Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt akatemiatutkijarahoitusta yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa kahdelle tutkijalle Itä-Suomen yliopistosta. Rahoitukset ovat nelivuotisia.
Yliopistotutkija Andreas Norrman fysiikan ja matematiikan laitokselta sai 492 050 euroa Kvanttikomplementaarisuusstruktuurit vektorivalofotoniikassa -hankkeelle.
Kvanttifotoniikka, eli kvanttivalon tiede ja teknologia, on laaja tutkimusala modernin optisen fysiikan ytimessä. Projektissa tutkitaan valon polarisaatioon liittyviä komplementaarisuusrakenteita eri kvanttifotonisissa topologioissa. Polarisaatio, valon vektoriaalinen piirre, on olennainen käsite fotoniikassa ja tarjoaa keskeisen resurssin optisille sovelluksille. Komplementaarisuudella, jonka mukaan kvanttisysteemeillä on toisensa poissulkevia piirteitä, on niin ikään keskeinen asema kvanttifysiikassa ja tärkeä merkitys korkean tarkkuuden metrologiassa. Korkeatasoista perustutkimusta tehdään yhdessä Gdanskin yliopiston (Puola), Zaragozan yliopiston (Espanja) ja ETH Zürichin (Sveitsi) kanssa. Tulosten odotetaan paljastavan uusia fundamentaalisia piirteitä kvanttivalosta ja muodostavan perustan uusille kvanttioptisille sovelluksille, joissa hyödynnetään interferometrisiä tekniikoita, polarimetrisiä sensoreita ja kompleksirakenteellista valoa.
Yliopistotutkija Petri Tanska teknillisen fysiikan laitokselta sai 684 601 euroa Mekaniikan ja tulehduksen huomioiva laskennallinen mallinnusmenetelmä post-traumaattisten rustovammojen ja -rappeuman synnyn ja etenemisen ennustamiseksi -hankkeelle.
Nivelvammat ovat hyvin yleisiä erityisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa. Nämä vammat aiheuttavat nivelen tulehdusreaktion, jota seuraa joko samanaikainen tai myöhemmässä vaiheessa syntyvä rustovaurio. Nämä vauriot paranevat erittäin harvoin ja hyvin usein ne aiheuttavat nivelrustoa rappeuttavan post-traumaattisen nivelrikon. Tähän sairauteen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, joten sairauden ennaltaehkäisy olisi kustannustehokkain vaihtoehto sekä potilaalle että yhteiskunnalle. Hankkeen päätavoitteena on kehittää ruston vauriomekanismeihin perustuva laskennallisen menetelmä, joka pystyy ennustamaan varhaisten rustovaurioiden synnyn ja ruston rappeutumisen. Mallin kehittäminen pohjautuu kokeellisiin nivelvauriomalleihin. Mallin avulla pystytään arvioimaan miten rustovauriot syntyvät ja etenevät, ja kuinka ne vaikuttavat nivelruston terveyteen. Tämä voi mahdollistaa uusien, post-traumaattiseen nivelrikkoon kohdistuvien, ennaltaehkäisevien hoitomuotojen kehittämisessä.
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi 59 uutta akatemiatutkijaa. Uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen osoitettiin yhteensä noin 35 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai hieman yli 15 prosenttia hakijoista.