Itä-Suomen yliopisto kehittää tekniikan alan koulutusta vastaamaan alan valtakunnalliseen osaajapulaan ja teknologiateollisuuden tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Itä-Suomen yliopistossa tekniikan koulutus rakentuu jo olemassa olevan vahvan tutkimuksen ja koulutuksen perustalle.
Tutustu lahjoituskohteisiin alla.
Tekniikan alan stipendirahasto
Tekniikan tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Tue tulevaisuuden osaamista!
Kun lahjoitat tekniikan alan opiskelijoiden stipendirahastoon, tuet yliopistossamme koulutettavien diplomi-insinöörien ja tekniikan alan tohtoreiden opintoja, työelämän yhteistyötä ja kansainvälistymistä. Samalla vaikutat tekniikan osaamiseen, innovaatioihin, kestävyyteen ja alan elinvoimaan.
- Opinnäytetöiden palkinnot. Palkitsemme ansioituneita tekniikan kandidaatin tutkielmia, DI-töitä ja tekniikan tohtorien väitöskirjoja.
- Opintojen etenemisen huomioiminen stipendeillä. Kannustamme opiskelijoitamme valmistumaan tavoiteajassa työelämän tarpeisiin.
- Apurahat opiskelijavaihtoon. Kansainvälistyminen ja verkostoituminen ovat olennainen osa tulevaisuuden osaamista ja työelämätaitoja.
- Matka-apurahat. Tuemme väitöskirjatutkijoiden ja opiskelijoiden osallistumista konferensseihin ja muihin tekniikan alan tilaisuuksiin.
Tekniikan tutkimuksen lahjoituskohteet
Itä-Suomen yliopistolla on monipuolista ja vaikuttavaa metsäbiotalouden, fotoniikan, materiaalitekniikan, laskennallisen tekniikan, lääketieteellisen teknologian sekä ympäristötieteen ja -fysiikan tutkimusta. Lisäksi yliopiston lippulaivahankkeet ja huippuyksiköt luovat pohjaa laadukkaalle tekniikan alan koulutukselle.
Metsätalous ja -teollisuus ovat kestävien teknologioiden kehityksen suurimmat voittajat
Itä-Suomen yliopisto on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna poikkeuksellisen monialainen. Kestävien teknologioiden ohjelma keskittyy kestävien materiaalituotteiden ja biojalosteiden valmistukseen. Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta tutkii ja kouluttaa, miten digitaalisuus ja datanhallinta mullistavat tuotannon ja tuotekehityksen prosesseja ja minkälaisilla edellytyksillä niillä mahdollisuus synnyttää kestävää liiketoimintaa.
Parannamme uusien sensoreiden ja älykkäiden algoritmien käytettävyyttä korkealaatuista paikannusta sekä tutkimusalueen mallinnusta varten. Luomme edellytyksiä luonnonvaratiedon automatisoinnin kehitykselle ja tarkan datan keräämiselle. Tavoitteena on muun muassa kehittää innovatiivista teknologiaa, jolla voidaan luoda metsän tarkan digitaalinen malli.
Olemme jo onnistuneet kehittämään ratkaisuja, jotka mahdollistavat maatalouden sivutuotteiden kuten ohran oljen ja paperiteollisuudessa muodostuvan ylijäämäligniinin hyödyntämisen hiilen eri rakenteiden lähtöaineina ja näiden käyttämisen esimerkiksi akkuteollisuudessa kriittisten ja saatavuudeltaan rajallisten maametallien sijaan. Hyödyntämällä uusiutuvia, biomassapohjaisia lähtöaineita ja muuta hiilipitoista jätettä, on samalla mahdollista vähentää ympäristön kuormitusta. Puun pääkomponenttien selluloosan ja ligniinin tutkimuksessa ohjelmamme seuraa globaaleja trendejä materiaalien, kemikaalien ja energiatuotteiden valmistuksessa, metsäteollisuuden sivuvirtojen termokemialliseen jalostukseen ohjelma tuo ainutlaatuisia sisältöjä.
