Tähystyksellä tehtävissä nenän sivuonteloleikkauksissa käytetään useammin paikallispuudutusta kuin nukutusta, osoittaa tuore tutkimus. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä ja tutkijoiden mukaan käytäntöjä onkin syytä yhtenäistää.
– Paikallispuudutusta suosittiin erityisesti iäkkäiden potilaiden leikkauksissa, mikä on hyvä, koska ikäihmisillä nukutukseen voi perussairauksien vuoksi liittyä enemmän riskejä, toteaa LK Tuukka Koponen, jonka opinnäytetyöhön Itä-Suomen yliopistossa artikkeli liittyy.
Taannehtiva kansallinen monikeskustutkimus selvitti, missä tilanteissa kroonista rinosinuiittia sairastavien tähystyksellinen sivuonteloleikkaus on tehty paikallispuudutuksessa.
Krooninen rinosinuiitti eli nenä- ja sivuonteloiden tulehdus on yleinen sairaus, joka haittaa elämänlaatua usein koko aikuisiän ja on yhteydessä muun muassa astmaan. Oireina ovat yli 12 viikkoa kestänyt nenän tukkoisuus tai eritys ja kipu tai paine kasvoilla tai hajuaistin menetys. Polypoottisessa alamuodossa limakalvon polyypit tukkivat nenä- ja sivuonteloita.
Kroonista rinosinuiittia hoidetaan muun muassa nenästeroideilla ja -huuhteluilla. Elleivät ne auta, voidaan erikoissairaanhoidossa harkita tehostettua lääkehoitoa tai sivuonteloleikkausta. Osa tähystyksellisistä leikkauksista voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, joka on nukutusta kustannustehokkaampi ja turvallisempi.
Tutkimuksessa tarkasteltiin kroonista rinosinuiittia sairastavien sairauskertomustietoja neljästä sairaalasta eri sairaanhoitopiireistä vuosilta 2006–2017. Aineisto käsitti 377 potilasta, joista 213:lla oli taudin polypoottinen alamuoto.
Sivuonteloleikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa 71 prosentille kroonista polypoottista rinosinuiittia sairastavista. Paikallispuudutus oli yleisempi niillä, joilla oli vähäisemmät kuvantamislöydökset, suppeampi leikkaus eikä liitännäissairautena astmaa tai tulehduskipulääkkeen pahentamaa hengitystiesairautta. Ei-polypoottista tautia sairastavista 57 prosenttia leikattiin paikallispuudutuksessa ja paikallispuudutus oli yleisempi iäkkäillä.
Paikallispuudutus oli yleisempi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueella kuin Pohjois-Savon tai Pirkanmaan hyvinvointialueilla. Aiemmin on havaittu alueellisia eroja myös tähystyksellisiin sivuonteloleikkauksiin pääsyssä. – Käytäntöjen kansallinen yhtenäistäminen on tulevaisuudessa tarpeen, jotta kroonisesta rinosinuiitista aiheutuvat kustannukset ja kärsimys voitaisiin minimoida, sanoo tutkimusta johtanut professori Sanna Salmi Itä-Suomen yliopistosta.
Leikkauskomplikaatiot olivat lieviä ja niiden esiintyvyys vähäistä riippumatta siitä, käytettiinkö paikallispuudutusta vai nukutusta. – Astma ja tulehduskipulääkkeen pahentama hengityssairaus lisäsivät uusintaleikkausriskiä, mikä viittaa siihen, että tämän potilasryhmän hoitoon tulee erikoissairaanhoidossa panostaa.
Nämä liitännäissairaudet ovat yleisempiä polypoottisessa tautimuodossa, jota sairastavista 40 prosentille tehtiinkin uusi sivuonteloleikkaus seurannan aikana.
Lisätietoja:
Sanna Salmi, korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori, Itä-Suomen yliopisto, sanna.salmi@uef.fi, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/sanna.salmi/
LK Tuukka Koponen, tuukopon@student.uef.fi, 0442100286
Tutkimusartikkeli (Open Access):
T. Koponen, H. Kulju, A. Dietz, E. Penttilä, J. Sahlman, J. Numminen, S. Sillanpää, A. Koskinen, M. Hytönen, S. Hammaren-Malmi, P. Virkkula, S. I. Vento, J. Myller, M. Rautiainen, A. Mäkitie, S. Toppila-Salmi. Characterization of chronic rhinosinusitis patients undergoing endoscopic sinus surgery under local anesthesia: a real-world study. Rhinology Online, Vol 7: 90 - 98, 2024. Julkaistu 31.12.2024. http://doi.org/10.4193/RHINOL/24.006