Mansikoiden kasvatusta on tutkittu Itä-Suomen yliopistossa jo vuosia. Viimeisimmät kasvatuskokeet osoittavat, että mansikoita voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti ja omavaraisesti, jopa siemenistä.
Kuopion kampuksen ympäristö- ja biotieteiden laitoksen kasvilaboratoriossa on parhaillaan menossa useita mansikoiden kasvatuskokeita, joissa testataan muun muassa kasvualustojen materiaaleja, kastelutapoja, rönsy- ja siementaimituotantoa.
– Mansikoita on mahdollista kasvattaa tehokkaasti ja ympärivuotisesti missä vain, Harri Kokko kertoo.
– Kasvatukseen ei tarvita välttämättä maa-alueita, vaan mansikoita voidaan kasvattaa kerrosviljelyssä tehokkaasti ja ennen kaikkea puhtaasti, pienissäkin sisätiloissa.
Kasvatuksesta tulee omavaraista, kun viljelijä voi kasvattaa uusia taimia emotaimien rönsyistä. Kustannussäästöjä on mahdollista löytää myös kasvualustoista.
– Mansikan rönsytuotannon kasvualustatestauksessa meillä on mukana kuusi erilaista kasvualustaa, muun muassa sammalta ja puukuitua. Turpeelle on löydettävä vaihtoehto.
– Rönsykokeessamme kasvaa 216 emotaimea 60 vuorokauden aikajaksossa. Kaikki on toiminut hyvin ja rönsyjä kasvanut runsaasti – yhdessä emotaimessa on noin 20 rönsytaimea, tutkijatohtori Anna Toljamo sanoo.
Kasvatuskokeessa vertaillaan myös kolmea eri kastelusysteemiä. Hydroponisessa viljelyssä eli vesiviljelyssä kasvualustaa käytetään vain vähän, ja kasvit kasvavat pääosin ravinneliuoksessa. Kasvatustapa on käytössä salaattien ja yrttien kasvatuksessa, mutta nyt sitä kokeillaan mansikoiden kasvatuksessa.
– Hyvin näyttää toimivan myös tämä vesikouruviljely, mikä on hieman yllättävää, Toljamo toteaa.
– Vesiviljelyssä ravinneliuosta voidaan kierrättää, joten ravinteita ei mene hukkaan.
Mansikoiden taimikasvatus nopeutuu huomattavasti
Led-rönsykasvatuksessa päivän pituus on 20 tuntia, jolloin kasvit eivät tee niin helposti kukkia.
Snellmania-rakennuksen katon kasvihuoneessa mansikat kasvavat myös tällä hetkellä lähes yöttömässä yössä. Kukkien pölytyksen hoitavat kasvihuoneen oman kimalaispesän kimalaiset.
– Pilottikokeissa testattu F1-Soraya-lajike soveltuu kasvihuoneessa jatkuvaan kasvatukseen. Siemenkasvatuksesta ja jatkuvasatoisista lajikkeista on tehty muualla vielä hyvin vähän tutkimusta, Kokko toteaa.
Mansikan kasvatus siemenestä kukintaan kestää kolme kuukautta
Harri Kokko
Tutkija
– Taimet ovat terveitä – niiden mukana eivät siirry kasvitaudit tai tuholaisetkaan, Kokko lisää.
Sisäviljelyssä mansikan rönsykasvatustakin saadaan aikaistettua. Rönsyistä kasvatetut pottitaimet ovat valmiita jo keväällä, eivätkä vasta heinäkuussa, kuten perinteisellä kasvatustavalla.