Hyvinvoinnin sosiaalinen ulottuvuus
Painoalan keskeiset tutkimusteemat ovat
- koettu hyvinvointi ja hyvinvoinnin rakenteet ja resurssit
- sosiaalinen kestävyys
- sosiaalityön ja -palvelujen vaikuttavuus
Tutkimuksen näkökulmia ovat muun muassa hyvinvoinnin teoreettinen tarkastelu, kestävä hyvinvointi yksilön elämänkulussa ja yhteiskuntapoliittisena tavoitteena. Tutkimus kohdentuu muun muassa syrjäyttäviin prosesseihin ja mikrososiaalisten elämäntilanteiden tunnistamiseen sekä niihin kohdentuviin auttamistyön käytäntöihin. Avainsanoja ovat luokka- ja sukupuolijaot, rasismi ja anti-rasismi, turvattomuus, vaikuttavuus, sosiaalinen ja ekologinen muutostyö.
Kasvatus, koulutus ja työ
Painoalan keskeiset tutkimusteemat ovat
- globaali työ, muuttuvat työmarkkinat, koulutuksen siirtymät
- digitalisoituminen, dataistuminen
- koulutuksen ja työmarkkinoiden syrjivät / mahdollistavat käytännöt ja rakenteet
Lähtökohtana on sosiokulttuurinen ymmärrys painoalan nimessä mainituista, keskeisistä yhteiskunnallisista käytännöistä ja instituutioista. Mahdollisista tasa-arvotavoitteista huolimatta kasvatus, koulutus ja työelämä synnyttävät ja uusintavat esimerkiksi alueellisia, liikkumishistoriaan liittyviä, sukupuoli- ja luokkaeroja. Tutkimus kohdentuu näihin, mutta myös etsii toisenlaisia mahdollisuuksia, joiden tunnistaminen edellyttää kasvatuksen, koulutuksen ja työn tarkastelemista paitsi markkinoina, pedagogiikkana ja työn organisoimisena, myös sosiaalisena, kulttuurisena, elettynä ja koettuna ilmiönä.
Liikkuvuus ja rajat
Painoalan keskeiset tutkimusteemat ovat
- Ylirajainen arki, kiinnittyminen ja kotiutuminen
- Rasismi, populismi, vihapuhe, migraation politiikka
- Muistin politiikka, toiseuttaminen, erojen ja jakojen yhteen kietoutuminen
Liikkuvuus on yksi maailmaa muuttavista suurista prosesseista. Se haastaa vakiintuneet käsitykset kulttuurisista ja valtiollisista rajoista sekä synnyttää uusia osallisuuden ja osattomuuden muotoja yhteiskuntaelämän kaikille alueille ja tasoille: arkeen, keskeisten instituutioiden ja palvelujärjestelmien toimintaan ja globaaliin hallintaan. Rajat voivat erottaa mutta yhtä lailla ne tuovat ihmisiä ja asioita yhteen. Tutkimus kohdistuu myös hyvinvointipolitiikan ja sitä toteuttavien käytäntöjen valmiuksiin kohdata rajankäynti, liikkuvuus ja monikulttuurisuus.
Palaa Yhteiskuntatieteiden laitoksen sivulle.