Itä-Suomen yliopisto on mukana eurooppalaisessa PROMINENT-hankkeessa, jolle on myönnetty EU:n ja yrityskumppanien Innovative Health Initiative (IHI) -rahoitus. Hankkeessa luodaan digitaalinen täsmälääketieteen alusta edistämään hermostoa rappeuttavien sairauksien ja niiden liitännäissairauksien diagnosointia ja hoitoa. Tavoitteena on tukea lääkäreitä yksilöllisessä potilaskohtaisessa päätöksenteossa.
PROMINENT on viisivuotinen hanke, joka tuo yhteen julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita. Konsortioon kuuluu hermostoa rappeuttavien sairauksien perus- ja kliinisiä tutkijoita, tekoälyn, terveystaloustieteen ja potilasjärjestötyön asiantuntijoita sekä alan johtavia eurooppalaisia sairaaloita.
– Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksiköllä on keskeinen rooli hankkeen kliinisissä arviointi- ja validointitutkimuksissa. Hermostoa rappeuttavien sairauksien tautitaakka on suuri, mikä tekee hankkeesta yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän, Aivotutkimusyksikön johtaja Eino Solje toteaa.
– Tällä on erityistä merkitystä Itä-Suomessa, missä sairastavuus on suurta myös muistisairauksien osalta, neuroepidemiologian apulaisprofessori Alina Solomon lisää.
– Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksiköllä on keskeinen rooli hankkeen kliinisissä arviointi- ja validointitutkimuksissa. Hermostoa rappeuttavien sairauksien tautitaakka on suuri, mikä tekee hankkeesta yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän.
Parempaa hoitoa Alzheimerin tautiin
PROMINENT-hankkeessa kehitetään ensimmäiseksi ratkaisuja Alzheimerin tautiin, joka vaikuttaa yli 20 miljoonan ihmisen elämään Euroopassa. Taudin esiintyvyyden odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana. Sen diagnosoinnin ja hoidon haastavuutta lisäävät liitännäissairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit sekä psykiatriset häiriöt. Täsmälääketiede mahdollistaa potilaiden yksilöllisten erojen huomioimisen myös geenien, elämäntapojen ja muiden potilastietojen osalta ja voi siten merkittävästi parantaa Alzheimerin taudin diagnoosia, ennustetta ja hoitoa.
– Tavoitteena on taata hyvä terveys Euroopan laajalle ikääntyvälle väestönosalle. Tähän tarvitaan täsmälääketieteen alustoja, joita lääkärit voivat hyödyntää hermostoa rappeuttavien sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa sekä potilaiden ja heidän läheistensä tukemisessa, sanoo PROMINENT-hankkeen päätutkija, professori Linus Jönsson Karoliinisesta instituutista Ruotsista.
Hankkeessa hyödynnetään digitaalisia työkaluja, biomarkkereita ja kehittyneitä analytiikkamenetelmiä Alzheimerin taudin diagnoosin ja ennusteen tarkkuuden parantamiseksi. Samalla luodaan pohjaa uusille terveysteknologioille, jotka parantavat potilaiden ja heidän hoitoonsa osallistuvien läheisten elämänlaatua.
Digitaalinen PROMINENT-alusta
PROMINENT-hankkeen päätuotos on digitaalinen alusta, joka perustuu hankkeen toisen päätutkijan, Combinostics Oy:n Jyrki Lötjösen kehittämään tekoälypohjaiseen kuva-analyysiin. Sen pohjalta kehitetään avoin, muiden järjestelmien kanssa yhteensopiva alusta, jolla on mahdollista käsitellä diagnostista dataa useista eri lähteistä.
Alusta mahdollistaa potilaskohtaisten hoitotulosten ennustamisen sekä näyttöön perustuvien suositusten antamisen potilaan hoitoon. Potilaat ja omaiset saavat ymmärrettävää ja yksilöllistä tietoa potilaan aivoterveydestä. Terveydenhuollon ammattilaisille alusta toimii diagnostiikan ja hoitopäätösten tukena.
Kohti tosielämän toteutuksia
Hankkeessa myös edistetään digitaalisen alustan käyttöönottoa eurooppalaisessa terveydenhuollossa. Yhteiskehittämiseen osallistetaan terveydenhuollon ammattilaisia, potilaita ja heidän läheisiään, viranomaistahoja ja rahoittajia.
PROMINENT-alustan toimivuutta arvioidaan Kölnin yliopiston johtamassa tutkimuksessa, jonka perusteella järjestelmää kehitetään iteratiivisesti. Region Stockholmin johtamassa validointitutkimuksessa selvitetään alustan diagnostista ja ennusteellista tarkkuutta ja diagnoosien luotettavuutta ennen PROMINENT-alustan käyttöönottoa ja sen jälkeen.
Alzheimerin taudin kulkuun vaikuttavia uusia hoitoja on jo näköpiirissä. Niiden käyttöönottoon tarvitaan jatkossa tukea ja niiden vaikuttavuudesta tarvitaan tosielämän näyttöä. PROMINENT vastaa tarpeisiin tukemalla asianmukaista hoitoa ja näytön kerryttämistä. Hanke tuottaa mitattavissa olevia parannuksia potilaiden diagnostiikkaan ja hoitoon, uusien terveysteknologioiden käyttöönottoon ja kustannustehokkuuteen.
– Täsmälääketiede on terveydenhuollon tulevaisuutta, ja PROMINENT-hanke on merkittävä askel hermostoa rappeuttavien sairauksien diagnosoinnin ja hoidon tehostamisessa. Olemme varmoja, että se muuttaa tapaamme lähestyä kognitiivisia häiriöitä ja lopulta parantaa potilaiden elämää eri puolilla Eurooppaa, Jönsson toteaa.
PROMINENT-hanketta koordinoi Karoliininen instituutti. Itä-Suomen yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuvat myös Combinostics Oy, Combinostics US Inc., Synapse Research Management Partners Sl, Alzheimer Europe, Region Stockholm, BioArctic AB, Klinikum der Universität Zu Köln, IHE, Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, Fundacio Barcelonabeta Brain Research Center, CHU Hopitaux de Bordeaux, Univerzitetni Klinicni Center Ljubljana ja Stichting Vumc.
PROMINENT-hankkeen budjetti on 11 069 750 euroa. IHI:n rahoitusosuus on 6 069 750 euroa ja hankekumppanien yhteenlaskettu osuus on 5 000 000 euroa. Itä-Suomen yliopiston rahoitusosuus on 372 125 euroa. Hanketta rahoittaa Innovatiivisen terveydenhuollon aloitteen yhteisyritys (apurahasopimusnumero 101112145), joka saa tukea Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta sekä COCIR:ltä, EFPIA:lta, EuropaBio MedTech Europelta, Vaccines Europelta, BioArctic AB:lta ja Combinostics Oy:ltä.
Seuraa projektia Twitterissä: @IHI_PROMINENT ja LinkedInissä: https://www.linkedin.com/company/ihi-prominent/
Lisätietoja:
Linus Jönsson, Karolinska Institutet, linus.jonsson@ki.se
Jyrki Lötjönen, Combinostics, jyrki.lotjonen@combinostics.com