Kiinnostus urheiluun ja liikuntaan johdattelivat Tia Saharisen parin mutkan kautta liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan opintojen pariin Kuopioon. Lue Tian opiskelijatarina ja vinkit alasta haaveilevalle.
– Täällä kirjoittelee Tia Saharinen 22-vuotias liikuntaa ja yhdessä tekemistä rakastava tyyppi Hyvinkäältä! Opiskelen terveyden edistämistä Itä-Suomen yliopistossa ja olen erikoistunut liikuntalääketieteeseen ja terveysliikuntaan. Pakollisena sivuaineena kandivaiheessa meillä on urheiluravitsemus ja maisterivaiheen sivuaine on vapaavalintainen. Katsotaan mitä opintoja siihen aikanaan keksin!
– Tarinani alkoi jo lapsuuden urheiluhulluudesta, joka muovautui kilpaurheilusta, joukkueurheilusta ja valmentamisesta. Tie vei entiseen Hyvinkään Sveitsin lukioon urheilu- ja huippu-urheiluvalmennukseen. Sieltä mukaan tarttui syvä mielenkiinto ja tiedonjano liikuntaa, urheilua ja näiden ihmiskehossa tuottamia vaikutuksia kohtaan.
– Ikävä kyllä tämän jälkeen useat loukkaantumiset haastoivat tavoitteitani työllistyä liikunta-alalle, jonka seurauksena aloitinkin korkeakouluopintoni Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteen opinnoissa heti lukiosta päästyäni. Vaikka opinnot osuivatkin erittäin hyvin toisiin mielenkiinnonkohteisiini, ne eivät sammuttaneet intoa ja kaipuuta urheiluun. Joten tuumasta toimeen ja Tampereelle. Opiskelin noin puoli vuotta liikunnanohjausta Varalan urheiluopistossa Tampereella, minkä jälkeen terveyden edistämisen avoimen yliopiston opinnot veivät mennessään. Lopulta hain siirtohaun avulla opiskelemaan terveyden edistämistä Itä-Suomen yliopistoon, enkä voisi olla tyytyväisempi valintaani!
Mikä motivoi sinua valitsemaan Itä-Suomen yliopiston ja terveyden edistämisen?
– Kaikki lähti tietenkin mielenkiinnosta terveyttä kohtaan sekä omista kokemuksistani aiempien opintojen aiheista. Olin myös jo todennut opiskelijaelämän sujuvan erittäin hyvin Kuopiossa, ja siirtohaku yliopiston sisällä kuulosti houkuttelevalta vaihtoehdolta. Itse terveyden edistämisen opinnoissa minua houkutteli opiskeltavien aiheiden ajankohtaisuus sekä monet uramahdollisuudet opintojen jälkeen. Myös konkreettinen tieto siitä, miten liikunnan avulla voitaisiin valtakunnallisella sekä yksilötasolla ehkäistä erilaisia terveysongelmia. Tämä aihepiiri kiinnosti minua jo kauan ennen opintojen alkua.
Mitä muita vaihtoehtoja harkitsit, ja miten teit lopullisen päätöksen?
– Terveyden edistämisen koulutuksesta kuultuani en kovin pitkään miettinyt muita vaihtoehtoja, vaan tiesin tämän alan olevan seuraava päämääräni. Kaikki terveyden edistämisen sekä liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan opinnoissa kuulosti kuin minulle suunnitellulta. Tottakai ympäristötieteen opinnot taustalla vaikuttivat siihen, että tiesin jo valmiiksi haluavani jatkaa opintoja yliopiston puolella sekä sopivan alan löydyttyä myös omaa polkuani Itä-Suomen yliopistossa.
Mitä sivuaineita olet valinnut, ja miten ne täydentävät pääainettasi tai laajentavat osaamistasi?
– En ole vielä päättänyt tulevaa maisterivaiheen sivuainetta, mutta liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan suuntautumisessa on kandivaiheessa pakollisena sivuaineena urheiluravitsemuksen perusteet, joista tykkäsin tosi paljon! Niiden avulla sain yleisesti lisää tietämystä ravitsemustieteestä sekä siitä, miten yleiset suositukset eroavat urheilijan ja tavallisen tallaajan välillä. Poimin kursseilta myös lisää ymmärrystä ja hyviä vinkkejä omiin ruokailutapoihin liittyen.
Millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on opintojesi suhteen?
– Tykkään asettaa itselleni tavoitteita, ja tämä voi välillä mennä hieman överiksi, joten tavoitteenani näihin opintoihin liittyen on olla asettamatta itselleni liian isoja tavoitteita. Ainoaksi tavoitteekseni ja haaveekseni olen siis määritellyt, että haluan saada opinnoistani irti kaiken mahdollisen tiedon, jotta voin tulevaisuudessa vaikuttaa positiivisesti ihmisten liikuntatottumuksiin. En vielä tiedä, millä tavalla aion toteuttaa tämän haaveen ja miten se tukee tulevaisuuden suunnitelmiani. Kunhan voin olla jollain tasolla edistämässä liikunnan tuomia terveyshyötyjä sekä ehkäisemässä liikkumattomuudesta johtuvia terveyshaittoja, olen erittäin tyytyväinen. Tämä tavoite on myös siitä hyvä, että se pitää sisällään esimerkiksi uusiin ihmisiin ja mahdollisesti tulevaisuuden kollegoihin tutustumisen, sekä oppimisen yli ainejärjestörajojen.
Mikä on tähän mennessä ollut parasta opinnoissasi?
– Omissa opinnoissani olen ollut kiitollinen siitä, miten uudenlaisen ajatusmaailman olen saanut liikuntaan liittyen ja miten voin jo nyt auttaa ihmisiä liikuntatottumusten parantamisessa. Vieläkin hämmästelen saatavilla olevan tiedon loputonta määrää. Tietoa ei kuitenkaan osaa itse aina etsiä tai välttämättä sisäistää kovin helposti ilman apua. Toinen yllättävä asia opinnoissa oli etäopiskelun määrä, mutta samalla pidän sitä myös yhtenä antoisimmista asioista.
Voitko jakaa jonkin erityisen hetken tai oivalluksen opinnoistasi?
– Muistan sen, kun reputin mun ensimmäisen tentin! Tämä paljon alani opiskelijoissa pelkoa herättänyt solu- ja molekyylibiologian kurssi iski vasten kasvoja, kun koneelta aukesi tenttikysymykset, joista ei mentykään sitten ihan heittämällä läpi. Tentin aikana olo oli aivan kauhea, mutta sitten kaverit tulivat tentin jälkeen kertomaan, että tämä on ihan normaalia eikä haittaa yhtään mitään. Sain myös kuulla, että ensimmäiseen tenttiin mennään katsomaan koekysymykset ja vasta ensimmäinen uusintatentti on yleensä se, mistä yritetään päästä läpi Minua tämä kannustus auttoi ihan älyttömästi ja jatkossa tentteihin lukeminenkin sujui paljon paremmin, kun stressi heti pakollisesta läpipääsemisestä ei vienyt yöunia.
Koulutus valmistaa sinut asiantuntijatehtäviin eikä ammattiin, joten ole valmis löytämään tai luomaan oma urapolkusi. Tässä alassa on myös se ihana puoli, että se voi olla mitä vaan ja voit tehdä siitä täysin itsesi näköisen!
Tia Saharinen
UEF-lähettiläs
Millaisessa unelmatyössä näet itsesi valmistumisen jälkeen?
– Toivoisin tulevaisuudessa joko perustavani oman yrityksen tai työskenteleväni jossain erittäin innovatiivisessa liikuntaan ja urheiluun liittyvässä yrityksessä, jossa voisin toteuttaa ja kokeilla uusia ideoita. Myös ihmisläheisyys olisi minulle todella tärkeää sekä joustavat työajat. Olen tottunut oman aikataulun suunnittelemiseen, joten ennalta määritellyt työajat tulevat varmasti olemaan haaste tulevaisuudessa. Toivoisin pääseväni urallani pitkälle ja minua kiinnostaisi myös työskentely ulkomailla.
Miten olet kotiutunut Kuopioon?
– Vaikka itse olenkin tuolta pääkaupunkiseudun kupeesta kotoisin, niin olen mielestäni omaksunut savolaisuuden vähän liiankin hyvin. Kaiken turhan hössötyksen ja kiireen jättäminen taakse oli oikein virkistävä lisä. Kaikki murresanat eivät ole vielä tarttuneet – ja ihan hyvä näin!
