Kansallisen Stop Diabetes -tutkimusryhmän mukaan soteuudistus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden toteuttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä laajasti ja koordinoidusti hyvinvointialueiden ja kuntien kesken. Ryhmä ehdottaa tutkittuun tietoon perustuvaa toimintamallia tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.
Tyypin 2 diabetes huonontaa ihmisten elämänlaatua ja aiheuttaa mittavia kustannuksia yhteiskunnalle. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on mahdollista, mutta se edellyttää laajaa yhteistyötä hyvinvointialueiden, kuntien ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kesken. Lisäksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on tärkeä hahmottaa merkittävänä sijoituksena tulevaisuuteen eikä niinkään kustannuksena. Stop Diabetes -tutkimusryhmä ehdottaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn toimintamallia, jossa otetaan huomioon eri toimijoiden roolit ja mahdollisuudet kustannusvaikuttavan tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn saavuttamiseksi.
Stop Diabetes -toimintamalli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn korostaa seuraavia keskeisiä asioita soteuudistuksen myötä:
- Koordinoitu yhteistyö eri toimijoiden kesken: Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy edellyttää laajaa ja koordinoitua yhteistyötä paitsi hyvinvointialueiden ja kuntien myös järjestöjen, yhdistysten, työterveyspalveluita tuottavien yritysten, opiskelijaterveydenhuollon ja apteekkien kesken,
- Suurentuneessa diabetesriskissä olevien tunnistaminen väestön seulonnalla: Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn ensimmäinen askel on suurentuneessa riskissä olevien tunnistaminen, joka on helppoa Suomessa kehitetyllä Diabetesriskitestillä ja joka on mahdollista toteuttaa digitaalisesti integroimalla se muihin sotepalveluihin.
- Sujuvat palveluketjut: Sujuvat sekä asiakasystävälliset palveluketjut ovat tärkeitä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Riskihenkilöille on tärkeää tarjota selkeä ja helppo polku tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tähtäävien palvelujen äärelle.
- Moniammatillinen ja yksilöllinen elintapaohjaus: Elintapaohjauksessa tarvitaan moniammatillisuutta ja palveluiden räätälöintiä. Ihmisten diabetesriskin tasot, voimavarat ja elämäntilanteet ratkaisevat, millaista elintapaohjausta heille tarjotaan. Ryhmäohjaus ja digitaaliset sovellukset ovat tehokkaita keinoja elintapamuutosten tukemisessa.
- Laadukas toimenpiteiden arviointi: Laadukas ja systemaattinen tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tähtäävien toimenpiteiden arviointi tehostaa diabeteksen ehkäisyä, osoittaa niiden kustannusvaikuttavuuden ja auttaa entisestään toiminnan kehittämisessä.
Näiden asioiden huomioiminen ja toteuttaminen yhteistyössä eri toimijoiden kesken auttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn tehostamisessa soteuudistuksen myötä.
Lue lisää Stop Diabetes -toimintamallista osoitteesta: https://sites.uef.fi/stopdia/2023/06/21/stopdiabetes-toimintamalli/
Lisätietoja:
Jussi Pihlajamäki, Stop Diabetes -tutkimuksen johtaja,
kliinisen ravitsemustieteen professori, sisätautien erikoislääkäri, dekaani
Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta
jussi.pihlajamaki@uef.fi | 050 344 0187
https://uefconnect.uef.fi/henkilo/jussi.pihlajamaki/
Timo Lakka, Stop Diabetes -tutkimuksen varajohtaja
lääketieteellisen fysiologian professori, sisätautien erikoislääkäri
Itä-Suomen yliopisto, lääketieteen laitos, biolääketieteen yksikkö
timo.lakka@uef.fi | 040 770 7329
https://uefconnect.uef.fi/henkilo/timo.lakka/
Jaana Lindström, tutkimuspäällikkö
ETM, FT, dosentti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, väestönterveysyksikkö
jaana.lindstrom@thl.fi |029 524 8635
Kirsikka Aittola, väitöskirjatutkija
TtM, ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
kirsikka.aittola@uef.fi |@AittolaKirsikka
https://uefconnect.uef.fi/henkilo/kirsikka.aittola/
StopDia-hanke:
@StopDiaFinland
Aiempia uutisia aiheesta:
Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn modernit toimet osaksi sotea
Syömisen taito tueksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn
Ruokavalioindeksi tukee ruokavalion laadun arviointia ja ravitsemusohjausta terveydenhuollossa