvällä lukusuunnitelmalla opiskelupaikka aukesi kuudennella yrittämällä. Omaa opintopolkua jakamalla haluan kannustaa jokaista tavoittelemaan rohkeasti omia unelmiaan, vaikka päämäärään saavuttaminen vaatisi enemmän pitkäjänteistä työtä ja matkan varrelle sattuisi useita vastoinkäymisiä. Yliopistossa opiskelee eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, joten hakea kannattaa ehdottomasti, mikäli kiinnostusta ja motivaatiota riittää.
Mikä motivoi sinua valitsemaan Itä-Suomen yliopiston ja ravitsemustieteen?
– Olen Helsingistä kotoisin, joten Itä-Suomen yliopisto ja Kuopio kaupunkina eivät olleet aiemmin tuttuja minulle. Selvitin Internetin ja opintosuunnittelijan avustuksella, missä Suomessa voi opiskella ravitsemusta ja onko minulla ammattikoulupohjalla mahdollisuutta hakea yliopistoon. Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus on ainoa paikka Suomessa, josta voi valmistua laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi. Tämän vuoksi päätöstä hakea Itä-Suomen yliopistoon ei tarvinnut pohtia pidempään.
Mitä muita vaihtoehtoja harkitsit, ja miten teit lopullisen päätöksen?
– Harkitsin psykologiaa ja sen lisäksi olen aina ollut kiinnostunut yhteiskuntatieteistä, koska politiikka ja globaalit ilmiöt ovat vahva mielenkiinnonkohteeni. Lopullinen päätökseni hakea ravitsemustieteille oli kuitenkin lähes itsestään selvä, koska minua kiehtoo tarkastella syömiseen ja ruokaan liittyviä ominaisuuksia laaja-alaisesti monista eri näkökulmista. Ravitsemustieteen opinnot sisältävät muun muassa kemiaa, solubiologiaa, puhe- ja kirjoitusviestintää, tieteellistä tiedonhakua, elintarvikkeisiin kohdistuvaa osaamista sekä terapeuttiopinnoissa kliinisen ravitsemushoidon harjoittelua.
– Ravitsemustieteen tutkintorakenne on valmiiksi räätälöity kokonaisuus, johon voi halutessaan lisätä vapaavalintaisia sivuaineita tai yksittäisiä kursseja opintojen ohella. Itä-Suomen yliopistossa on vapaa sivuaineoikeus, joka on voimassa myös kaksi vuotta valmistumisen jälkeen. Haluan ehdottomasti hyödyntää tätä etuoikeutta ja valita kiinnostavan sivuainekokonaisuuden valmistumisen jälkeen.
Millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on opintojesi suhteen?
– Opinnoissa päätavoitteeni on kehittää omia vahvuuksiani ja sen myötä suuntautua itseäni motivoiviin tehtäviin työelämässä. Haluan myös verkostoitua eri tapahtumissa ja tutustua poikkitieteellisesti muiden alojen opiskelijoihin. Tällä hetkellä unelmoin maisterivaiheen opinnoista ja niihin kuuluvista harjoitteluista, joissa pääsee näkemään ravitsemusterapeutin päivittäistä työnkuvaa käytännössä.
Yliopistossa opiskelee eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, joten hakea kannattaa ehdottomasti, mikäli kiinnostusta ja motivaatiota riittää.
Juuli Rantala
UEF-lähettiläs
Oletko kohdannut jotain yllättävää tai erityisen antoisaa ravitsemustieteen opinnoissa?
– Opinnoissa hienointa on ollut kurssien monipuolisuus, koska sen ansiosta pääsemme tutustumaan laaja-alaisesti ravitsemustieteen eri osa-alueisiin. Parasta on ollut kuitenkin tutustuminen tuleviin kollegoihin eli ravitsemustieteen opiskelijoihin kaikilta vuosikursseilta. Antoisinta on ainejärjestömme Retikan ruoanlaittoon ja syömiseen keskittyvät tapahtumat.
Voitko jakaa jonkin erityisen hetken tai oivalluksen opinnoistasi?
– Yliopisto-opintojen myötä olen sisäistänyt entisestään kriittisen ajattelun ja medialukutaidon tärkeyden muuttuvassa maailmassa. Sen lisäksi olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on osata priorisoida opiskelun ja vapaa-ajan ristiaallokossa. Tähänastiset opinnot ovat tarjonneet monia tärkeitä oivalluksia ja mieleenpainuvia hetkiä, joiden avulla olen laajentanut käsitystäni ihmisistä, ympäröivästä maailmasta ja erilaisista ilmiöistä.
Millaisessa unelmatyössä näet itsesi valmistumisen jälkeen?
– Unelmatyössäni yhdistyisi itsensä kehittäminen ja yhdessä tekeminen. Toivon pääseväni työskentelemään niin yhteiskunnallisesti merkittävien projektien parissa kuin vaikuttamaan ihmisten päivittäiseen hyvinvointiin. En koe kuitenkaan tarvetta suunnitella liikaa työuraani etukäteen, koska uskon elämän johdattavan oikealle polulle, kun tekee asioita, joista nauttii.