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan kestävät teknologiat osaamisalue on rakentanut ympärilleen poikkeuksellisen vahvan globaalin ekosysteemin metsätalouden ja -teollisuuden sekä peliteollisuuden yrityskumppaneiden kanssa. Kilpaileviin koulutusaloihin verraten Kestävät teknologiat erottuvat ainutlaatuisella materiaali- ja kemikaalituotteiden ja prosessien sekä digitaalisten tuotteiden koulutuksen yhdistelmällä, jossa korostuu teollisuustalous ja datan hallinta.
Nopeasti kasvava fotoniikan tutkimus tuo kilpailuetua poikkeuksellisen laaja-alaisesti
Kansainvälisesti ainutlaatuinen kokoelma asiantuntijoita fotoniikan, kemian, tietojenkäsittelyn, biologian ja teknillisen fysiikan aloilta. Yrityskumppaneidemme valmistamia fotoniikan sovelluksia ja komponentteja voidaan hyödyntää suoraan teollisuudessa sekä kuluttajatason elektroniikkatuotteissa. Laajennettu ja virtuaalinen todellisuus, meta-todellisuus sekä 3D-tulostus tarjoavat lukemattomia sovellusmahdollisuuksia ja kilpailuetuja.
Itä-Suomen yliopisto ja yrityksille yhteiskäyttöinfraa tarjoava Photonics Center luovat puitteet alan osaajien koulutukselle, start up -yrittäjyydelle ja palvelukokonaisuuksien tuottamiselle. Meillä on maailmanluokan laitteistoja tutkimusinfrastruktuuri, joita tutkijoiden lisäksi yritykset voivat pilotti- ja kokeiluvaiheessa hyödyntää. Itä-Suomen yliopisto koordinoi Suomen Akatemian fotoniikan lippulaivahanketta, ja on noussut kansainväliseksi edelläkävijäksi muun muassa hyperspektrikuvantamisessa, teollisessa laadunvalvonnassa, fotoniikan miniatyrisoinnissa eli laitteiden koon pienentämisessä ja kaukokartoituksessa.
UEF kouluttaa monitieteellisen taustan omavia fotoniikan alan ammattilaisia, jotka osaavat valon käyttäytymisen ja osaavat tehdä sovelluksia, koska he ymmärtävät, mitä kameran tai sensorin sisällä on, mitä voi tehdä, miten sitä voi kehittää ja soveltaa. Fotoniikan alaa soveltava teollisuus kasvaa globaalisti kaksinkertaisesti yleistä talouskasvu nopeammin ja Suomessa tuplasti maailmanlaajuistakin kasvua vahvemmin. Kasvun on arvioitu jatkuvan vuositasolla 6–9 %:ssa.
Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan tutkimus tähtää aina potilaan saamaan hyötyyn
Itä-Suomen yliopistossa painotetaan erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen, mittaustekniikan, mallinnuksen ja signaalianalytiikan sovelluksiin. Tutkimuksemme ja koulutuksemme tähtäävät siihen, että terveydenhuollon ammattilaisilla on käytössään mahdollisimman hyvät tiedot ja välineet diagnostiikan ja hoitojen kehittämiseksi sekä uusimpien teknologioiden, kuten tekoälyn, hyödyntämiseksi.
Lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka on tutkimusala, jonka tavoitteena on hyödyntää uusimpia perustieteellisiä edistysaskeleita ja kehittää niihin perustuen menetelmiä sairauksien syntymekanismien selvittämiseksi sekä parantaa ja kehittää lääketieteellisten sovellusten laatua.
Itä-Suomen yliopiston yksi keskeisimmistä tutkimuksen profiilialueista on tällä hetkellä ikääntyminen, elintavat ja terveys sekä näihin liittyvät sairaudet. Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan koulutus linkittyy vahvasti tämän profiilialueen tutkimukseen ja tarjoaa ratkaisuja yhteiskunnan ja teollisuuden nykyaikaisiin haasteisiin. Tutkimuksemme painopiste on erityisesti potilaan saamassa hyödyssä. Hyvä yritysyhteistyö ja vuorovaikutus kliinisten asiantuntijoiden kanssa on olennainen osa tätä tavoitetta. Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan tutkimuksemme on kansainvälisesti huippuluokkaa. Olemme menetelmä- ja laitekehityksen eturintamassa muun muassa tuki- ja liikuntaelinsairauksien diagnosoinnissa, unitutkimuksessa, masennus-, kipu- ja neurokirurgiapotilaiden hoidossa, aivohalvauspotilaiden kuntoutuksen menetelmissä sekä liikkeen ja liikkumisen mittaamiseen perustuvan kuntoutuksessa.
