Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tekniikan esittelijöitä Hae yliopistoon -päivillä

Tekniikan koulutusväylä avautuu Joroisten lukiolaisille

Joroisten lukion ylioppilaat voivat jatkossa edetä opinnoissaan suoraan diplomi-insinöörin tutkintoon Itä-Suomen yliopistossa.

Itä-Suomen yliopiston ja Joroisten lukion yhteistyösopimus mahdollistaa ylioppilaaksi valmistuvien suoran etenemisen tekniikan tutkintokoulutukseen yliopistossa. Itä-Suomen yliopistosta valmistuu diplomi-insinöörejä monipuolisiin työtehtäviin aina teollisuuden asiantuntijatehtävistä tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Tekniikan koulutuksen lukioväylä on mahdollinen kaikille Joroisten lukiolaisille, jotka täyttävät valintaehdot pitkän matematiikan ja fysiikan opintojen osalta sekä ovat suorittaneet 15 opintopistettä tekniikan opintoja lukioaikana. Lukioväylän tekniikan opinnot ovat samoja, joita yliopiston tutkinto-opiskelijat suorittavat ensimmäisenä lukukautenaan – näin lukiossa suoritetut tekniikan opinnot tulevat hyödyksi jo tutkintoon.

Itä-Suomen yliopistossa tekniikan alaa voi opiskella kolmessa hakukohteessa: fotoniikan ja kestävien teknologioiden koulutusohjelmissa Joensuun kampuksella sekä teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopion kampuksella.

– Lukioväylän kautta voi hakea kaikkiin Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutusohjelmiin. Ensimmäiset lukioväylän opiskelijat voivat hakea tutkinto-opiskelijaksi yhteishaun aikaan erillishaussa jo ensi keväänä 2025, kertoo yliopistonlehtori Ville Nivalainen fysiikan ja matematiikan laitokselta.

Yhteistyösopimus Itä-Suomen yliopiston ja Joroisten lukion kesken allekirjoitettiin viime keväänä. Yhteistyö avaa tekniikan alan ja muut avoimen yliopiston opinnot lukiolaisille sekä mahdollistaa muun muassa vierailut yliopistoon.

– Kaikki tekniikan opinnot ovat tarjolla etä- ja verkko-opintoina, ja lukiolainen voi valita 15 opintopistettä laajasta tarjonnasta. Valinnassa voi auttaa lukion opinto-ohjaaja, ja opintoja voi suunnitella myös kesäopinnoiksi. Kaikki opinnot, kuten avoimen yliopisto-opetuksen opinnot yleensäkin, ovat tutkinnon osia eli opinnot ovat jo valmiiksi suoritettu ennen tutkinto-opiskelua ja hyväksiluetaan suoraan tutkintoon, muistuttaa jatkuvan oppimisen asiantuntija Leila Saramäki.

Tekniikan lukioväylän avautumisen toivotaan tuovan lisää vetovoimaa myös Joroisten lukiolle.

– Opiskelijoille tämä tarjoaa mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot pienessä, hyvämaineisessa lukiossa ja samalla suunnata kohti omia akateemisia unelmia. Joroisten lukio haluaa olla mahdollistamassa tällaisten tavoitteiden toteutumista tarjoten opiskelijoilleen saumattoman etenemisen korkeakouluopintoihin. Näemme myös tärkeänä olla yhdessä toisten oppilaitosten kanssa kehittämässä seudullisesti itäisen Suomen koulutustarjontaa, sanoo Joroisten lukion rehtori Satu Immonen.

Itä-Suomen yliopiston yhteistyö lukioiden kanssa vahvistuu

Kunnat, kuntayhtymät, lukiot tai oppilaitokset voivat tehdä Itä-Suomen yliopiston kanssa yhteistyösopimuksen, jolloin sopimusoppilaitosten opiskelijat voivat opiskella maksutta avoimen yliopiston opintoja. Nykyisin yliopisto tekee yhteistyötä noin 90 lukion ja noin 20 ammatillisen oppilaitoksen kanssa eri puolilla Suomea.

Sopimusoppilaitosten opiskelijoiden on mahdollista valita opintoja Itä-Suomen yliopiston avoimen laajasta yliopisto-opetuksen tarjonnasta. Opinnot ovat pääosin verkko- ja monimuotoisia opintoja.

Toisen asteen opiskelijat saavat avoimen yliopiston opintojen kautta vahvistusta ja valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään. Sopimuslukioiden lukiolaiset voivat opiskella vielä valmistumisensa jälkeen seuraavan lukuvuoden maksutta avoimessa yliopistossa.

Yhteistyösopimuksissa neuvontaa antaa jatkuvan oppimisen asiantuntija Leila Saramäki.

– Yhteistyösopimus mahdollistaa lukiolaiselle laajemman ja syvemmän opiskelumahdollisuuden jo lukioaikana, koska avoimen yliopiston opinnoilla voi joko laajentaa lukion opintoja, tai opiskelija voi opiskella sellaisia sisältöjä, joita ei ole tarjolla lukiossa. Opinnot sisältyvät myös lukion oppimäärään, koska ne sijoitetaan joko syventäviin tai soveltaviin kursseihin, Saramäki taustoittaa.

Lisätietoja

Leila Saramäki, jatkuvan oppimisen asiantuntija, Itä-Suomen yliopisto, leila.saramaki@uef.fi, p. 050 564 6193

Satu Immonen, Joroisten yhtenäiskoulun ja lukion rehtori, satu.immonen@joroinen.fi

Lasse Heikkinen, vanhempi yliopistonlehtori, teknillisen fysiikan laitos, Itä-Suomen yliopisto, lasse.heikkinen@uef.fi

Ville Nivalainen, yliopistonlehtori, fysiikan ja matematiikan laitos, Itä-Suomen yliopisto, ville.nivalainen@uef.fi