Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan slogan.

Professori Ilkka Liikasen juhlakirja luotaa kansalaisyhteiskunnan ja rajojen tutkimuksen teemoja

Professori Ilkka Liikaselle omistettu juhlakirja Liikasen liikkeet. Agendalla kansalaisyhteiskunnan, EU:n ja rajan politiikat julkistettiin 6.9.2024. Juhlakirjan tekijät haluavat perinteisellä akateemisella juhlakirjalla osoittaa arvostuksensa emeritukseksi siirtyvälle Karjalan tutkimuslaitoksen pitkäaikaiselle professorille ja hänen uralleen. Juhlakirja nostaa esiin Liikasta tutkijana ja persoonana.

Juhlakirjan kirjoittajat ovat Ilkka Liikasen kollegoja, ohjattavia ja ystäviä Joensuun ja sittemmin Itä-Suomen yliopistosta, muualta Suomesta sekä maailmalta. Teoksen tekijät korostavat, että kaikkia Ilkka Liikasen laajoja ja monipolvisia tutkimusverkostoja on ollut mahdoton saada yksien kansien väliin.


Liikasen tutkimuksellinen ote ja tapa tehdä tutkimusta ovat aina olleet perillä ajan hengestä ja vastanneet eteen tulleiden tilanteiden haasteisiin. Tästä huolimatta tutkimuksen pitkä jatkumo on selkeä. Hän on myös liikkunut tutkimusteemojen ja tieteenalojen välillä ja punonut siltoja niiden välisiin kuiluihin. Liikanen ei myöskään ole tutkinut liikkeitä ja vaikuttamista etäältä, vaan on pyrkinyt myös osallistumaan eteenpäin katsovaan liikkeeseen niin yliopistolla kuin kansalaisena.

Kirja sisältää kolme teemaosiota: Tutkija ja tutkimus liikkeessä, Kansalaisyhteiskunta liikkeessä sekä Rajat liikkeessä. Ilkka Liikasen paneutuminen ja vaikutus Venäjä- ja rajatutkimukseen näkyy erityisesti kirjan ensimmäisessä ja kolmannessa osassa. Useat tekstit käsittelevät hänelle keskeisiä kiinnostuksen kohteita, kuten Karjalaa ylirajaisena alueena, rajat ylittävää kansalaistoimijuutta ja yhteistyötä, Suomen asemaa eri aikoina suhteessa Venäjään, Neuvostoliittoon ja Eurooppaan sekä Euroopan unionin ja Venäjän suhteita. Tutkimuksen lisäksi Liikanen on osallistunut aktiivisesti Venäjä- ja rajatutkimuksen vuorovaikutuksen määrittelyyn ja esille nostamiseen Itä-Suomen yliopistossa sekä yhteyksien luomiseen ja tiivistämiseen kansallisissa ja kansainvälisissä alan tutkimusverkostoissa.

Myös kansalaisyhteiskunta valikoitui teemaksi luontevasti. Ilkka Liikasen kipinä fennomanian ja politiikan tutkimukseen syttyi ja lujittui Helsingin yliopistossa ennen kuin hän aloitti uransa Joensuun yliopistossa. Joensuun yliopistossa vuonna 1995 tarkastetussa väitöskirjassaan hän tarkasteli kansallisen liikkeen nousua ja kansalaisyhteiskunnan järjestäytymistä. Liikanen on jatkanut kansalaisyhteiskunnan ja kansan käsitteiden tarkastelua ja teoretisointia läpi koko tutkijanuran, ja hän on löytänyt niistä aina uusia ulottuvuuksia. Viimeisimmässä tutkimushankkeessaan Liikanen on keskittynyt käsitehistoriallisesta näkökulmasta Suomen suuriruhtinaskuntaan poliittisena tilana.

Juhlakirja:

Liikasen liikkeet. Agendalla kansalaisyhteiskunnan, EU:n ja rajan politiikat. 2024. Toimittaneet Olga Davydova-Minguet, Paul Fryer, Alina Kuusisto, Jenni Merovuo, Minna Piipponen, Pirjo Pöllänen ja Joni Virkkunen. Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys.

Kirja on lainattavissa kirjastoista. Mahdollista saatavuutta voi tiedustella myös toimituskunnalta.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Minna Piipponen, Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto, minna.piipponen(at)uef.fi, 050 442 3347
 

Avainsanat