Vihreä siirtymä hyötyy erityisesti nanomateriaaleja kehittävästä tutkimuksesta
Itä-Suomen yliopisto hyödyntää nanomateriaaleja laaja-alaisesti tukien vihreää siirtymää, luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä tehokkaiden syöpähoitojen kehitystä. Esimerkiksi uusilla toimivilla akkuteknologioilla on lähes rajaton kasvupotentiaali, ympäristön ja varsinkin vesien reaaliaikaista monitorointia on parannettava luonnon hyvinvointia parantaaksemme ja syöpälääkintää voimme parantaa älykkäillä nanoroboteilla.
Nanomateriaaleihin on jo yli kahden vuosikymmenen ajan ladattu suuria toiveita koskien kaupallisia ratkaisuja niin lääketieteessä kuin materiaaliominaisuuksien parantamisessa. Etenkin lääketieteessä nämä toiveet ovat vasta nyt alkaneet realisoitua. On myös syytä huomioida nanomateriaalien riskit - emme täysin tiedä erilaisten nanomateriaalien pitkäaikaisvaikutuksia terveyteemme ja ympäristöömme.
Materiaalitekniikan ratkaisuilla on keskeinen osa uusien ihmisten hyvinvointia ja vähähiilisyyttä tukevien teknologioiden kehitystyössä. Poikkitieteellinen tutkimuksemme tuottaa uusia ratkaisuja tieteiden leikkauskohdissa kasvattaen monialaisia osaajia, joista teollisuudessa ja julkisella sektorilla on tunnistettu merkittävä osaajapula. Mielenkiintoinen polkuvaihtoehto opiskelijoille on lähteä kaupallistamaan omaa huippuideaansa, mihin koulutuksemme antaa myöskin erinomaisen pohjan.
Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan ilmastonmuutosta ilmakehästä metsien hiilensidontaan
Itä-Suomen yliopiston yksi keskeisistä tavoitteista on lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta sekä ilmanlaadun muutoksista. Näihin kansallisiin ja globaaleihin haasteisiin vastaaminen on tärkeää, jotta pystymme tukemaan Suomen, Euroopan Unionin ja kansainvälisen yhteisön hiilineutraaliustavoitteita sekä hillitsemään ilmansaasteiden syntymistä ja ylläpitämään ilmakehän puhtautta.
Itä-Suomen yliopistossa on huippuluokan monitieteellistä ilmakehän ja ilmaston osaamista, joka on valjastettu etsimään entistä tehokkaampia tapoja hiilen sitomiseen ilmakehästä ja hiilensidonnan luotettavaan todentamiseen. Arvioimme toimenpiteitä, joita tehdään ilmastoneutraaliuden ja ilmanlaadun hoidon hyväksi. Tuemme aktiivisesti yritysten pyrkimyksiä päästä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin sekä ilmastonmuutoksen hillintää ja sen vaikutuksiin sopeutumista. Keskeinen tavoitteemme on puhdas ilma, vesi ja turvallinen ilmasto.
Tutkimustyön ja koulutuksen tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillintä metsien ja maan hiilensidontaa kasvattamalla sekä ilmanlaadun parantaminen globaalisti. Aktiivinen yhteistyö osaamiskeskuksen ja julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden välillä mahdollistaa tehokkaat hillintä- ja sopeutumistoimet kansallisesti ja kansainvälisesti. Yritysyhteistyö synnyttää uusia käytännön ratkaisuja, kuten ilmakehän mittausinstrumentteja sekä ilmaston ja ilmanlaadun analyysipalveluita. Koulutukseen ja tutkimuksen liittyen teemme yhteistyötä energia-, liikenne-, teknologia-, elintarvike- ja metsäalojen kanssa.
Haastavien reaalimaailman ongelmien ratkaisut perustuvat usein laskennalliseen tekniikkaan
Aivoista saatavat leikekuvat, entistä tarkemmat sää- ja ilmastoennusteet, ja energiatehokkaat ratkaisut prosessiteollisuudessa ovat asioita, joita pidetään jokapäiväisinä. Yleisesti ei kuitenkaan ole tiedossa, että näiden ongelmien ratkaisut perustuvat laajalti syvälliseen matemaattiseen mallintamiseen ja teknistieteelliseen laskentaan. Itä-Suomen yliopiston laskennallisen tekniikan koulutus keskittyy juuri näiden ongelmien mallintamiseen ja ratkaisemiseen.
