Psykologian koulutus on sekä psykologin ammattiin johtavaa koulutusta että koulutusta, joka soveltuu monenlaisiin asiantuntijatehtäviin työmarkkinoilla. Koulutuksen läpileikkaavana juonteena on laaja-alaisissa ja monipuolisissa asiantuntijatehtävissä tarvittavan psykologian alan tieteellisen, ammatillisen, sosiaalisen ja eettisen osaamisen kehittäminen. Tähän lukeutuu tietoihin, taitoihin ja asenteisiin liittyvien kompetenssien tuottaminen.
Koulutuksessa painotetaan psykologityölle määriteltyjä kompetensseja (eurooppalaista psykologipätevyyttä (EuroPsy) koskevat säännökset) ja alalla tarvittavia keskeisiä työelämävalmiuksia. Keskeisiä koulutuksessa kehitettäviä psykologityön kompetensseja ovat vuorovaikutustaidot, psykologiseen arviointiin ja interventioihin liittyvä osaaminen sekä oman toiminnan arviointi ja ammatillinen itsereflektio. Nämä kulkevat eri opintojaksoja risteävinä juonteina läpi koulutuksen siten, että ne limittyvät psykologian alan eri sovellusalueisiin liittyvän tiedon omaksumiseen ja kriittiseen arviointiin. Perus- ja aineopinnoissa korostuu alan tiedollisen osaamisen kartuttaminen ja syventävissä opinnoissa tietopohjan syventäminen, hankitun tiedon soveltaminen eri yhteyksissä sekä taidollisten valmiuksien kehittäminen. Ammatillisiin asenteisiin ja ammattietiikkaan liittyvät näkökulmat ovat keskeisiä opintojen kaikissa vaiheissa.
Psykologian koulutuksessa ohjaus liittyy läheisesti opetussuunnitelmaan, ja ohjausta toteuttavat sekä henkilökunta että vertaiset. Ohjausta ei nähdä erillisenä toimintona, vaan osana koulutusalalla annettavaa opetusta. Ohjauksen merkitys korostuu myös vahvistettaessa työelämäkytkentöjä (esim. opintojen alkuvaiheeseen kuuluva perehtyminen psykologian ammattikenttään, opiskelijoiden työelämään jalkautuvat oppimisprojektit, vapaavalintainen orientoiva harjoittelu ja syventävien opintojen psykologiharjoittelu).
- Itä-Suomen yliopiston psykologikoulutuksesta vastaa kasvatustieteiden ja psykologian osasto.
- Koulutus sijoittuu Joensuun kampukselle, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Psykologian maisterin tutkinto antaa pätevyyden toimia laillistettuna psykologina.
- Valmistuttuasi voit työskennellä hyvin monipuolisissa tehtävissä ja erilaisissa organisaatioissa – niin lasten, nuorten, aikuisten, vanhusten kuin perheidenkin parissa. Psykologian alan osaamiselle on kysyntää!
Tutustu psykologian opintoihin
Itä-Suomen yliopistossa psykologian opetuksella ja tutkimuksella on oma ainutlaatuinen leimansa: Opetuksessa näkyvät oppiaineen tutkimusprofiilin mukaiset vahvuusalueet: terveyspsykologinen tutkimus, koulutuksen ja työelämän tutkimus, opiskelu- ja työhyvinvoinnin tutkimus, elämänkulun tutkimus sekä kliinisen psykologian ja mielenterveyden tutkimus. Tutkimukselle on ominaista psykologisten ilmiöiden tarkastelu yhteiskunnallis-kulttuurisissa yhteyksissään. Myös oikeuspsykologiaa ja työ- ja organisaatiopsykologiaa on mahdollisuus lukea sivuaineena.
Yksikössä on kannustava opiskeluilmapiiri ja opetus on korkeatasoista. Opinnot koostuvat luennoista, käytännönläheisistä harjoituksista, ryhmätyöskentelystä, vierailuista ja psykologiharjoittelusta. Opetuksessa korostuu vuorovaikutteisuus.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Psykologian kandidaatin tutkintoa varten opiskelija suorittaa pääaineopintoina perus- ja aineopinnot (25 + 71 op). Perusopinnot järjestetään yhteistyönä valtakunnallisen Psykonet-yliopistoverkoston kanssa.
Perusopinnoissa opiskelija perehtyy psykologian peruskäsitteisiin, keskeisiin sisältöalueisiin, teorioihin ja ilmiöihin sekä tieteellisten tutkimusmenetelmien perusteisiin. Aineopinnoissa opiskelija täydentää tietojaan psykologian sisältöalueista ja ammattikentästä, teorioista ja tutkimusmenetelmistä. Aineopintoihin sisältyy kandidaatin tutkielma psykologian historian alalta (10 op). Psykologian perus- ja aineopintojen lisäksi kandidaatin tutkintoon kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot (13 op) sekä muut opinnot (21 op), jotka sisältävät opintojen suunnittelun lisäksi muun muassa filosofian, tiedonhaun ja tutkimusmenetelmien opintoja. Sivuaineopintoina suoritetaan perusopintokokonaisuus kahdessa aineessa tai aineopintokokonaisuus yhdessä aineessa, yhteensä 50-60 op. Tutortoiminta ja oppiaineen tarjoama perehdytys opiskeluun tukevat kiinnittymistä yliopisto-opiskeluun ja -yhteisöön.
