Ympäristöteknologian yritykset 3AWater ja NOETON avasivat tutkimuksen kaupallistamisen polkujaan UEF Startup Day -yrittäjyystapahtumassa.
Kolmatta kertaa järjestetty UEF Startup Day -yrittäjyystapahtuma nosti jälleen valokeilaan Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden osaamisesta syntynyttä liiketoimintaa. Kuopion kampuksella järjestetyssä tapahtumassa kuultiin viiden kasvuyrityksen tarinat.
Kuopiolainen teknologia-alan yritys 3AWater tarjoaa oivallisen esimerkin tutkimuksen kaupallistamisesta. Yritys kehittää nopeaa ja helppokäyttöistä ratkaisua vesien metallipitoisuuksien mittaamiseen, sillä tyypillisesti vesianalysointi on aikaa vievä prosessi. Yrityksen tuotetta käytetään riskien hallintaan ja ympäristön tarkkailuun paljon metallipitoisia vesiä käsittelevässä teollisuudessa kuten kaivoksilla.
3AWaterin toimitusjohtaja Tuomo Nissinen toi kiinnostavasti esiin tutkimuksen kaupallistamisen polkua. Yrityksen teknologiaa on alun perin kehitetty Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella. Nissinen itse väitteli yliopistosta vuonna 2016, ja yritys perustettiin 2019.
– Meillä oli ensin tutkimukseen pohjautuva ajatus, että tämä teknologia voisi toimia käytännössä. Sitten muutaman vuoden projektin jälkeen totesimme, että idea todennäköisesti toimii ja se kiinnostaa asiakkaita. Sen jälkeen meni vielä vuosia ja miljoona euroa, että tuloksena oli valmis tuote, kertaa Nissinen yrityksen tähänastista elinkaarta.
Yrityksen perustaminen on opettanut Nissiselle useita asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota jo kasvuyrityksen alkutaipaleella.
– Yrittäjyys vie enemmän aikaa ja resurssia kuin olin kuvitellut. Saavuttaakseen tuloksia on panostettava, ja siksi heti alkuun kannattaakin panostaa enemmän resursseja, jotta yrityksen saa sujuvasti seuraavalle tasolle. Tuotekehityksestä on myös syytä neuvotella nopeasti potentiaalisten asiakkaiden kanssa, jolloin saa tietoa, millaisia ominaisuuksia tuotteelta vaaditaan ja mistä asiakas on kiinnostunut, Nissinen kertoo.
3AWater on toiminut kaupallisesti noin puolitoista vuotta. Yritys lanseerasi kannettavan Multimetal Water Analysis System -laitteiston Euroopan markkinoille vuoden 2022 alkupuoliskolla. Tuote mahdollistaa vesien metallipitoisuuksien mittaamiseen nopeasti kenttäolosuhteissa. Laitteen prototyyppiä on pilotoitu onnistuneesti useiden kaivos- ja ympäristöalan asiakkaiden kanssa niin kotimaassa kuin Ranskassakin.
Yrityksellä on tällä hetkellä asiakkaita Suomesta, Ranskasta ja Saksasta – joukossa Euroopan johtavia metallin tuottajia. Yritystä on rahoitettu tähän mennessä yhteensä 1,3 miljoonalla eurolla, josta yksityistä oman pääoman ehtoista rahoitusta on puoli miljoonaa. Yrityksen tähtäin on kirkas.
– Tavoitteemme on olla globaali toimija teollisuusvesien nopeana analysoijana. Neuvottelemme asiakkuuksista parhaillaan Amerikkaan ja Australiaan, Nissinen kertoo.
Yrittäjyysohjelmat antavat arvokasta tukea alkutaipaleelle
Ympäristöteknologian ja tutkimuksen kaupallistamisen parista kokemuksiaan jakoi myös NOETON-kasvuyrityksen perustajiin lukeutuva tuotepäällikkö Heikki Suhonen.
Suhonen väitteli syksyllä 2021 Itä-Suomen yliopistosta ympäristötieteen alalta uudenlaisista sähköisistä suodatusmenetelmistä, joita sovelletaan puun pienpolton hiukkaspäästöjen vähentämiseksi. NOETON-yrityksen innovaatio pohjautuu jo väitöstutkimuksessa esiin nousseisiin havaintoihin.
Kotitalouksien puunpoltto muodostaa globaalisti jopa puolet hiukkaspäästöistä, joista erityisesti mustalla hiilellä on merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen ja ilmanlaadun kautta ihmisten terveyteen. NOETONIN innovaatio on luonnolliseen sähkövaraukseen perustuva menetelmä mustan hiilen päästöjen talteenotossa tulisijoissa.
Tulisijamarkkinat ovat globaalisti valtavan suuret, joten NOETONin tuotteessakin nähdään suuri potentiaali. Yrityksen on tavoite edetä markkinoille vielä tänä vuonna.
– Teimme prototyypin tuotteesta jo tutkimuksen aikana, mutta se on kaukana kaupallisesta tuotteesta. Tällä hetkellä teemme kehitystyötä tuotteen elektroniikalle ja teemme testauksia todellisissa ympäristöissä. Näin vakuutamme yrityskumppaneitamme, että tuote todella toimii, kertoo Suhonen.
NOETON on hyödyntänyt useita yrittäjyysohjelmia toimintansa kehittämiseen. Se on ollut mukana Draft Program -yrittäjyysohjelmassa, jossa yritysidean kehittämiseen saatiin ensikertaa ulkopuolista palautetta, sekä alueiden Business Center Pohjois-Savon ja Business Joensuun kiihdyttämötoiminnassa.
– On todella hyvä, että on olemassa tällaisia palveluita, jotka tarjoavat meille ideoita, miten voimme kehittää edelleen käytännön asioita. Aina on myös hyvä keskustella muiden kuin oman tiimin kesken yrityksen kehittämisestä, Suhonen sanoo.