Hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Väitöstutkimukseni aihe on akuutin kivun arviointi ja hoito päivystyspoliklinikalla. Akuutti kipu on yksi potilaiden yleisimmistä tulosyistä päivystyspoliklinikalle. Sen vuoksi asianmukainen kivun arviointi ja hoito on tärkeä hoitotieteen sekä terveydenhuollon tutkimusaihe. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja selittää sairaanhoitajien ja potilaiden käsityksiä akuutin kivun arvioinnista ja hoidosta päivystyspoliklinikalla.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Tutkimus tuotti aiempaa tietoa vahvistavaa ja uutta tietoa akuutin kivun arvioinnista ja hoidosta päivystyspoliklinikalla. Sairaanhoitajat kertoivat arvioivansa potilaan akuuttia kipua usealla eri tavalla. Jatkuvaa kivunhallintakoulutusta saaneet päivystyspoliklinikan sairaanhoitajat arvioivat potilaan akuuttia kipua useammin potilaan eleiden ja käyttäytymisen perusteella kuin ne sairaanhoitajat, jotka eivät olleet saaneet lisäkoulutusta. Sairaanhoitajien näkemysten mukaan osa potilaista ei saanut riittävästi kipulääkkeitä, mutta joidenkin hoitajien mielestä potilaat olivat ylilääkittyjä. Suurin osa sairaanhoitajista tarjosi potilaille erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten jääpakkaus, lämpöhoito tai asentohoito. Sairaanhoitajien mukaan työmäärä ja ajan puute vaikuttivat potilaiden akuutin kivun hoitoon. Suurimmalla osalla päivystyspoliklinikan sairaanhoitajista ei ollut jatkuvaa kivunhallintakoulutusta osastollaan. Kivunhoidon täydennyskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat ajattelivat muita useammin, että kivunhallinnan haasteet vaikuttavat potilaiden akuutin kivun hallintaan.
Päivystysklinikan potilaat olivat pääosin tyytyväisiä sairaanhoitajien tekemään akuutin kivun arviointiin. Potilaat totesivat, että luotettavin tapa arvioida akuutin kivun voimakkuutta on potilaan oma arviointi. Naiset luottivat useammin päivystyshoitajien tekemään kivun arviointiin ja omaan kivunarviointiinsa kuin miehet. Potilaat ilmoittivat saaneensa kivunhoitoa riittävästi ja ajoissa. Kuitenkin jotkut potilaista ilmoittivat saaneensa liian vähän kipulääkkeitä akuuttiin kipuunsa. Miespotilaat olivat vähemmän tyytyväisiä farmakologiseen kivunhoitoon kuin naispotilaat. Potilaiden mukaan kylmä-, lämpö-, istumis-, makuu- ja asentohoito vähensivät heidän kokemaansa akuuttia kipua. Keskustelu sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa helpotti myös akuuttia kipua.
Tulokset osoittivat, että sairaanhoitajan ammatillinen osaaminen tukee potilaan akuutin kivun voimakkuuden arviointia ja oikea-aikaista kivunhoitoa. Lisäksi potilaiden kivun itsearvioinnilla oli positiivinen vaikutus oikea-aikaiseen kivunhoitoon.
Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?
Tämän tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä sairaanhoitajien kliinisen pätevyyden parantamiseksi akuutin kipupotilaan hoidossa päivystyspoliklinikalla. Lisäksi tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa potilaiden tyytyväisyydestä kivun arviointiin ja hoitoon päivystyspoliklinikalla.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Tutkimuksen muodostivat neljä osatutkimusta, joissa selvitettiin sairaanhoitajien ja potilaiden käsityksiä akuutin kivun arvioinnista ja hoidosta. Aineistonkeruumenetelminä käytettiin tässä tutkimuksessa kehitettyjä kyselylomakkeita. Sairaanhoitajien kyselylomake koostui 67 väittämästä koskien kivun arviointia ja kivun hoitoa. Kyselyyn sisältyi Likert-asteikollisia ja avoimia kysymyksiä. Kysymykset oli jaoteltu viiteen eri osioon: taustatiedot, kivun arviointi, kivun lääkkeellinen ja lääkkeetön hoito, estävät tekijät ja yleistieto kivun hoidosta. Muokattua sairaanhoitajien mittaria käytettiin myös potilaiden tutkimuksessa. Potilaiden kyselylomake jaettiin neljään eri osioon, jossa oli yhteensä 44 väittämää ja niiden lisäksi kuusi avointa kysymystä. Sairaanhoitajien kyselyyn vastasi 101 sairaanhoitajaa viideltä eri päivystyspoliklinikalta. Potilaiden kyselytutkimus toteutettiin yhdellä päivystyspoliklinikalla ja yhteensä 114 potilasta täytti kyselylomakkeen.
Terveystieteiden maisteri Jenni Hämäläisen väitöskirja Acute pain assessment and management in the emergency department perceived by nurses and patients (Sairaanhoitajien ja potilaiden käsityksiä akuutin kivun arvioinnista ja hoidosta päivystyspoliklinikalla) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Heikki Paakkonen ammattikorkeakoulu Arcadasta ja kustoksena dosentti Päivi Kankkunen Itä-Suomen yliopistosta.
Lisätietoja:
TtM Jenni Hämäläinen, jenpa(a)uef.fi, p. 0442811226