Liikuntalääketieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Väitöskirjatutkimus tarkastelee tasapainoa ja sen säätelyyn liittyviä järjestelmiä. Tavoitteena oli kartoittaa saatavilla olevat menetelmät työikäisten terveiden henkilöiden dynaamisen tasapainon arvioimiseksi, arvioida perinteisten voimalevymittausten herkkyyttä havaita tasapainon muutoksia ennen kliinisiä oireita sekä tutkia instrumentoidun juoksumaton ja optisen liikkeenkaappausjärjestelmän yhdistelmän tehokkuutta tasapainon häiriöiden arvioinnissa. Tulokset syventävät ymmärrystä tasapainon arvioinnista ja tukevat uusien työkalujen kehittämistä tasapainohäiriöiden diagnosointiin ja seurantaan terveydenhuollossa. Väitöskirja käsittelee myös tasapainon arvioinnin monimutkaisuutta ja pyrkii määrittelemään nykyisiä menetelmiä sekä tutkimaan uusia lähestymistapoja dynaamisen ja toiminnallisen tasapainon arvioimiseksi.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Väitöskirjan ensimmäinen osatyö oli systemaattinen katsaus, joka osoitti, että terveille 19–54-vuotiaille soveltuvia dynaamisia ja toiminnallisia tasapainotestejä on niukasti saatavilla, kun taas ikääntyneille suunnattuja testejä on enemmän. Katsauksessa Y-Balance Test (YBT) tunnistettiin parhaaksi vaihtoehdoksi toiminnallisen tasapainon arviointiin terveydenhuollossa, ja Nintendo Wii Balance Board nousi esiin edullisena ja luotettavana työkaluna. Kaikkiaan katsauksessa korostui dynaamisten testien rajallinen käytettävyys työikäisille henkilöille.
Toinen osatyö tarkasteli voimalevyyn perustuvien tasapainomittausten herkkyyttä tunnistaa neurologisia haasteita potilasryhmässä, jolla sairaus vaikuttaa tasapainon hallintaan, vaikka näkyviä komplikaatioita ei ole vielä havaittavissa. Vertailuanalyysi ei osoittanut merkittäviä eroja terveiden ja diabeetikkojen välillä vakaalla alustalla tehdyissä testeissä. Epävakaalla alustalla seisoessa diabeetikkoryhmällä havaittiin kuitenkin suurempia muutoksia vakaaseen alustaan nähden verrattuna terveisiin kontrollihenkilöihin. Varsinkin silmät auki ja silmät kiinni -tilanteissa oli muutos suurempi diabeetikoilla, mikä viittaa siihen, että diabetes voi aiheuttaa muutoksia tasapainon hallinnassa ennen kliinisten komplikaatioiden ilmenemistä.
Kolmannen osatyön tavoitteena oli tutkia instrumentoidun juoksumaton käyttöä häiriintyneen asennonhallinnan testeissä. Lisäksi tutkittiin instrumentoidulla juoksumatolla suoritettavan tasapainomittauksen reliabiliteettia. Tulokset osoittivat, että juoksumaton liikkeet olivat toistettavia ja tarkkoja, mikä tekee siitä luotettavan työkalun kontrolloituihin tasapainon arviointeihin.
Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?
Väitöstutkimus keskittyi kehittämään käytännöllisiä, luotettavia, toistettavia ja herkkiä menetelmiä tasapainon arviointiin. Systemaattinen kirjallisuuskatsaus työikäisten tasapainon arviointiin käytetyistä menetelmistä tarjoaa hyödyllistä tietoa aiheesta ja voi toimia arvokkaana lähteenä myös tasapainotestausta käyttävien kliinikoiden työssä. Lisäksi valotettiin voimalevyn käyttökelpoisuutta tasapainomittauksessa, erityisesti tunnistettaessa eroja tyypin I diabeetikoiden ja terveiden kontrollien välillä, sekä instrumentoidun juoksumaton käyttöä ja sen luotettavuutta tasapainon mittauksessa. Väitöskirja korostaa tasapainon arviointimenetelmien kehittämisen tärkeyttä, sillä varhainen tasapainohäiriöiden havaitseminen on tärkeää asennon ylläpitämisen ja kaatumisten ennaltaehkäisemiseksi. Monet käytössä olevat menetelmät ovat kuitenkin puutteellisia tai monimutkaisia, ja niiden luotettavuus jää usein asianmukaisesti määrittelemättä.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Systemaattiseen katsaukseen liittyvä kirjallisuushaku tuotti 1 171 tutkimusta, joista otsikoiden ja tiivistelmien perusteella yhdeksän alkuperäistutkimusta täytti sisäänottokriteerit. Näissä tutkimuksissa oli mukana yhteensä 319 tervettä 19–54-vuotiasta osallistujaa. Toinen osatyö oli poikkileikkaustutkimus osana laajempaa DIAMES-tutkimusta (Diabetes Mellitus – Liikunta ja Stressi), johon osallistui 53 henkilöä: 18 tyypin 1 diabetesta sairastavaa (keskimääräinen ikä 33,2 ± 8,8 vuotta) ja 35 tervettä verrokkia (32,6 ± 7,2 vuotta). Kolmas osatyö oli menetelmätutkimus, johon osallistui kahdeksan tervettä henkilöä Itä-Suomen yliopistosta, kaksi naista ja kuusi miestä, ikäjakaumaltaan 24–43-vuotta, ja kehonpainot 64,2–105,6 kg.
Terveystieteiden maisteri, liikuntatieteen maisteri ja fysioterapeutti Kim Leschin väitöskirja Balance assessment methods and application (Tasapainon arviointimenetelmät ja mittaussovellutukset) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Arto Hautala Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena akatemiatutkija, dosentti Lauri Stenroth Itä-Suomen yliopistosta.
Lisätietoja:
TtM, LitM Kim Lesch, kim.lesch@uef.fi, +358504360919