Kandidaatin tutkinnon tavoitteellinen suoritusaika on 3 vuotta.
Psykologian kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa ja eritellä perustasoisesti psykologian eri sisältöalueisiin liittyviä keskeisiä käsitteitä, teorioita sekä tieteellisen ajattelun ja tutkimuksen periaatteita. Sisältöalueita ovat muun muassa kehitys- ja persoonallisuuspsykologia, elämänkulun psykologia, terveyspsykologia, koulutuksen ja työelämän psykologia, kliininen psykologia sekä kognitiivinen ja neuropsykologia. Opiskelija osaa tunnistaa ja arvioida psykologisten ilmiöiden yhteiskunnallis-kulttuurisia kytkentöjä. Hän osaa ottaa käyttöön ammatillisen vuorovaikutuksen perusvalmiuksia ja omaa riittävän viestintä- ja kielitaidon kommunikoidakseen omalla tieteenalallaan. Opiskelija osaa paikantaa psykologian alan tieteellisen tutkimuksen periaatteita ja keskeisiä tieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Hän osaa tunnistaa ja selittää psykologisten arviointien ja interventioiden taustalla olevia keskeisiä teorioita ja eritellä psykologian alan ammatti- ja tutkimusetiikan perusteita.
Psykologian maisterin tutkintoa varten opiskelija suorittaa pääaineopintoina psykologian syventävät opinnot. Syventävät opinnot jakautuvat tutkielmaopintoihin (45 op) ja muihin syventäviin opintoihin (105 op).
Syventävien opintojen aikana opiskelija kartuttaa edelleen ammatillisia ja tieteelliseen ajatteluun liittyviä tietojaan, taitojaan ja asenteitaan ja syventää osaamistaan psykologisen tiedon tuottamisessa ja soveltamisessa. Syventävät opinnot valmistavat opiskelijaa itsenäiseen toimintaan psykologian alan asiantuntijana. Erityisesti pro gradu –tutkielma valmentaa uutta luovan uuden tieteellisen tiedon tuottamiseen. Ammatillisten valmiuksien ja ammatti-identiteetin kehittymisen kannalta tutkintoon sisältyvällä vuorovaikutteisella, läsnäoloa edellyttävällä kontaktiopetuksella ja ohjatulla psykologiharjoittelulla (5 kk) on keskeinen osuus.
Maisterin tutkinnon tavoitteellinen suoritusaika on 2,5 vuotta.
Psykologian maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa selittää ja tulkita laaja-alaisesti sisältöalueita, käsitteitä, teorioita ja ilmiöitä, jotka liittyvät psykologian eri sovellusalueisiin. Hän osaa soveltaa ja kehittää edellä mainittuja tietoja ja taitoja psykologian eri sovellusalueilla tehtävässä työssä. Opiskelija osaa analysoida ja käyttää psykologian alalla tarvittavia vuorovaikutustaitoja ja kommunikoida oman alansa asiantuntijana eri toimintaympäristöissä ja yhteistyöverkostoissa. Opiskelija hallitsee tutkimuksen tekemisen periaatteet ja tieteellisen ajattelun, ja osaa valita ja soveltaa psykologian alan tutkimusmenetelmiä sekä toteuttaa empiirisen tutkimuksen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa psykologisia arviointeja ja interventioita sekä arvioida näiden taustateorioita, tavoitteita, käyttömahdollisuuksia ja tuloksia. Hän pystyy tunnistamaan, analysoimaan ja kehittämään psykologian alan asiantuntijuuden kannalta merkityksellisiä ja tavoiteltavia eettisiä periaatteita ja arvoja, ja osaa reflektoida omaa ammatillista osaamistaan ja kasvuaan. Hän ymmärtää moninaisuuteen ja sosiaalisiin eroihin liittyviä ilmiöitä ja osaa toimia ihmisten ja ryhmien välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävästi. Opiskelija kykenee tunnistamaan ja kriittisesti arvioimaan yhteiskunnassa vaikuttavia psykologisia ilmiöitä ja viestimään niihin liittyvää asiantuntijatietoa. Hän ymmärtää psykologian alan asiantuntijuuteen kuuluvan sosiaalisen vastuun ja roolin yhteisöllisessä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa sekä kestävän kehityksen edistämisessä.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Opiskelijatarinoita psykologiasta
Näin haet psykologian koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Psykologian vanhat valintakoemateriaalit, tilastomateriaalit, valintakokeen ja valintakokeen mallivastaukset löydät valtakunnallisen valintakoeyhteistyön verkkosivulta.