"Maailma tarvitsee erilaisia asianajajia" – uusi kurssi avaa alan mahdollisuuksia
Millaista asianajajan työ on käytännössä? Aprillipäivänä ensimmäistä kertaan käyntiin pyörähtävä Asianajaja työelämässä: Asianajajan velvoitteet ja toimeksiantotyö käytännössä -kurssi antaa mahdollisuuden syventyä teemoihin kokeneiden ammattilaisten johdolla. Kurssilla on mukana toistakymmentä opettajaa, joilla on laaja käytännön kokemus asianajajan työstä niin eri asianajotoimistoista kuin liitto- ja valvontalautakuntatasollakin.
”Asianajajan työtä oppii tekemällä”
Kurssilla opettavan asianajaja Maija Laukkasen työura on vierähtänyt auskultointia lukuun ottamatta asianajotehtävissä yhteensä noin 15 vuoden ajan. Nykyään Laukkanen työskentelee Asianajotoimisto Surakka Oy:ssä. Päivät kuluvat kuin siivillä eikä työpäivän päättymistä kellosta tarvitse kytätä – siitä pitävät huolen vaihtelevat ja monipuoliset toimeksiannot ja asiakkaat. Laukkanen korostaakin, ettei asianajajan ammatissa voi koskaan olla ”valmis”.
- Asianajajan työ on antoisaa, merkityksellistä, vaihtelevaa ja opettavaista. Ei se aina ole helppoa, mutta harva työ on. Työn suola on juuri se, että oppii jatkuvasti uutta eri elämän osa-alueilta, ihmisistä ja maailmasta. Näkee asioita, joita moni muu ei välttämättä kohtaa, niin hyvässä kuin pahassakin. Se tekee tästä työstä niin arvokasta ja kiinnostavaa, Laukkanen pohtii.
Niin ikään kurssilla opettavan asianajaja Niina Kukkosen OTM-opintojen alkuun sijoittunut kolmen kuukauden harjoittelujakso Asianajotoimisto Kontturilla johti nyt jo yli 11 vuotta jatkuneeseen uraan asianajomaailmassa. Hän korostaa, että eri oikeudenalojen monipuolinen ymmärtäminen on tärkeää. Lisäksi alalla korostuvat vuorovaikutustaidot:
- Yleensä asianajajan luokse tulevalla asiakkaalla on jokin ongelma, jokin asia on mennyt pieleen tai hän on joutunut vaikkapa yllättäen rikoksen uhriksi. Tällaiseen tilanteeseen liittyy myös tunteita, taloudellisia näkökulmia sekä muita seikkoja, jotka eivät aina ratkea pelkästään lakikirjaa lukemalla. Asianajajan tuleekin myös osata kuunnella ja osoittaa myös sopivasti empatiaa, asiantuntijuutta kuitenkaan unohtamatta.
Maija Laukkanen muistuttaa myös, ettei asianajan työn tarvitse olla samanlaista kaikille eikä työ aina edes vastaa tiukassa olevia yleisiä mielikuvia. Kurssilla saakin kattavan kuvan siitä, millaisia erilaisia urapolkuja asianajotyössä voi olla. Työpäivät voivat sisältää yllättäviäkin tilanteita:
- Maailma tarvitsee erilaisia asianajajia! Jokaisen ei tarvitse viihtyä tummassa puvussa yrityskauppojen solmuja ratkoessa. Oma työpäiväni saattaa sisältää lasten kanssa leikkimistä poliisikuulustelussa tai kuolinpesän selvittelyä metsässä saappaat jalassa – välillä toki myös täytyy vetää jakkupuku päälle.
Käytännönläheistä oppia ja asiakastyön ymmärrystä
Asianajaja työelämässä -kurssi on suunniteltu käytännönläheiseksi toteutukseksi. Keskiössä ovat asianajajan työn vaatimukset ja asiakkaan oikeusturvan toteutuminen. Eri oikeudenaloihin liittyvien erimerkkitapausten myötä harjoitellaan toimeksiannon hoitamiseen liittyviä taitoja ja tutustutaan toimeksiannon vaiheisiin avaamisesta loppuun saattamiseen.
