Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Sateenkaariliput Snellmania-rakennuksen edessä.

Itä-Suomen yliopisto mukana Kuopio Pride -viikossa

Itä-Suomen yliopisto on mukana Kuopio Pride -viikossa 5.–8. kesäkuuta 2024. Pride-viikon tarkoitus on juhlistaa ja lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja tasa-arvosta. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimia kehitetään ympäri vuoden opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa yhteistyössä. Työtä ohjaa yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta. 

Viime vuonna yliopiston henkilöstöllä ja opiskelijoilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea taloudellista tukea osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Tukea myönnettiin kahdeksalle hankkeelle. Vuoden 2024 tuki on juuri ollut haettavana ja päätökset tuettavista hankkeista pyritään tekemään kesäkuun aikana. 

Yhdenvertaisuustyö näkyy arjessa kampuksilla Kuopiossa ja Joensuussa. Sukupuolineutraalien wc-tilojen määrää on lisätty entisestään ja tänä vuonna myös esteettömien wc-tilojen oviin on lisätty sukupuolineutraalien wc-tilojen merkinnät. Joensuun kampuksella sukupuolineutraaleja wc-tiloja löytyy noin 30 kpl ja Kuopion kampuksella 16 kappaletta. Lisäksi harjoittelukouluilla on unisex wc-tiloja. 

Edistääksemme osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, olemme juuri julkaisseet englanninkielisen inklusiivisen kielen oppaan, jonka tavoitteena on herätellä meitä kaikkia käyttämään kieltä, joka huomioi monimuotoisuuden arjessa. Oppaaseen voi tutustua yliopiston Tasa-arvo ja saavutettavuus -verkkosivuilla.

”Työ yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi on jatkuvaa. Valmiiksi emme taida näissä asioissa koskaan tulla, vaan aina on opittavaa ja kehitettävää. Etenemme askel kerrallaan kohti yhä tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa UEFia.”, toteaa henkilöstö- ja hyvinvointijohtaja Ulla Hurskainen. 

Näkökulmia voi laajentaa myös kirjallisuuden kautta: UEF kirjasto juhlii Pohjois-Karjala Pridea sekä perinteisellä että virtuaalisella kirjanäyttelyllä. Kuopion kampuskirjastossa on esillä sateenkaarikirjallisuutta tämän viikon ajan. Virtuaalinen kirjanäyttely löytyy puolestaan UEF-Primosta,

Viikko huipentuu Kuopiossa Pohjois-Savon Setan ja yhteistyökumppaneiden järjestämään Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Sateenkaariliput liehuvat Kuopiossa keskiviikosta perjantaihin.