Itä-Suomen yliopistolla on uusi kumppanikorkeakoulu Albaniassa, Logos University (ULogos). Se on samalla UEFin ensimmäinen albanialainen yhteistyöyliopisto. Yhteistyö alkoi, kun ortodoksisen uskontopedagogiikan lehtori Risto Aikonen järjesti vuonna 2017 alan tutkijoiden ja opettajien ortodoksista uskonnonopetusta käsittelevän konferenssin yhteistyössä Albanian ortodoksisen kirkon kanssa. Sen pohjalta luotiin yhteyksiä myöhemmin myös Logos-yliopistoon.
– Albanialaiset vierailivat Itä-Suomessa viime viikolla. Vierailu perustui Erasmus+-liikkuvuusrahaston rahoittamaan projektiin, jonka piti alkaa 2019, mutta ensimmäiset henkilökuntavaihtoon perustuvat vierailut pystytään toteuttamaan vasta nyt keväällä 2022. Tavoitteena on, että kevään aikana Albaniasta pääsee Itä-Suomeen vielä toinenkin vierailuryhmä, Aikonen kertoo.
UEFilaiset vierailevat puolestaan Albaniassa ennen tämän lukuvuoden lopussa päättyvää projektia kaksi kertaa.
Yhteisiä kiinnostuksenkohteita
ULogosissa ollaan halukkaita tekemään yhteistyötä ja edistämään liikkuvuutta erityisesti UEFin kanssa.
– Tarkoituksena on keskustella teologisen koulutuksen yhtäläisyyksistä ja eroista Suomessa ja Albaniassa. Keskusteluissa otetaan huomioon Raamatun tekstien tulkinta, patristinen teologia, liturginen perinne ja uskonnonopetuksen merkitys humanistisissa tieteissä.
Aikosen mukaan tulevat keskustelut ovat todella hyödyllisiä paitsi molempien laitosten opiskelijoille myös akateemiselle henkilöstölle. Keskustelut toimivat toivon mukaan pohjana myös yhteisille tutkimusohjelmille.
Tarkoituksena on käydä läpi myös sitä, miten uskonnon opiskelua ja opettajankoulutusta, erityisesti ortodoksisen uskonnonopetuksen opettajankoulutusta, tarkastellaan ympäristössä, jossa ortodoksinen kirkko on vähemmistönä.
– ULogosissa ollaan hyvin kiinnostuneista UEFin käytänteistä, sillä suomalainen koulutus on rankattu maailman kärkeen.
Myös hallintohenkilöstö huomioitu liikkuvuudessa
UEFin strategiassa mainitut tavoitteet opiskelijoiden ja henkilökunnan kansainvälistymiskokemuksista toteutuvat ULogoksen kanssa tehtävässä yhteistyössä. Kansainväliseen liikkuvuuteen kannustetaan myös filosofisessa tiedekunnassa.
– Toivomme, että myös hallintohenkilöstö saadaan mukaan kansainväliseen yhteistyöhön ja henkilökuntavaihtoon. Tarkoituksena on näin etsiä mahdollisia parannuksia hallinnolliseenkin työhön.
– Ja molemmissa yliopistoissa opetushenkilöstön jäsenten liikkuvuus tunnustetaan osaksi opettajien vuotuista työsuunnitelmaa.
Toteutuneen ja tulevan ULogos-yliopiston vierailuohjelman koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Risto Aikosen lisäksi erikoissuunnittelija Kirsi Karjalainen kansainvälisten kehittämispalvelujen yksiköstä.
Logos-yliopisto on perustettu vuonna 2008, ja se toimii kahdella kampuksella. Yliopiston perustaja on Ateenan yliopiston teologisen tiedekunnan emeritus professori Anastasios Yannoulatos. Hän on myös Albanian autokefaalisen ortodoksisen kirkon arkkipiispa ja LOGOS säätiön puheenjohtaja. Kyseessä on siis ”ortodoksinen yliopisto”. Kauppatieteet, humanistiset tieteet ja kielellinen viestintä sekä soveltavat tieteet muodostavat yliopiston tiedekuntarakenteen. UEFia lähinnä ovat teologian ja kulttuurin, kreikan kielen ja sivistyksen ja psykologian ja pedagogiikan osasto. Tässä osastossa koulutetaan muun muassa kanditaattitason esikoulun opettajia.