Laskennallisen tekniikan tutkimuksessa kehitetään laskenta- ja mittausmenetelmiä, joita voidaan hyödyntää useilla eri sovellusalueilla. Tutkimuksessamme on kehitetty esimerkiksi menetelmiä, joilla voidaan minimoida potilaan saama säteilyannos ja kuvantamisaika röntgentomografiassa, tuottaa tarkkoja kuvia potilaan pintaverenkierrosta valon ja äänen avulla, kuvantaa ja arvioida pohjaveden määrää maan pinnalta tehdyistä aaltomittauksista, monitoroida aivoinfarktipotilaan tilaa, kuvantaa ja arvioida saastepäästöjen lähteitä tai määrittää ei-invasiivisesti betonirakenteiden kuntoa.
Laskennallinen tekniikka antaa valmiudet soveltaa osaamista monilla eri teollisuuden ja yhteiskunnan osa-alueilla. Tutkimus ja koulutus antaa huippuunsa viritetyt työkalut toteuttaa merkittäviä uusia innovaatioita lääketieteestä teollisuuteen. Laskennalliseen tekniikkaan liittyvän tutkimuksen kansallinen huippuyksikköstatus, aktiivinen yhteistyö teollisuusyritysten, yliopistollisen sairaalan ja muiden tutkimuslaitosten kanssa sekä tutkimuksen toteuttajien kokemus takaavat tutkimuksen kansainvälisen tason, tulosten korkean laadun ja erityisesti tutkimustulosten teollisen hyödyntämisen.
Tekniikan koulutuksen tutkimusperustaisella kehittämisellä tehostetaan opintoja ja parannetaan valmistuvien työelämävalmiuksia
Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutus rakentuu vahvan tutkimusosaamisen pohjalle, sillä luonnontieteiden ja matematiikan opetuksen kehittäminen ja siihen liittyvä tutkimus on ollut yksi tutkimuksellinen painopiste ainelaitoksilla jo vuosikymmeniä. Tätä osaamista hyödyntämällä kaikkia tekniikan koulutusohjelmia voidaan kehittää palvelemaan niin opiskelijoiden hyvinvointia ja opintojen etenemistä kuin tulevaisuuden työelämän tarpeita.
Tekniikan koulutuksen parissa työskentelee useita opetuksen tutkimuksen asiantuntijoita, mikä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet seurata tekniikan opiskelijoiden oppimista, tyytyväisyyttä ja opinnoissa jaksamista. Systemaattisen tutkimuksen avulla koulutusohjelmien opetusta ja tukijärjestelmiä kehitetään vastaamaan opiskelijoiden tarpeisiin ja haasteisiin. Laadukas koulutus tukee opiskelijoita menestymään opinnoissaan ja valmistautumaan työelämään. Samalla kehittämistyö parantaa tekniikan alan ja houkuttelevuutta.
UEF kouluttaa tekniikan aloille hyvinvoivia, aikataulussa valmistuvia ja työelämän tarpeet tuntevia ammattilaisia. Tekniikan ja luonnontieteiden alat kärsivät osaajapulasta, ja opinnot myös keskeytyvät alalla melko usein. Tutkimusperustaisella opetuksen kehittämisellä tekniikan koulutusohjelmista saadaan veto- ja pitovoimaisia kokonaisuuksia, mikä on tärkeää, koska alan kasvulla on suorat vaikutukset niin alueelliseen kuin valtakunnalliseen talouteen.
Näin lahjoitat
Voit lahjoittaa yliopistolle lahjoituslomakkeella. Valitse lahjoituksen kohdentaminen -pudotusvalikosta koulutusalaksi Tekniikan ala, ja tarkenna halutessasi tekniikan lahjoituskohde lisätietoihin. Voit tehdä lahjoituksen joko yrityksenä/yhteisönä tai yksityisenä henkilönä. Tee lahjoitus oheisten linkkien kautta.
Kiitos tuestasi!