Metsäpalvelu Turunen saa UEF Trainee -harjoitteluohjelman kansainvälisiltä opiskelijoilta arvokasta osaamista liiketoiminnan laajentamiseen ulkomaille.
– UEF Trainee tarjoaa loistavan esimerkin siitä, miten kansainväliset opiskelijat pääsevät soveltamaan hankkimaansa ymmärrystään käytännön työelämässä. Meille harjoittelijat tuovat kulttuurin tuntemusta kansainväliseen liiketoimintaan, kiittää Metsäpalvelu Turusen yrittäjä Pauli Turunen.
UEF Trainee on Itä-Suomen yliopiston harjoitteluohjelma, joka edistää kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä Suomessa. Ohjelman kautta luonnontieteisiin perehtyneet Aleksandra Bokareva ja Mohammad Azarmi saivat harjoittelupaikat Metsäpalvelu Turusesta.
Metsäpalvelu Turunen on metsäalan yritys, joka tähtää Pohjois-Karjalasta kansainvälisille markkinoille. Yritys on erikoistunut metsätyömaiden suunnitteluun ja johtamiseen sähkö- ja tieliikenneverkkojen välittömässä läheisyydessä. Yritys tekee lisäksi puutavarakauppaa sekä tarjoaa metsänhoitopalveluita ja asiantuntemusta julkisyhteisöille, metsärahastoille ja -sijoittajille.
Yritys toimii valtakunnallisesti ja työllistää kausiluontoisesti jopa 40 alihankkijaa kerralla. Samalla yritys tähyää kansainvälistymiseen. Uudet liiketoiminnat ja kansainvälistyminen ovat juuri Pauli Turusen vastuualueena.
– Metsäpalvelu Turusella on tunnistettu osaamistarpeita ulkomailla. Meidän omasta asiantuntemuksestamme ja yhteistyöverkostoista voi rakentaa tarpeisiin räätälöityä kansainvälistä liiketoimintaa, mutta ensin pitää selvittää, miten markkinat toimivat alueellisesti ulkomailla. Mitä kauemmas mennään, sitä paremmin pitää tuntea markkinoita ja toimintakulttuuria. Kansainvälisten opiskelijoiden kulttuurin tuntemus on siihen avain, Turunen muistuttaa.
Joustava ja välitön työkulttuuri luo hyvää henkeä
Pauli Turunen tuntee UEF Trainee -harjoitteluohjelman hyödyt hyvin, koska hän on osallistunut siihen itsekin. Turunen on opiskellut Itä-Suomen yliopistossa ja tekee parhaillaan kauppatieteiden väitöskirjatutkimusta yrittäjyyteen liittyen.
– Minulla on opettajan pätevyys ja kansainvälisen myynnin maisteritutkinto. Olen nähnyt tarpeen kansainvälisille opiskelijoille, mutta valitettavan harva osaaja työllistyy yksityiselle sektorille. Omalla kokemuksellani voin ehdottomasti suositella muillekin yrittäjille kansainvälisiä harjoittelijoita.
UEF Trainee -harjoittelijan työperiodi kestää yleensä kaksi kuukautta täydellä työajalla. Metsäpalvelu Turusessa Bokarevan ja Azarmin harjoittelu on jaksotettu neljään kuukauteen, jotta harjoittelijoille jää aikaa järjestää muita töitä ja opiskelua joustavammin.
– Teemme sujuvasti lähi- ja etätöitä. Ja aina saa kysyä, kun jokin juttu tulee mieleen. Meillä ei ole sellaista etäisyyttä, koska olemme opiskelijoita kaikki, Turunen kuvaa välitöntä työskentelykulttuuria.
Harjoittelu avaa reittejä tulevaisuuden töihin
Aleksandra Bokarevan ja Mohammad Azarmin erityisosaamiset täydentävät toisiaan Metsäpalvelu Turuselle. Bokarevan monipuolinen tausta luonnonvara-alalla auttaa yritystä ymmärtämään luonnonvara- ja metsäalaa eteläisessä ja itäisessä Euroopassa. Azarmin vahva insinööritausta on avuksi puolestaan tuotteistamisen ja tuotantotalouden puolella.
Bokareva huomasi UEF Trainee -ohjelman mainoksen ja kiinnostava harjoittelupaikka löytyi Metsäpalvelu Turuselta, jossa Bokareva pääsee hyödyntämään hyvin omaa kokemustaan, taitojaan ja kiinnostustaan. Harjoittelu on hänen kuudes työkokemuksensa Suomesta. Kokemusta löytyy niin lehtienjakamisesta ja keittiötyöstä kuin harjoittelusta Helsingin yliopiston Lammin biologisella asemalla ja tutkimusavustajan tehtävistä Oulun yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa.
– Tämä on ensimmäinen ammatillinen työkokemukseni metsätieteen alalta. Koen sen hyvin tärkeäksi ja arvostan työn joustavuutta. Luotan myös siihen, että tämä avaa minulle useita ovia työllistymiseen tulevaisuudessa, Bokareva sanoo.
Puumateriaalitieteiden maisteritutkintoa suorittava Mohammad Azarmi sai tiedon UEF Trainee -ohjelmasta yliopiston verkkosivuilta ja kuuli siitä myös ystäviltään ja opettajiltaan. Metsäpalvelu Turusen ilmoitus nappasi Azarmin huomion, ja yrityksen harjoittelupaikka sopi erinomaisesti yhteen hänen koulutusalansa kanssa. Harjoittelu on samalla Azarmin ensimmäinen työkokemus Suomessa.
– Olen kokenut työskentelyn rennoksi ystävällisessä ilmapiirissä ja ilman paineita. Kaikesta voidaan keskustella, ja ongelmakohdat ratkaistaan yhteistyössä. Harjoittelusta on tietenkin hyötyä, koska se antaa minulle mahdollisuuden tutustua suomalaisiin työtapoihin ja -sääntöihin kuten johdon ja työntekijöiden väliseen suhteeseen ja Suomen verotuskäytäntöihin. Käytännön kokemuksena saan arvokasta tietoa puutuotteiden ja erilaisten puumateriaalien markkinoinnista ja markkinoista Euroopassa, Azarmi kertoo.
Sekä Bokareva että Azarmi kannustavat Itä-Suomen yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita hakemaan paikkaansa UEF Trainee -ohjelman kautta.
– Suosittelen hakemaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ja tarttumaan tilaisuuteen. Kannattaa myös lukea tarkasti harjoittelua tarjoavien yritysten ja organisaatioiden verkkosivuja ja rakentaa ansioluettelo ja motivaatiokirje siten, että henkilöstöhallinto ymmärtää hakijan asiantuntemuksen yhteyden yrityksen tai organisaation liiketoimintaan, Bokareva vinkkaa.