Nuoret kautta maailman ovat peräänkuuluttaneet ilmastolakoissa aikuisilta vastuuta ilmastokriisistä. Samanaikaisesti he kaipaavat positiivisempaa puhetta aiheesta vanhemmiltaan, opettajiltaan ja poliitikoilta.
Kun puhutaan ilmastoasioista, keskitietä tai harmaan sävyjä on usein vaikea löytää, sanoo tutkija Nina Tokola. Hän on ollut mukana kehittämässä mallia, jossa nuoret pääsevät etsimään ratkaisuja muun muassa ilmastohuoleensa yhdessä mentorin kanssa.
– Emme halua maalata tieteen keinoin dystopioita tai uhkakuvia, vaan lähtökohtamme on voimavarakeskeisyys ja toivon luominen erilaisten työkalujen avulla.
Tokola on mukana ALL-YOUTH-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan 16–25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä kehityksestä, kasvusta ja hyvinvoinnista. Tutkimushankkeessa kehitetään uusia ratkaisuja nuorten aktiivisempaan kansalaisuuteen.
– Tavoitteenamme on viedä ilmastohuolikäsitettä eteenpäin positiivisempaan sävyyn ja tukea nuorten ympäristökansalaisuutta.
Yksittäisen nuoren ei tarvitse taklata koko ilmastonmuutosta
Tieto kiertoon -mallia on kehitetty yhdessä Suomen Punaisen Ristin, Opintokeskus Siviksen, Metsäkeskuksen, Pohjois- ja Etelä-Karjalan ELY-keskusten, ENO-verkkokoulun ja Ohjaamo Joensuun kanssa. Malli pohjautuu SPR:n mentorointimalliin, jossa tunnistetaan turvapaikanhakijoiden osaamista ja lisätään sitä kautta heidän työelämävalmiuksiaan.
– Siinä on lähdetty tunnistamaan osaamista, jota on vaikea tunnistaa, koska turvapaikanhakijoiden lähtökohdat, lähtömaat, koulutusten sisällöt ja käsitykset työelämätaidoista vaihtelevat.
Nuorten osaamisen esiintuomiseen ja hiljaisen tiedon tunnistamiseen tarvitaan luottamusta ja keskustelua. ALL-YOUTH-tutkimushankkeessa kehitetyssä mallissa pyritään tavoittamaan erilaisissa koulutuksen nivelvaiheissa olevia nuoria, jotka vielä etsivät opinto- tai työelämäpolkujaan. Mallissa on pyritty joustavuuteen niin, että se soveltuisi nuorten erilaisiin tavoitteisiin ja elämäntilanteisiin.
– Mentorointiin lähtevän nuoren tavoitteena ei tarvitse olla koko ilmastonmuutoksen taklaaminen. Häntä voivat kiinnostaa esimerkiksi kiertotalous ja siihen liittyvät opinnot. Alan asiantuntijoilta heillä on mahdollisuus saada syvällisempää tietoa ja sparrausta ajatustensa tueksi.
Koppi kestävästä kehityksestä
Tieto kiertoon -mallia on nyt lähdetty jalkauttamaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Sivis tukee keskusteluryhmien syntyä kansalaistoiminnan ja sitä tukevien järjestöjen piirissä.
– Monipuolisessa ja ajankohtaisessa toimintamallissa yhdistyy meille tärkeitä sisältöjä, kuten nuorten hyvinvointi ja ilmastohuoleen reagointi, eri-ikäisten vuoropuhelu ja oppiminen toinen toisilta sekä itsensä kehittäminen oman osaamisen tunnistamisen kautta, sanoo asiantuntija Lea Lihavainen Siviksestä.
Toimintamallissa korostuvat vertaisoppiminen ja aktiivinen kansalaisuus, jotka ovat Sivikselle tärkeitä tavoitteita ja arvoja. Keväällä pidetyssä webinaarissa mallia jalkautettiin kiinnostuneille toimijoille muun tiedottamisen ja innostamisen ohella. Syksyllä Joensuussa on starttaamassa kolme ryhmää ja uusia ryhmiä on vireillä myös muualla Suomessa. Lisäksi Joensuussa aloitti heinäkuun alussa avoin ryhmä, jonka toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Lea Lihavaiseen.
Tavoitteenamme on viedä ilmastohuolikäsitettä eteenpäin voimavarakeskeisempään sävyyn.
Nina Tokola
Tutkija
Yrityksiä toivotaan mukaan
Tutkijat toivovat, että myös yritykset löytäisivät Tieto kiertoon -mallin. Niille se tarjoaa muun muassa mahdollisuuden lisätä ymmärrystä nuorten muuttuvista työelämäodotuksista.
– Nuoret ovat tiedostavaa porukkaa. Kaikille palkka ei välttämättä ole enää se tärkein asia, vaan he odottavat arvojaan vastaavaa työtä ja työnantajan vastuullisuutta, Tokola toteaa.
Koronan luoma poikkeustilanne on pysäyttänyt monet myös yhteiskunnallisten peruskysymysten äärelle. Käydään paljon keskustelua siitä, mitä on uusi sivistys ja vauraus.
– Ihmiset ja myös yritykset kyseenalaistavat sen, mitä on edistys. Koronan jälkeen se ei enää ole samaa kuin aikaisemmin. Nuorilla on jo nyt muutoshalua omien mukavuustekijöidensä kustannuksellakin.
Tutustu Tieto kiertoon -oppaaseen verkossa
Yläkuva:
Nuoret ovat patistelleet aikuisia toimiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi eri puolilla maailmaa järjestetyissä ilmastolakoissa.