– Mielestäni Kuopio yhdistää hyvin ison kaupungin parhaat puolet esimerkiksi laajan palveluvalikoiman ja yritystoiminnan, mutta myös pikkukaupungin viehättävyyden kuten mukavat ihmiset ja luonnonläheisyys. Samat ominaisuudet tekevät Kuopiosta myös hyvän opiskelijakaupungin hyvillä työllistymismahdollisuuksilla ja lupsakalla meiningillä. Hyvinkää on varmaan ainut paikka Suomessa, mistä ei löydy vettä, joten aluksi vesistöjen lähellä asuminen oli itselle hieman outoa, mutta nyt en suostuisi enää muuttamaan takaisin!
– Opiskelijatapahtumat ovat myös mielestäni parhaita juuri Kuopiossa! Yleisesti ihmisten määrä tapahtumissa on juuri sopiva siihen, että saa hyvän porukan kasaan ja ison kaupungin fiiliksen aikaiseksi. Kuopiossa ei tarvitse kärsiä isompien kaupunkien huonoista puolista eli järkyttävän pitkistä jonoista esimerkiksi approkierroksilla tai jatkopaikoista, joista et löydä kaveriasi enää viiden minuutin jälkeen juhlien alkamisesta.
Mikä tekee kampuksesta sinulle erityisen paikan?
– Kampuksesta erityisen paikan minulle tekee kaikki ihmiset, joita siellä tapaan aina kun sinne satun eksymään etäopinnoiltani. Nimittäin parasta päivässä on se, kun menet etsimään sopivaa lounasta yliopiston kattavasta ja edullisesta valikoimasta, ja löydät aina jonkun tutun kenen kanssa voit yhdessä nauttia halvasta opiskelijaruuasta. Olen itse myös tykästynyt ainejärjestö- ja kerhotoimintaan, joka on osittain mahdollistanut niin ison tukiverkoston luomisen ja kavereiden löytymisen lähes kaikista ainejärjestöistä. En olisi varmasti tavannut puoliakaan kaikista mahtavista ihmisistä, joiden kanssa saan toivottavasti olla ystäviä vielä opiskeluvuosien jälkeenkin, jos en olisi liittynyt mukaan erilaisiin yhteisöihin opiskelun aikana.
Onko vielä jotain, mitä haluaisit tuoda esille opiskelijaelämästäsi?
– Testaa kaikkea! Kokeile mielenkiintoisia asioita aina järjestetystä opetuksesta tapahtumiin ja muuhun toimintaan. Voit testata eri sivuaineita kauppatieteistä toksikologiaan ja miettiä, mikä olisi sinulle sopivin. Voit lähteä opiskelijoille järjestetylle Kolin vaellukselle tai tulla mukaan Sykettä-palveluiden järjestämiin opiskelijoiden ryhmäliikuntoihin. Valikoimaa löytyy ilmajoogasta Beyoncé-tanssitunteihin! Nyt on aika tutkia, kokeilla ja oppia siitä, mitä opiskelijaelämällä on tarjottavana. Voit itsekin vaikuttaa tarjontaan. Esimerkiksi valikoimasta puuttui juoksukerho, niin perustettiin sellainen kavereiden kanssa itse.
Mitä neuvoja tai vinkkejä antaisit hakijoille, jotka harkitsevat terveyden edistämisen opintoja?
– Jos olet yleisesti kiinnostunut terveysalasta, mutta esimerkiksi lääketiede tai biolääketiede eivät tunnu täysin omalta jutulta, niin suosittelen tutkimaan terveyden edistämisen opintoja. Ne voivat yllättää kurssien monipuolisuudella ja ajankohtaisuudella.
– Suosittelen myös muistamaan, että tämä koulutus valmistaa sinut asiantuntijatehtäviin eikä ammattiin, joten ole valmis löytämään tai luomaan oma urapolkusi. Tässä alassa on myös se ihana puoli, että se voi olla mitä vaan ja voit tehdä siitä täysin itsesi näköisen!
– Loppuun haluan vielä sanoa, että kiitos kun tutustuit paremmin minuun ja opintoihini. Tsemppiä sopivan alan löytämiseen. Alä luovuta, vaikka se löytyisikin vasta muutaman mutkan takaa!