Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Merja Heinäniemi keskustelee kahden henkilön kanssa.

Professori Merja Heinäniemi Itä-Suomen yliopistosta ja dosentti Kirsi Rautajoki Tampereen yliopistosta symposiumissa.

Syöpätutkimus nojaa vahvasti tekoälyyn

Digitaalinen patologia voi lisätä tasa-arvoa syövän hoidossa – myös globaalisti, totesi professori Anil Parwani Suomen Syöpäinstituutin symposiumissa Kuopiossa.

  • Teksti Ulla Kaltiala | Kuvat Raija Törrönen

Syöpäinstituutin 16. symposiumi järjestettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston monitieteisen syöpätutkimusyhteisön (Cancer RC), FICAN Eastin ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa 26.–27. syyskuuta. Esityksissä kuultiin syövän tutkimuksen ja hoidon uusimmista edistysaskelista alan kansainvälisiltä huippuasiantuntijoilta.

Esillä olivat muun muassa digitaalinen patologia ja tekoäly, jotka mahdollistavat Ohion valtionyliopiston professori Anil Parwanin mukaan entistä objektiivisemman ja tarkemman syöpädiagnostiikan.

Sairaaloissa yleistynyt digipatologia tarkoittaa sitä, että patologit tutkivat potilasnäytteitä perinteisten näytelasien ja mikroskoopin sijaan yhä useammin digitaalisen teknologian avulla. Näytelasit skannataan digitaalisiksi kuviksi, joita voidaan tarkastella ja analysoida tietokoneella. Tämä on avannut mahdollisuuksia myös tietokoneavusteiseen diagnostiikkaan.

– Digitaalisia kuvia on helppo jakaa, joten esimerkiksi harvinaisesta kasvaimesta voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita kautta maailman. Koneoppimisalgoritmeilla kuvista voidaan erottaa enemmän tietoa kuin pelkällä ihmissilmällä, mikä voi auttaa potilaalle sopivan hoidon valinnassa. Mielestäni tämä on merkittävä aluevaltaus lääketieteessä, Parwani sanoi.

Esimerkiksi harvinaisesta kasvaimesta voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita kautta maailman.

Anil Parwani

Anil Parwani.

Parhaassa tapauksessa voitaisiin välttää monia tarpeettomia hoitoja, kustannuksia ja haittavaikutuksia.

Charlotte Stadler

Charlotte Stadler.
Leena Latonen, Jaana Hartikainen ja Sanna Pasonen-Seppänen.
Dosentit Leena Latonen, Jaana Hartikainen ja Sanna Pasonen-Seppänen.
Arto Mannermaa.
Professori Arto Mannermaa.
Martin Enge puhumassa lavalla.
Karoliinisen instituutin dosentti Martin Engen esitys liittyi akuuttiin lymfoblastiseen leukemiaan.