Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hämähäkinseitti.

Tuore raportti esittelee kymmenen teesiä reiluun kes­tä­vyys­siir­ty­mään

Tuotantotapojen ja elinkeinorakenteen muutoksissa tulee varmistaa riittävä tuki niille, joita muutokset kipeimmin koskettavat, todetaan juuri julkaistussa raportissa. Siinä esitetään kymmenen teesiä kestävyysmurroksen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, toteutumattomuuden riskejä sekä toimenpide-ehdotuksia, jotka perustuvat eri puolilla Suomea järjestettyjen kansalaistyöpajojen viesteihin ja aiempaan tutkimustietoon. Raportissa korostetaan, että kestävyysmurroksen toteuttamiseen tarvittavat arvopohjaiset päätökset pitää aina perustella läpinäkyvästi tutkimustiedolla.

Syrjivästä siirtymästä reiluun kestävyysmurrokseen -raportin on julkaissut Itä-Suomen yliopiston hallinnoima ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Argumenta-hanke Kestävyysmurroksen marginaalit, joka toteutettiin vuosina 2023–2025. Hankkeessa tarkasteltiin kestävyysmurroksen oikeudenmukaisuutta ja sen erilaisia yhteyksiä marginalisaatioon. Raportissa pohditaan, kuinka kestävyysmurros voi luoda mahdollisuuksia, rikkoa marginaalisuuksia ja edistää yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassa.

Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeessa on rakennettu tieteidenvälistä yhteyttä ja ymmärrystä kestävyyden eri ulottuvuuksien välille erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa, missä edellytykset kestävyysmurroksen toteuttamiselle voivat olla heikot, mutta tarve hallitulle muutokselle on suuri.

Hankkeessa järjestettiin kolme kansalaistyöpajoista ja seminaareista koostuvaa tilaisuuskokonaisuutta Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Pirkanmaalla. Raportin tavoitteena on erityisesti tuoda esiin maantieteellisesti tai sosiaalisesti reunalla olevien kansalaisten osallisuuden merkitystä ja keinoja sekä lisätä yhteiskunnan eri tasojen välistä vuorovaikutusta kestävyysmurrokseen liittyvässä keskustelussa.

Raporttia on ollut kirjoittamassa joukko tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta, Lapin yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Suomen Ympäristökeskuksesta, sekä ajatus- ja toimintahautomo Creatura.

Lisätietoja:

Hankejohtaja Anna Mustonen, 050 410 8289, anna.mustonen(at)uef.fi

Raportti:

Mustonen, A., Salmivuori, E., Tervaharju, T-M., Armila, P., Häyrynen, S., Kallio, K-P., Kuusiola, T., Laihonen, M., Lyytimäki, J., Salonen, A. O., Vainikka, V. & Valkonen, J. (2025). Syrjivästä siirtymästä reiluun kestävyysmurrokseen. Itä-Suomen yliopisto. https://erepo.uef.fi/handle/123456789/34149