Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Silmä

Merkittävä rahoitus silmän uusien lääkehoitojen tutkimukseen

Business Finlandin One Health -ohjelmaan valitussa Itä-Suomen yliopiston DrugTech Vision -projektissa tutkitaan uutta teknologiaa näkökykyä uhkaavien silmän verkkokalvon tautien hoitoon ja ehkäisyyn.  Kolmevuotista hanketta rahoittavat Business Finland ja kuusi yritystä yhteensä 692 471 eurolla.

Maailmassa on yli 300 miljoonaa verkkokalvon tauteja sairastavaa henkilöä, joita uhkaa näön heikkeneminen ja sokeutuminen. Määrä kasvaa nopeasti ikääntyvissä väestöissä. Verkkokalvon solujen kuolema ja uusien vuotavien suonien muodostuminen ovat keskeiset näkökykyä uhkaavat mekanismit useimmissa silmänpohjan taudeissa, kuten makulan ikärappeumassa, diabetekseen liittyvissä silmätaudeissa ja glaukoomassa.  

DrugTech Vision -hankkeessa luodaan pohja uuden sukupolven silmälääkkeiden kehitykselle näiden potilaiden hyväksi. Hanke yhdistää monitieteisesti lääkeainekemiaa sekä solunulkoisten vesikkelien ja biomateriaalien käyttöä verkkokalvoon kohdentuvien, pitkään vaikuttavien ja ennaltaehkäisevien lääkeaihioiden kehityksessä. Tutkimuksessa hyödynnetään modernia analytiikkaa, potilasnäytteitä, tekoälyä sekä prekliinisiä kemiallisia ja biologisia kokeita. Yhteistyössä on mukana teollisuuden, potilastyön ja potilasjärjestön edustajia. 

Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella professori Arto Urtti ja biolääketieteen yksikössä dosentti Kirsi Rilla

Lisätietoja hankkeesta: 

Professori Arto Urtti, arto.urtti@uef.fi,  https://uefconnect.uef.fi/henkilo/arto.urtti/

Dosentti Kirsi Rilla, kirsi.rilla@uef.fi,  https://uefconnect.uef.fi/henkilo/kirsi.rilla/