Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Vammaisoikeus, kevät 2024

Avoin yliopisto
smart for good
Laajuus:
5 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Joensuu
Kategoria:
Juridiikka ja yhteiskunta
Toteutusmuoto:
Monimuoto, Verkko-opetus
Hinta:
75 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Sisältö

Kurssilla käsitellään ongelmalähtöisesti vammaisen henkilön oikeusaseman muodostavaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista. Kurssilla vammaisuutta lähestytään yhtäältä yhdenvertaisuuteen kiinnittyvänä perus- ja ih-misoikeuskysymyksenä sekä toisaalta erilaisiin vammaisetuuksiin ja –palveluihin kiinnittyvänä sosiaalioikeudellisena kysymyksenä. Molempia tarkastellaan erityisesti vammaisen henkilön itsemääräämisoikeuden näkökulmasta. Kurssilla tutustutaan mm. YK:n vammaissopimukseen ja sen valvontaan, yhdenvertaisuuslakiin (vammaisuuteen perustuvan syrjinnän kielto, kohtuulliset mukautukset), rakennetun ympäristön esteettömyyttä ja digitaalisten palveluiden saavutettavuutta koskevaan lainsäädäntöön, vammaispalvelulakiin ja lakiin vammaisetuuksista.

Katso ennen ilmoittautumista opintojakson tarkemmat tiedot ja suorittamisen aikataulut Peppi-oppaasta. Seuraavan kerran opintojaksoa voi suorittaa lv. 2024-2025.

Suoritettuaan kurssin opiskelija:

  • hahmottaa vammaisten henkilöiden oikeuksien pohjautumisen perus- ja ihmisoikeuksiin sekä vammaisuuden sosiaaliseen mallin
  • osaa lähestyä perus- ja ihmisoikeuslähtöisesti yhdenvertaisuus- ja syrjintäkysymyksiä, erityisesti esteettömyyttä, digipalveluiden saavutettavuutta ja kohtuullisia mukautuksia
  • tuntee vammaisten henkilöiden asemaan koulutuksessa ja työelämässä vaikuttavan sääntelyn sekä vammaispalveluita, vammaisetuuksia ja lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusta koskevan sääntelyn
  • ymmärtää ikääntyneiden, muistisairaiden, neurokirjoon kuuluvien ja viittomakielisten ihmisten aseman osana vammaisuudesta käytävää oikeudellista ja ihmisoikeuspoliittista keskustelua
  • osaa lukea ja ratkoa erilaisten lainkäyttöelinten sekä laillisuusvalvojien vammaisoikeudellisia ratkaisuja hahmottaen sen harkintavallan, joka sosiaalityössä ja muussa ensiasteen hallintotoiminnassa sekä erilaisessa tosiasiallisessa toiminnassa toimijoilla on käytössä
  • osaa keskustella moniammatillisessa vuorovaikutuksessa vammaisoikeudellisista kysymyksistä

Suoritustapa: Kurssi koostuu tallennettavista luennoista (noin 12 tuntia) ja niiden jälkeen verkossa suoritettavasta seminaarityöskentelystä, johon sisältyy keskustelua ja harjoitustehtäviä. Harjoitustehtäviin kuuluu ryhmässä laadittava sway-esitys tai vastaava. Seminaarin ja siihen liittyvän itsenäisen työskentelyn laajuus on noin 123 tuntia.

Suositeltavat edeltävät opinnot: 5315104 Johdatus hyvinvointioikeuteen, jonka lisäksi 5311354 Sosiaalihuolto-oikeus tai vastaava sosiaalioikeudellinen peruskurssi. Avoimen yliopiston opiskelijoille suositellaan lisäksi Oikeustieteen perusteet (5311026, 1 op) tai vastaavaa oikeustieteen opiskeluun valmistavaa kurssia.

  • Tarkista ennen ilmoittautumista ja opintomaksun maksamista, että opetukseen ilmoittautuminen on vielä avoinna.
  • Huomioi, että opiskeluoikeus myönnetään 2-5 arkipäivän kuluessa eli et heti pääse aktivoimaan käyttäjätunnuksia.
  • Kun avoimen yliopiston opiskeluoikeus on myönnetty, saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiisi. Kirjaudu ohjeiden mukaisesti Oikeustieteiden opinnot, Itä-Suomen avoin yliopisto-aloitusmoodleen.
  • Opiskeluoikeus päättyy aina viimeistään lukuvuoden päättyessä heinäkuun lopulla riippumatta siitä tehdäänkö ilmoittautuminen syys- vai kevätlukukauden puolella.

Ilmoittaudu yksittäisille opintojaksoille, tarkemmat ohjeet löydät opintojakson tiedoista Hakeminen-välilehdeltä. Yksittäisen opintojaksojen hinta on 15€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2023-2024.

Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeus päättyy aina lukuvuoden päättyessä viimeistään heinäkuun lopulla.

Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun. ​ 

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alla.

Päiväopetus

Joensuun kampuksen opetukseen, yleisiin tentteihin/verkkotentteihin/etätentteihin ja tehtävänpalautukseen ilmoittaudutaan sähköisesti Pepissä.

Suomi

Ilmoittaudu

I Ilmoittautumaan pääset oheisesta painikkeesta. Siirryt ilmoittautumispalveluun, jossa opintojakso on valmiiksi valittuna. Voit halutessasi lisätä opintokoriin myös muita opintojaksoja, ennen kuin jatkat ilmoittautumaan. 

II Siirry tunnistautumaan Suomi.fi-palveluun, täydennä omat tietosi ilmoittautumislomakkeelle, vahvista ilmoittautuminen ja maksa opinnot.  

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen hinnastoon sekä maksu- ja perumisehtoihin

III Ilmoittautumisesi käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Käsittelyajan jälkeen saatjärjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti. 

Jos sinulla ei ole aiempaa UEF-tunnusta, saat lisäksi yliopiston käyttäjähallinnasta UEF-tunnuksen aktivointiohjeet. Tunnuksesi saa käyttöoikeudet opiskeluoikeuden alkaessa.  

Mikäli et saa viestejä, tarkista sähköpostisi roskapostikansioja tarvittaessa ota yhteyttä avoimeen yliopistoon. 

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alla. 

Ilmoittautuminen alkaa:
2023-12-08 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2024-01-04 15:00