Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pills

Proviisori Jenna Lyytikäinen, väitös 23.8.2024: Erätuotettujen tablettien siirtoa jatkuvatoimiseen valmistukseen kannattaa tutkia enemmän

Farmasian teknologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia? 

Väitöstutkimuksen aiheena on tablettien jatkuvatoiminen valmistus. Kyseinen menetelmä ei ole vielä laajassa käytössä lääkkeiden teollisessa valmistuksessa, mutta sen avulla voitaisiin tehostaa tablettituotantoa, parantaa tuotteiden laatua ja keventää valmistuksesta syntyviä ympäristövaikutuksia. Monet muut teollisuuden alat kuin lääketeollisuus ovat käyttäneet menetelmää jo pitkään. Jatkuvatoimisella linjastolla laitteet on kytketty yhteen, joten materiaalien manuaalista siirtoa on vähemmän kuin nykyisin käytössä olevassa erävalmistuksessa. Lisäksi laitteet ovat pienempiä kuin perinteisessä erävalmistuksessa. Tavoitteena on valvoa prosessissa olevan materiaalin ja tuotteiden laatua tarkemmin ja tehokkaammin kuin nykyisillä menetelmillä hyödyntämällä prosessianalyyttista teknologiaa. Jatkuvatoiminen valmistus voi jopa vähentää lääkkeiden saatavuusongelmia, koska tuotehävikki on pienempää ja eräkoot ovat joustavia.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot? 

Tutkimuksessa testattiin kaupallisia tablettituotteita jatkuvatoimisilla valmistuslinjastoilla. Nämä tuotteet on suunniteltu valmistettavaksi eräperustaisesti. Erävalmistus eroaa monella tavalla jatkuvatoimisesta valmistuksesta, esimerkiksi useiden laitteiden toimintaperiaate on erilainen. Tuotteiden siirtoa valmistusmenetelmältä toiselle arvioitiin säilyttämällä materiaalit ja laatuvaatimukset vastaavina kuin erävalmistuksessa. Vastaavia tutkimuksia kaupallisilla koostumuksilla on julkaistu vähän.

Tulosten perusteella materiaaleilla ja prosessiasetuksilla on suuri merkitys laadukkaiden tablettien valmistuksessa myös jatkuvatoimisella linjastolla. Tämänkaltaisia tutkimuksia olisi tärkeää jatkaa, jotta ymmärrystä kertyisi erilaisten materiaalien prosessoitavuudesta jatkuvatoimisilla laitteilla. Kokeiden aikana on syytä pitää mielessä, että tablettien täytyy osoittaa korkeaa laatua useiden erilaisten ominaisuuksien kautta, jotta tuote on turvallinen ja tarkoituksenmukainen.

Väitöskirjatutkimus toteutettiin yhteistyössä lääketeollisuuden kanssa, kumppanina toimi tsekkiläinen Zentiva. Yhteistyökumppanilla oli kokemusta tutkittujen tuotteiden erävalmistuksesta sekä tuotteiden analysoinnista. Yhdessä osatutkimuksessa mukana oli myös  laitevalmistaja GEA:n Belgian yksikkö.

Proviisori Jenna Lyytikäisen väitöskirja Continuous manufacturing of commercially batch-produced tablet formulations (Kaupallisesti erätuotettujen tablettien jatkuvatoiminen valmistus) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii Associate Professor João Pinto Lissabonin yliopistosta ja kustoksena professori Ossi Korhonen Itä-Suomen yliopistosta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja 

Lisätietoja:

Proviisori Jenna Lyytikäinen, jenna.lyytikainen@uef.fi, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/jenna.lyytikainen/