Asianajotyössä on mahdollisuus lähteä hyvinkin monenlaisille urapoluille. Ennen kaikkea työ on tekemällä oppimista, vaikka koulun penkiltä saa hyviä valmiuksia työelämään:
- Kurssilla pääset näkemään ja kuulemaan eri asianajajien tarinoita työstään sekä kuulemaan tarkemmin siitä, millaista työ käytännössä olisi. Oppi sinulle saattaa toki myös olla se, ettei asianajajan työ ole sinua varten. Sekin on arvokas oppi, toteaa Maija Laukkanen.
Niina Kukkonen kertoo lähteneensä mukaan opettamaan kurssille, koska tämä oli mielenkiintoinen tilaisuus olla mukana tarjoamassa opiskelijoille käytännönläheistä opetusta ja samalla mahdollisuus päästä kertomaan asianajajan työstä.
- On mukava päästä kertomaan asianajajan käytännön työstä. Muistan omista opiskeluajoistani, että käytännön kursseja oli aika vähän, joten on hienoa olla mukana tarjoamassa opiskelijoille uudenlaista kurssisisältöä. Myöskään yhtään asianajo-oikeudellista kurssia ei ole ollut tarjolla, joten tietoisuutta asianajajan työstä on tärkeä lisätä. On myös mukava palata entiseen opinahjoon opiskelijan sijaan opettajan roolissa.
Kukkonen painottaa myös, että asianajajan työssä on paljon sellaista, mitä ei voi oppia pelkästään luentosalissa, vaikka alkava kurssi antaakin hyvät pohjatiedot alalle haluavalle:
- Opinnoissa oppii perustaidot juridiikasta, mutta siellä ei opi esimerkiksi taktista osaamista tai asiakkaan kohtaamista ja sitä, miten toimitaan hyvässä asiakassuhteessa. Myös erilaisten asiakirjojen laatiminen tuli opittua käytännön ja kokemuksen kautta.
Kurssi on hyvä tilaisuus opiskelijoille päästä keskustelemaan ja kysymään matalalla kynnyksellä asianajajan työhön liittyvistä asioista. Maija Laukkanen kannustaakin ottamaan tilaisuudesta kaiken irti: harvoin tarjoutuu mahdollisuutta kuulla monipuolisesta alasta näin monelta eri kantilta suoraan heiltä, joilla on asiasta kokemusta.
- Annamme mielellämme vinkkejä siihen, kuinka mahdollisesti jo opintojen aikana voisit pitää asianajajan urahaavetta mielessä ja mitä toimia sen eteen kannattaisi tehdä. Kannattaa muistaa, että meille asianajajille tyypilliseen tapaan saatat saada asiaan yhtä monta vastausta kuin on asianajajaa vastaamassa, Laukkanen summaa.
Kenelle:
Kurssi on suunnattu opiskelijoille, joilla on suoritettuna vähintään 120 opintopistettä ON- tai HTK-tutkinnossa. Opintojaksolle otetaan enintään 24 opiskelijaa, ja etusijalla ovat oikeustieteiden laitoksen tutkinto-opiskelijat.
Kurssin suoritus voidaan sijoittaa rikos- ja prosessioikeuden vapaasti valittaviin aineopintoihin (HTK/HTM-opiskelijat) sekä prosessioikeuden erikoistumisopintoihin (ON/OTM-opiskelijat).
Opettajat ja aikataulut:
Opetukseen osallistuvat asianajajat ovat Jyrki Piiparinen, Niina Kukkonen ja Pirjo Mäkelä (Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy); Saara Leinonen ja Esa Kärnä (Asianajotoimisto Teräskulma Oy) sekä Maija Laukkanen ja Tuomo Vatanen (Asianajotoimisto Surakka Oy). Niko Jakobsson on Asianajajaliiton pääsihteeri, Jonni Veikkonen Asianajajaliiton juristi, ja Suvi Vekki ja Sofia Vanha-Patokoski ovat Asianajajaliiton yhteydessä toimivan valvontalautakunnalle asioita valmistelevan valvontayksikön juristeja.
Kurssi tulee sisältämään asianajajien vetämiä luentoja sekä pienryhmä- ja seminaarityöskentelyä. Lähiopetuksena järjestettävät alkuluennot ja asianajajien osuudet ovat huhtikuussa Joensuun kampuksella. Ilmoittautuminen on käynnissä 18.3.2025 saakka.
Lisätietoja: opinto-opas ja vastuuopettaja Mika Launiala.