Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijatiimi on saanut Business Finlandilta rahoituksen hankkeelle, jossa tutkitaan kuulonkuntoutukseen liittyvän innovaation kaupallistamista. TrueHear-hanke sai noin 480000 euron rahoituksen Research to Business -hausta.
Tiimin tavoitteena on muuttaa perustavanlaatuisesti kuulonkuntoutuksen toteutusta ja mahdollistaa aidon kuulokyvyn varmistaminen. Hankkeessa kehitetään uudenlainen kuulonkuntoutuksen optimointimenetelmä ja tapa suorittaa itsenäinen kuulomittaus realistisessa ääniympäristössä. Keksinnön taustalla on kliinisen lääketieteen yksikön professori Aarno Dietzin ja teknillisen fysiikan laitoksen professori Pasi Karjalaisen tutkimusryhmien monitieteellinen yhteistyö.
Kuulonalenema on yli 70-vuotiaiden yleisin vamma. Kuitenkin vain 30 prosenttia kuulolaitteiden käyttäjistä kokee hyötyvänsä kuulolaitteistaan; käyttöön on voitu valita vääräntyyppinen kuulolaite, se on säädetty puutteellisesti tai kuulo on edelleen huonontunut kuntoutuksen aloituksen ja hoitomuodon valinnan jälkeen.
– Kuulolaitteesta saatava hyöty ja säädöt tulisi varmistaa todentuntuisessa hälyisessä ääniympäristössä niin kuulolaitteen saamisen yhteydessä kuin säännöllisesti tämän jälkeenkin, Dietz sanoo.
Tähän ei nykyisillä terveydenhuollon resursseilla ja menetelmillä ole mahdollisuuksia. Tutkijoiden kehittämässä ratkaisussa potilas voi tehdä kuulokyvyn mittauksen kuulolaitteen kanssa omatoimisesti todentuntuisessa ääniympäristössä. TrueHear-menetelmä koostuu itsepalvelupisteestä ja digitaalisesta alustasta, jonka avulla potilaalle rakennetaan saumaton ja yksilöllinen kuulonkuntoutusprosessi.
Tehokkaammalla kuulonkuntoutuksella voidaan tutkijoiden mukaan parantaa kuulolaitteiden käyttöastetta sekä vähentää terveydenhuollon käyntejä ja kuulonalenemista johtuvia haittoja.
– Kuulo-ongelman kanssa kamppaileville se mahdollistaa normaalin elämän jatkamisen.
Lisätietoja
Professori Aarno Dietz, Itä-Suomen yliopisto ja Kuopion yliopistollinen sairaala, aarno.dietz@uef.fi