Sosiaalipedagogiikka etsii ratkaisuja kriisiytyvän ajan haasteisiin. Sen opiskelu on paras valinta sinulle, joka haluat ymmärtää ihmisen kasvua täydempään ihmisyyteen osana yhteisöjä, yhteiskuntaa ja maailmaa.
Sosiaalipedagogiikka tarjoaa teorioita, käsitteitä ja käytännön työn suuntaviivoja tasa-arvoisemman, oikeudenmukaisemman ja kestävämmän elämän rakentamiseen. Se yhdistää teorian ja käytännön sekä suuntautuu toimintaan. Sosiaalipedagogiikka on sinun valintasi myös, jos haluat olla tukemassa ihmisten sosiaalista kasvua ja hyvinvointia, etsiä keinoja muutoksen aikaansaamiseen yhteiskunnassa ja globaalisti, vahvistaa toivoa, vastustaa eriarvoisuutta ja ihmisten ja muun luonnon hyväksikäyttöä sekä rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Sosiaalipedagogiikka on arvoihin juurtuva ala. Se kiinnittyy jokaisen ihmisen luovuttamattomaan arvoon ja kaiken elämän perustana olevan luonnon elinvoimaisuuden vaalimiseen.
Jotta voit hakea sosiaalipedagogiikan maisterikoulutukseen, tulee sinulla olla suoritettuna joko alempi tai ylempi yliopistotutkinto. Tarkemmat valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Sekä yhteiskuntatieteiden kandidaatin että yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoihin johtavaan viisivuotiseen koulutukseen Joensuun kampuksella tulee hakea Yhteiskuntatieteet, Joensuu -hakukohteen kautta.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos.
- Lähiopetus tapahtuu Joensuun kampuksella.
- Joensuun kampus tarjoaa viihtyisän, opiskelijaystävällisen, tiiviin ja helppokulkuisen opiskeluympäristön.
- Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa valmiudet toimia asiantuntijana yhteiskunnan toimintaa ja muutosta koskevissa kysymyksissä.
- Sosiaalipedagogiikasta valmistuneita yhteiskuntatieteiden maistereita toimii monipuolisesti erilaisissa asiantuntija-, kehittämis- ja tutkimustehtävissä pääosin julkishallinnossa, opetuksen ja kasvatuksen alalla, järjestöissä ja säätiöissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa mutta myös yrityksissä ja yrittäjinä sekä kansainvälissä organisaatioissa.
Tutustu sosiaalipedagogiikan opintoihin
Sosiaalipedagogiikan maisterikoulutus johtaa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon, joka on laajuudeltaan 120 opintopistettä ja vastaa kahden vuoden opintoja.
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto koostuu sosiaalipedagogiikan ja lähialojen syventävistä opinnoista. Syventävät opinnot sisältävät kaikille yhteisiä opintojaksoja, valinnaisia temaattisia opintojaksoja, tutkimusmenetelmäopintoja sekä tutkielmaopintoja.
Sosiaalipedagogiikan opinnoissa tutustutaan laaja-alaisesti tieteenalan teoreettisiin traditioihin, nykytutkimukseen ja käytännön toimintakenttiin. Samalla kehitetään sosiaalipedagogiikalle tunnusomaista elävää teoria–käytäntö -suhdetta. Sosiaalipedagogiikan teoriat ja käytännön lähestymistavat rakentavat valmiuksia yksilöiden, yhteisöjen, yhteiskunnan ja ekologisen toimintaympäristön suhteisiin liittyvien hyvinvoinnin kysymysten ymmärtämiseen, kuten yhteisöllisyyden, yhteiskunnallisen osallisuuden ja toimijuuden sekä planetaarisen kansalaisuuden edellytysten tunnistamiseen ja tukemiseen.
Opintojen aikana syvennetään sosiaalipedagogiikan sisällöllistä, käsitteellistä, teoreettista, käytännöllistä ja metodologista tietoperustaa. Tavoitteena on hankkia hyvät edellytykset itsenäiseen tutkimustiedon tuottamiseen ja soveltamiseen sekä tutkimustiedon kriittiseen lukemiseen ja analysoimiseen.
Opiskelumuodot ovat monipuolisia: luentoja, seminaareja, lukupiirejä, esseitä, harjoituskursseja, kirjatenttejä, verkkokursseja ja itsenäistä työskentelyä.
Sosiaalipedagogiikan pääaineesta valmistuu yhteiskuntatieteiden maistereita, joilla on vahva sosiaalipedagoginen asiantuntemus, tutkijan valmiudet ja laaja yhteiskuntatieteellinen sivistys.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet sosiaalipedagogiikan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.