Kahdeksan yliopiston osaamisesta ponnistavaa startup-yritystä ja kaupallistamisprojektia esittäytyi ensimmäisessä UEF Startup -iltapäivässä.
Itä-Suomen yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalvelut järjesti ensimmäisen UEF Startup -iltapäivän tutkimuksen ja osaamisen kaupallistamisesta kiinnostuneille tutkijoille ja opiskelijoille Kuopion kampuksella 19. tammikuuta.
Tilaisuudessa Snellmanian lavalle nousi kahdeksan startup-yritystä ja kaupallistamisprojektia, jotka pitchasivat tuotteensa ja kertoivat lähtökohdistaan ja tavoitteistaan. Esimerkit valaisivat monipuolisesti, miten opiskelijoiden ja tutkijoiden osaamisesta on syntynyt ja voi syntyä liiketoimintaa. Tapahtumassa tuotiin esiin lisäksi yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalveluita ja -opintoja, innovaatioiden kaupallistamisen väyliä, verkostoitumisen mahdollisuuksia ja tulevia startup-kilpailuja.
Startup-yrityksiä ja kaupallistamisprojekteja tapahtumassa edustivat pelillistettyä osakesijoittamista kehittävä Invested, datasiirtoteknologiaa kehittävä UCOT, tekoälyä energiasäähän yhdistävä Capalo AI, mehiläisten lisäravinnetta kehittävä Wonderbee, jääkiekkomaalivahdin tukipalaa kehittävä Butterfly Brick, kudosten älytunnistinta syöpäkirurgiaan kehittävä Marginum, aorttarepeämiä ennustavaa analyysia kehittävä CorFlux sekä hulevesien biohiilipohjaista puhdistusta kehittävä Urban Biochar Filter.
Opiskelijan ideasta käytännön tuotteeksi
Joskus innovaatio syntyy aivan omakohtaisesta kokemusta: Kimmo Rautiainen pelasi aktiivisesti jääkiekkomaalivahtina, kunnes lonkkaleikkaukset lopettivat maalivahtiuran. Nyt hän opiskelee toista vuotta kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa.
– Lonkkaleikkaukset yleistyvät jääkiekkomaalivahdeilla. Toisen lonkkaleikkaukseni jälkeen jalka vaivasi minua ja jäin pohtimaan ideaa, miten maalivahdin jalkoja tulisi tukea, kun maalivahti putoaa polvilleen perhostyylisessä torjunnassa, Rautiainen taustoittaa.
Tästä syntyi ajatus maalivahdin luistimen sisäsyrjään kiinnitettävästä tukipalasta, joka pyrkii estämään lonkkavammojen syntymistä. Rautiainen kehittää tuotetta Butterfly Brick -yrityksessään. Tuotteesta on tehty pilottitutkimuksia yliopistossa, ja sitä on testannut jo yli 30 maalivahtia.
– Maalivahtien testaus on ollut hyvin tärkeää. Heidän kokemuksensa ovat linjassa omien kokemusten kanssa, ja alustava data on näyttänyt hyvälle.
Rautiainen osallistui Draft-yrittäjyysohjelmaan, jonka tukea hän hyödynsi tuotekehitykseen ja prototyypin valmistamiseen. Butterfly Brick vei opiskelijasarjan voiton Tahko Ski Lift Pitch -kisassa ja palkittiin Business Joensuun Start Me Up -liikeideakilpailussa viime keväänä.
Seuraavaksi Rautiainen tähtää patentin realisointiin ja lisensointineuvotteluihin luistinvalmistajien kanssa.
– Tavoite on, että jokaisen jääkiekkomaalivahdin luistimessa olisi Butterfly Brickin tukipala.
Innovatiivisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin
Useat tutkimuspohjaisista innovaatioista tarttuvat ajankohtaisiin ja maailmanlaajuisiin kestävyyden ja vastuullisuuden haasteisiin.
Teknillisen fysiikan väitöskirjatutkijan Arezoo Rahmanin yritysidea mehiläisten lisäravinteesta on yksi vastaus pölyttäjien määrän hälyttävään vähenemiseen maailmassa. Rahmani ja hänen väitöskirjatutkijakollegansa perustivat mehiläisravinnetta kehittävän WonderBee-yrityksen vuonna 2021.
Rahmanilla on pitkä historia mehiläishoidossa: hänen sukunsa on kasvattanut mehiläisiä Iranissa sukupolvien ajan. WonderBeen kehittämä probioottinen lisäravinne auttaa mehiläisiä selviämään paremmin talvehtimisesta ja turvaa pesien elinvoimaisuutta.
WonderBee on osallistunut Draft-yrittäjyysohjelmaan ja Business Center Pohjois-Savon Accelerator-ohjelmaan sekä menestynyt startup-yritysten kilpailuissa. Se vei voiton Start Me Up -liikeideakilpailun opiskelijoiden sarjassa keväällä 2021. Seuraavaksi WonderBeen tavoite on saada jalansijaa tuotteelleen Euroopan markkinoilla.
Luonnon saastumiseen ja puhtaan veden niukkuuteen kiinnittää huomiota teknillisen fysiikan tutkimukseen pohjautuva Urban Biochar Filter -kaupallistamisprojekti, joka kehittää Business Finlandin myöntämän Research to Business -rahoituksen turvin biohiilipohjaista hulevesien puhdistusjärjestelmää. Markkinat ovat huomattavat, sillä nopean kaupungistumisen seurauksena hulevedet lisääntyvät, niiden puhtaus heikkenee ja samalla hulevedet vähentävät puhtaan veden määrää ja ovat riski luonnolle.
Urban Biochar Filterin taustalla on Itä-Suomen yliopiston SIB Labsin pitkäaikainen biohiilitutkimus. Siitä on versonut hulevesien puhdistukseen innovaatio, jonka toimivuus on jo todettu tutkimuksissa. Käytännön testaus etenee myös.
– Tuotteen prototyypin testausta tehdään Jätekukon kanssa. Meillä on merikontin kokoinen puhdistuskontti, jota käynnistetään taas kevään koittaessa, kun lumet alkavat sulamaan, kertoo projektin kaupallistamisen asiantuntija Joonas Ruuskanen.
Urban Biochar Filter -keksintöä on pitchattu muun muassa sTARTUp Day 2022 -tapahtumassa Tartossa. Ruuskanen, jolla on sekä kauppatieteiden että konetekniikan tutkinto, näkee startup-tapahtumat tärkeinä kohtaamispaikkoina aloitteleville yrittäjille.
– Tapahtumissa näkee kasvuyrittäjyyden käynnistämistä ja pääsee keskusteluihin verkostojen kanssa. Tarton tapahtumassa kävimme keskusteluja paikallisten toimijoiden kanssa hulevesien puhdistamisesta ja myös sijoittajien kanssa, Ruuskanen kertoo.
UEF Startup -iltapäivän aikana kuultiin startup-yritysten esittelyiden lisäksi tietoiskut Draft Program -yrittäjyysohjelmasta opiskelijoille ja henkilöstölle, yliopiston yrittäjyysopinnoista ja -palveluista, Business Center Pohjois-Savon yrittäjyyden edistämisen Havuja-ohjelmasta, Business Joensuun Start Me Up -liikeideakilpailusta, startup-yritysten pitchauksen ja verkostoitumisen Tahko Ski Lift Pitch ja Ski Academy -tapahtumista, terveysteknologian innovaatioiden SPARK Finland -sparrausohjelmasta sekä yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden yhdistyksestä Kuopio Entrepreneurship Society.