Ovatko kirkko ja uskonto millenniaaleille vieraita? Millaisia valintoja he hengellisyyden suhteen tekevät? Millainen olisi se kirkko, jossa millenniaalikin haluaisi olla osallisena ja millaisessa kirkossa hän kokisi aitoa yhteenkuulumisen tunnetta?
Näihin kysymyksiin Kirkkohallitus on halunnut vastauksia ja perustanut sitä varten selvityshankkeen, jonka tavoitteena on paneutua syvemmin millenniaalien ja postmillenniaalien sukupolveksi kutsuttujen ajatteluun ja arvoihin sekä siihen, miten kirkossa voitaisiin kohdata heidät aiempaa paremmin. Millenniaalien kirkko -hankkeen yhtenä osana on nyt valmistunut artikkelikokoelma Millenniaalien kirkko – kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko. Sen ovat toimittaneet Itä-Suomen yliopiston teologian yliopistonlehtorit Sini Mikkola ja Suvi-Maria Saarelainen.
Kokoelman julkistustilaisuus pidetään Helsingissä 1. helmikuuta klo 13–15 (Mikael-sali, Kirkon talo, Eteläranta 8).
Kirjan julkaisee Kirkon tutkimus ja koulutus. Kirja löytyy myös verkosta.
Millenniaalien katsomukselliset valinnat
Teoksen artikkeleissa selviää, mitä millenniaalit ja postmillenniaalit ajattelevat kirkosta, katsomuksesta ja tärkeistä elämän arvoista.
– Vertaisarvioidut artikkelit haastavat toivoaksemme lukijoita pohtimaan moninaisuuden, moniäänisyyden ja inklusiivisuuden ympärille kietoutuvia teemoja, jotka kirjan artikkeleista nousevat hyvin vahvasti esiin. Samalla lukija voi asemoida itseään ja ajatteluaan kirjan teemoihin, Sini Mikkola kuvailee.
Suvi-Maria Saarelainen kertoo, että sen sijaan, että millenniaalit ja postmillenniaalit nostettaisiin esille haastavina sukupolvina, läpi kirjan kulkee kysymys siitä, miten me kaikki voisimme tuntea kuuluvuutta joukkoon.
– Millainen olisi se kirkko, johon millenniaalikin haluaisi kuulua? Teoksen artikkeleissa hahmotellaan tähän kysymykseen niin käytännöllisiä kuin teologisia vastauksia.
Kirjan toimittajien mukaan artikkeleista piirtyy kuva siitä, minkä vuoksi kirkko, uskonto tai hengellisyys koetaan vieraina – ja miten moninaisia ovat ne katsomukselliset valinnat, joita millenniaalit ja postmillenniaalit tekevät.
– Millenniaalien eletty todellisuus kutsuu kirkkoa vastaamaan muutoksiin, elämään muutoksen keskellä ja tekemään ajassa kiinni olevaa teologiaa.
Teos päätyy kurkottamaan varovaisesti kohti toivoa kirkosta, jossa teologiaa rakennetaan yhdessä ja merkityksellinen osallisuus toteutuu.