Pitkän uran luonnonsuojelutehtävissä tehnyt Arto Ustinov vahvisti neuvottelu- ja konfliktinratkaisutaitojaan ympäristöalan täydennyskoulutuksessa.
Yli kolmikymmenvuotisen uran valtiolla luonnonsuojelutehtävissä tehnyt Arto Ustinov osallistui ympäristökonfliktien, konfliktinratkaisun ja yhteistoiminnallisten menetelmien täydennyskoulutukseen, jonka Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskus toteutti vuosina 2023–2024.
Luonnonsuojeluasiantuntijana Etelä-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksessa (ELY-keskus) työskentelevän Ustinovin työtehtäviin sisältyy asiantuntijatehtäviä muun muassa lajisuojeluasioissa ja ympäristöön vaikuttavissa hankkeissa. Yhtenä erityisvastuualueena hänellä on saimaannorpansuojelu. Työhön kuuluu esimerkiksi yhteydenpitoa ja neuvotteluja eri intressiryhmien, maanomistajien ja konsulttien kanssa.
Pitkän työuran ja oman kiinnostuneisuutensa myötä Ustinov kokee, että hänellä oli jo pohjaa ympäristökysymyksiin liittyvien konfliktien ja ristiriitojen ratkaisuun. Täydennyskoulutuksesta hän kuitenkin ammensi lisää taustatietoa ja tietämystä esimerkiksi konfliktien lähtökohdista. Lisäksi Ustinov sai esimerkkejä siitä, miten tilanteita voisi hoitaa onnistuneesti käytännössä, kuten yksinkertainen toimintamalli eri osapuolten kuuntelemisessa, tai miten erilaiset ihmisten tunnereaktiot tai muut taustatekijät vaikuttavat prosessien etenemiseen. Samalla täydennyskoulutuksessa kiinnitettiin huomiota henkilön omaan reagoimiseen, ja miten siihen voisi ennakolta valmistautua.
– Koulutuksessa tuli uutta tietoa, mihin erilaisissa haastavissa tilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota, ja miten niitä kannattaa viedä eteenpäin, kertoo Ustinov.
Lisäksi yhteinen aika keskusteluineen muiden koulutukseen osallistuneiden kanssa oli antoisaa ja hyödyllistä.
Ustinov on koulutukseltaan biologi ja opiskellut uransa aikana muun muassa juridiikkaa Itä-Suomen yliopistossa. Täydennyskoulutuksen kouluttajien Lasse Peltosen ja Jonna Kangasojan kanssa hän oli tehnyt yhteistyötä jo aiemmin, joten luottamus Peltosen ja Kangasojan ainutlaatuiseen osaamiseen oli Ustinovin työyhteisössä tiedossa. Kehotus koulutukseen osallistumisesta tulikin työnantajan puolelta.
– Lähdin mukaan koulutukseen, vaikka tuntui, että työtilanne oli kiireinen, mutta jälkikäteen olen tyytyväinen, että lähdin.
Koulutuksessa tuli uutta tietoa, mihin erilaisissa haastavissa tilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota, ja miten niitä kannattaa viedä eteenpäin.
Arto Ustinov
Luonnonsuojeluasiantuntija
Oppimista tapausesimerkkien avulla
Täydennyskoulutuksessa eri näkökulmista läpikäydyt esimerkkitapaukset antoivat Ustinoville paitsi hyödyllistä oppia, myös luottamusta siihen, että hän on jo osannut toimia oikein. Työarjen keskellä ei välttämättä ole mahdollisuutta pysähtyä etsimään tietoa tai analysoimaan, joten kouluttajien ja muiden osallistujien esittämät esimerkit sekä niiden analysointi ryhmässä olivat erittäin antoisia.
– Ei ole tullut itse aiemmin etsittyä näitä tapauksia, ja nyt kun niitä käytiin yhdessä läpi, huomasin; että samankaltaisia tapauksia löytyy muiltakin kuin mitä itse olen työssäni hoitanut, ja niistä voi oppia hyödyllisiä asioita, Ustinov sanoo.
Koulutuksen ensimmäinen osio suoritettiin verkkovälitteisenä. Oppeja syvennettiin lopuksi kaksipäiväisellä lähijaksolla, jonka Ustinov kokee erityisen hyödylliseksi. Samalla hän kiittää muita osallistujia aktiivisuudesta.
Ustinov näkee koulutuksen hyödyllisenä kaikille: koulutuksessa opitut menetelmät ja taidot sopivat hänen mielestään niin verkostoihin ja ulkopuolisiin tahoihin kuin omaan työyhteisöön. Ustinov aikookin jakaa koulutuksen oppeja omassa työyhteisössä eteenpäin.