Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Neljä henkilöä neuvottelee pöydän äärellä aulatilassa.

Eettiset ohjeet

Eettisten ohjeiden kuvitus.
Eettisten ohjeiden kuvitus.

Tieto on Itä-Suomen yliopiston toiminnan keskiössä. Toimintamme perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Avoin tiede ja tutkimus sisältyvät yliopiston toimintaperiaatteisiin ja yliopiston strategiaan.

Jokaisella tutkijalla on oikeus valita tutkimuksen aihe, tutkimusmenetelmät ja tutkimuksen julkaisukanava. Tutkimushanke tai henkilön tehtävä voivat kuitenkin asettaa reunaehtoja tutkijan itsenäisille valinnoille. Tutkija vastaa tekemistään valinnoista. 

Jokainen tutkija ja tutkimusryhmä noudattaa hyvää tieteellistä käytäntöä koko tutkimuksen elinkaaren ajan. Yliopistomme on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita hyvästä tieteellisestä käytännöstä.

Tutkimuksen ja tutkimuksen tulosten tulee olla riippumattomia. Tutkijan tehtävänä on arvioida yhteistyökumppaniensa toimintaa ja pidättyä yhteistyöstä, jos yhteistyökumppani ei tutkijan arvion mukaan toimi eettisesti ja vastuullisesti. Emme ota rahoitusta vastaan toimijoilta, joiden toiminta ei ole eettistä, vastuullista tai ihmisoikeuksien mukaista taikka rahoittajilta, joiden toimintaan voi liittyä epäasiallisia tai yliopiston arvojen vastaisia motiiveja.

Tutkimusryhmän johtaja on vastuussa siitä, että tutkimushankkeessa tai tutkimusryhmässä sovitaan osapuolten rooleista, tekijyyttä koskevista periaatteista ja aineistojen käyttöoikeuksia koskevista asioista etukäteen.

Tutkija noudattaa tieteellisen tutkimuksen kriteerien mukaisia ja eettisesti kestäviä tiedonhankinta-, tutkimus- ja arviointimenetelmiä. Tutkija noudattaa rehellisyyttä, huolellisuutta ja tarkkuutta aineiston keräämisessä, käsittelyssä, säilyttämisessä, esittämisessä ja arvioinnissa. Tutkija tai tutkimusryhmä ovat vastuussa tarvittavista tutkimusluvista, suostumuksista ja eettisestä ennakkoarvioinnista.

Tutkijan tulee noudattaa tekoälyyn liittyvää lainsäädäntöä, yliopiston ohjeita sekä julkaisijan ja julkaisualustojen sääntöjä ja ehtoja. Tekoälyn käytöstä on mainittava tutkimustuloksia julkaistessa sekä tutkimuksen elinkaaren aikana syntyvissä dokumenteissa.

Eettisten ohjeiden kuvitus.

Opettajalla on vapaus päättää opetuksen sisällöistä ja menetelmistä opetussuunnitelman asettamissa rajoissa. Opiskelijalla on oikeus tehdä oppimiseen ja tutkinnon suorittamiseen liittyvä valintoja opetussuunnitelman rajoissa.

Opettaja perustaa opetuksensa tutkimukseen. Opiskelijat omaksuvat tutkimusperustaisen työtavan ja perehtyvät tutkimustoimintaan opinnoissaan.

Koulutus on johdettua. Opetus on laadukasta ja tähtää oppimiseen. Opiskelija vastaa oppimisestaan. Vilppi ja epärehellisyys eivät kuulu yliopisto-opiskeluun. Opiskelijalla on oikeus saada riittävästi laadukasta ohjausta ja vastauksia opetukseen liittyvissä kysymyksissä opettajalta tai muulta taholta.

Pedagoginen hyvinvointi syntyy yksittäisten toimien, yhteisön jäsenten aidon ja avoimen vuorovaikutuksen sekä yksilön omien kokemusten kokonaisuudesta. Pedagoginen hyvinvointi edellyttää jokaisen yhteisön jäsenen panosta.

Opettaja tunnistaa hänen ja opiskelijan väliseen suhteeseen liittyviä valta-asetelmia ja toimii vastuullisesti tässä suhteessa. Jokainen vastaa myönteisestä, avoimesta, tasa-arvoisesta, tasapuolisesta, rehellisestä ja toisia kunnioittavasta opiskeluilmapiiristä sekä asenteesta toisia yhteisön jäseniä kohtaan. Vuorovaikutus on kunnioittavaa, luottamusta herättävää ja rakentavaa. Opettaja luo puitteet työrauhalle ja puuttuu työrauhaongelmiin ja epäasialliseen käyttäytymiseen. 

