Itä-Suomen yliopiston teknillisen fysiikan laitos on mukana Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n koordinoimassa hankkeessa TerraDT, jossa pyritään entistä parempiin ilmastoennusteisiin tarkan skaalan ilmastomallinnuksessa.
TerraDT on projekti, jossa kehitetään maapallon digitaalista kaksosta, jolla pystytään mallintamaan ja ennustamaan luonnonilmiöiden vaikutuksia alueellisesti entistä tarkemmin. Projektin tavoitteena on tuottaa tietoa esimerkiksi jäätiköiden, merijään, kasvillisuuden ja aerosolihiukkasten vaikutuksista ilmastoon ja siten tukea päätöksentekoa liittyen ympäristösuunnitteluun ja ilmastoratkaisuihin. TerraDT yhdistyy läheisesti ilmaston digitaaliseen kaksoseen, Climate DT -projektiin, jonka kehittämiseen tämä projekti tuo uusia komponentteja. Nämä lisäykset parantavat ilmastoennusteiden tarkkuutta ja luotettavuutta.
TerraDT-projektissa käytetään erittäin tarkkaa, 10 kilometrin resoluutiota, mikä vaatii suurta laskentatehoa. Pääasiallisina laskenta-alustoina toimivat Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone ja Barcelonassa sijaitseva Mare Nostrum 5, jotka ovat molemmat yhteiseurooppalaisesti omistettuja EuroHPC-supertietokoneita. LUMI-supertietokone mahdollistaa monimutkaisten laskentamallien käytön tehokkaasti.
Projekti on 18 eurooppalaisen toimijan yhteistyöhanke, ja Suomesta mukana ovat Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja VTT. Hanke käynnistyy vuoden 2025 alussa ja kestää neljä vuotta, ja sen budjetti on noin 15 miljoonaa euroa.
Itä-Suomen yliopiston tehtävänä kehittää digitaaliseen kaksoseen malli, joka kuvaa ilmakehän aerosolien (pienhiukkasten) vuorovaikutusta pilviin, säteilyyn ja sitä kautta säähän ja ilmastoon. Tähän mennessä näitä vuorovaikutuksia ei ole pystytty ottamaan huomioon korkean resoluution, koska siihen liittyy laskennallisia haasteita jopa tehokkaimpia supertietokoneita käytettäessä. Projektissa käytetään koneoppimista parantamaan aerosolimallin laskennallista tehokkuutta, jolloin sitä pystytään käyttämään myös digitaalisissa kaksosissa.
Lisätietoja:
Professori Harri Kokkola, p. 050 433 0312, harri.kokkola@uef.fi