Fosfori on kriittinen raaka-aine, jonka kierrätystä tulisi tehostaa. Tarvetta on myös ympäristöystävällisemmille fosforiyhdisteiden valmistusmenetelmille. Juuri julkaistu katsausartikkeli tarkastelee vihreän kemian mahdollisuuksia edistää näitä tavoitteita monikäyttöisten fosforiyhdisteiden, fosfonaattien, tuotannossa ja käytössä.
Orgaaniset fosforiyhdisteet ovat keskeisiä useilla tieteenaloilla, kuten kemiassa, biologiassa, lääketieteessä ja farmasiassa. Niihin lukeutuvilla fosfonaateilla on erityisen tärkeitä sovelluskohteita muun muassa lääkkeinä osteoporoosin ja muiden kalsiumin aineenvaihduntasairauksien hoidossa sekä putkistojen kalsium- ja magnesiumsaostumien ja korroosion estäjinä.
Euroopan unioni on luokitellut fosforin kriittiseksi raaka-aineeksi. Kriittiset raaka-aineet ovat taloudellisesti erittäin tärkeitä raaka-aineita, joihin liittyy korkea toimitushäiriöiden riski johtuen tuotannon maantieteellisestä keskittymisestä ja kohtuuhintaisten korvaavien materiaalien puutteesta. – Voidaankin kysyä, onko minkään ei-kierrätettyä fosforia sisältävän yhdisteen kohdalla oikein edes puhua vihreästä kemiasta, toteaa yksi katsauksen tekijöistä, Staff Scientist Petri Turhanen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.
Vihreällä kemialla tarkoitetaan ympäristöystävällisempiä kemikaaleja ja tuotantoprosesseja, joissa pyritään minimoimaan tai kokonaan ehkäisemään haitallisten aineiden käyttö ja syntyminen. Vihreän kemian menetelmiin kohdistuu yhä enemmän odotuksia ratkaisujen löytämiseksi maailman suuriin ympäristöön liittyviin ongelmiin.
Tuore katsausartikkeli keskittyy vihreisiin menetelmiin fosfonaattien valmistuksessa sekä fosfonaattien sovelluskohteiden laajaan kirjoon. Lisäksi katsauksessa tarkastellaan fosfonaattien hajoamista, talteenottoa ja kierrätystä. – Fosfonaattien valmistamiseen on jo kehitetty hyviä vihreän kemian menetelmiä, mutta niiden – ja yleisemmin fosforin – tehokas talteenotto ja kierrätys teollisessa mittakaavassa vaatii vielä runsaasti tutkimus- ja kehitystyötä, Turhanen summaa.
Artikkeli kirjoitettiin Green Chemistry -lehteen toimituksen pyynnöstä. Kyseessä on vihreän kemian alan johtava lehti. Katsauksen laatimiseen Turhasen kanssa osallistuivat farmasian laitoksen yliopistotutkijat Santosh Kumar Adla ja Juri Timonen sekä pitkäaikainen yhteistyökumppani, professori Konstantinos D. Demadis Kreetan yliopistosta.
Lisätietoja:
Staff Scientist Petri Turhanen, petri.turhanen@uef.fi, p. +358 40 355 3857, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos
Katsausartikkeli: Konstantinos D. Demadis, Santosh Kumar Adla, Juri Timonen and Petri A. Turhanen. Green phosphonate chemistry – Does it exist? Green. Chem. 2025, 27, 863–914. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2025/gc/d4gc02940b