Eettisten ohjeiden kuvituskuva

Jokaisella on oikeus psykologiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen turvallisuuteen. Kohtelemme kaikkia yhdenvertaisesti riippumatta sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä ja sen ilmaisemisesta, iästä, asemasta, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, uskomuksista, mielipiteistä, osallisuudesta poliittiseen toimintaan tai ammattiyhdistystoimintaan, perhesuhteista, terveydestä, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksista. Erilaisen kohtelun tulee aina perustua lakiin.

Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää, sopimatonta tai epäasiallista käytöstä, kiusaamista, rasismia, emmekä seksuaalista tai muuta häirintää.

Oikeus arvostuksen kokemukseen kuuluu jokaiselle yliopistoyhteisön jäsenelle. Kohtelemme toisiamme myönteisesti, avoimesti, tasa-arvoisesti, tasapuolisesti, rehellisesti ja kunnioittaen.

Tunnistamme ja tunnustamme omaan toimintaamme liittyviä valtarakenteita ja valtasuhteita.

Yliopistossa on erilaisia osallistumisen ja osallistamisen mahdollisuuksia, joista viestitään selkeästi ja avoimesti. Osallistuminen ja vaikuttaminen pyritään mahdollistamaan myös englannin kielellä.

Työnteko on laadukkaasti johdettua. Hyvä johtaminen on työyhteisöä kuuntelevaa ja päätöksenteon perusteiltaan avointa.

Eettisten ohjeiden kuvitus.

Yliopiston tavoitteena on taata terveellinen ja turvallinen sekä esteetön työskentely- ja opiskeluympäristö kaikille. Yhteisön jäsenet ovat vastuussa terveys- ja turvallisuuskäytänteiden noudattamisesta sekä ympäristön siisteydestä ja viihtyvyydestä. Kampusten ulkoalueita hoidettaessa huomioidaan viihtyvyyden ohella myös biodiversiteettiä. Yliopiston kampukset ovat savuttomia.

Yliopiston omaisuutta ja resursseja tulee käyttää huolellisesti ja suunniteltuun tarkoitukseen, eli opetukseen, opiskeluun ja tutkimukseen sekä näitä tukeviin toimintoihin. Taloudellisia varoja käytetään vastuullisesti ja hankinnat tehdään koordinoidusti tarpeeseen ja harkintaan perustuen. Yliopiston sijoitustoiminnassa noudatetaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Yliopiston kirjanpito on huolellista. 

Yliopistossa suojellaan tieto-omaisuutta ja immateriaalioikeuksia, ja jokaisen on kunnioitettava niitä omassa työssään. Yliopistossamme noudatetaan hyvää tiedonhallintatapaa. Yliopistoyhteisön jäsenillä on vastuu huolehtia tietoturvasta, tietosuojasta, salassa pidettävästä tiedosta sekä yksityisyydensuojasta. Toimimme yleisesti huolellisesti ja ilmoitamme havaitsemistamme virheistä ja ongelmista viipymättä. Yliopisto tarjoaa tukea tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvissä asioissa.

Eettisten ohjeiden kuvitus.

Yliopiston tehtävänä on edistää yhteiskunnallista kehitystä tutkimuksen ja koulutuksen kautta. Pyrimme rakentamaan vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta ollen vaikuttava alueelliselta tasolta aina globaalille tasolle.  Kestävä kehitys on läpileikkaava teema kaikessa toiminnassamme ja toimintaamme ohjaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Tutkimus ja koulutus ovat avainasemassa kestävyyshaasteiden ratkaisemisessa, jonka lisäksi toimimme kestävästi myös arjessa. Noudatamme ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta (Do No Significant Harm, DNSH).

Yliopiston kumppaneilta odotetaan eettistä ja vastuullista toimintaa. Emme tee yhteistyötä arvojemme vastaisten toimijoiden kanssa. Kumppanien valinnalla pyritään niin alueelliseen kuin globaaliin vaikuttavuuteen. Noudatamme EU:n ja YK:n asettamia pakotteita ja kaksikäyttötuotteita koskevia velvoitteita.

Yliopiston viestintä perustuu avoimuuteen ja tiedon oikeellisuuteen. Yliopiston tehtävänä on viestiä tieteen tuloksista sekä puolustaa tieteen vapautta. Yliopistoyhteisönä emme hyväksy vihapuhetta tai muuta asiatonta käytöstä viestintäkanavissamme.

Emme hyväksy lahjontaa tai lahjonnan yrityksiä. Yhteisönä sitoudumme välttämään kaikenlaisia eturistiriitoja puolueettoman toiminnan takaamiseksi. Vastikkeellinen yhteistyö on eettistä ja siitä viestitään selkeästi, jotta sekaannusta vastikkeettomien lahjoitusten ja vastikkeellisen yhteistyön välille ei voi syntyä.