– Apteekissa jokainen asiakas on erilainen, ja heistä jokainen tulee kohdata yksilöllisesti, sanoo proviisoriopiskelija Essi Alanne.
Itä-Suomen yliopiston farmasian opiskelijat voivat vastaisuudessa ammentaa valmiuksia apteekin asiakkaiden kohtaamiseen ja neuvontaan käytännönläheisistä opetusvideoista, jotka kuusi proviisoriopiskelijaa tuotti sosiaalifarmasian Projektityö-opintojaksolla kuluneen lukuvuoden aikana. Alanteen lisäksi tiimiin kuuluivat Majd Al-Sagheer, Tytti Kekäläinen, Juho Ohtamaa, Adriana Pushkar ja Aarni Pyy.
Opetusvideoilla nähdään tavanomaisia apteekin asiakastilanteita sekä resepti- että itsehoitolääkeneuvonnasta. Asiakkaiden kanssa keskustellaan esimerkiksi kipu-, astma-, verenpaine- ja diabeteslääkkeistä, lapselle määrätystä antibiootista sekä intiimituotteista. – Videot auttavat tunnistamaan erilaisia vuorovaikutuskeinoja sekä havainnoimaan lääkeneuvontaa asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden ja lääkitysturvallisuuden näkökulmasta, projektin toteuttaneet opiskelijat kertovat.
–Vuorovaikutuksen ja lääkeneuvonnan onnistumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sanavalinnoilla, puheen sävyllä, asiakkaan kuuntelulla, havainnoinnilla ja perustelemisella, Alanne tiivistää.
Opetusvideot on suunnattu toisen vuoden farmasian opiskelijoille, jotka hyödyntävät niitä lääkeneuvonnan opintojaksolla ennen ensimmäistä opetusapteekkiharjoitteluaan. Videoista rakennetaan opintojaksolle virtuaalinen skenaariopohjainen oppimisympäristö, jossa opiskelijoille tarjoillaan oppimistehtäviä ja kysymyksiä sekä neuvoja ja ohjeita erilaisiin asiakaspalvelutilanteisiin.
Projektin aikana proviisoriopiskelijat sekä ideoivat, käsikirjoittivat, videoivat että editoivat opetusvideot. Selustatukena olivat Projektityö-opintojaksosta vastanneet opettajat Kati Sepponen ja Tatjana Kaplina. Ohjausta ja vinkkejä käsikirjoitusten laatimiseen antoivat lääkeneuvonnan vastuuopettaja Piia Siitonen ja vuorovaikutuksen ja viestinnän opettaja Marja-Leena Hyvärinen.
Opetusvideoilla esiintyy teatterin ammattilaisia, harrastajanäyttelijöitä ja farmasian opiskelijoita. Kaikkiaan 20 videon paketti sai ensi-iltansa toukokuussa.
– Videoiden suunnittelu ja toteutus sujui työryhmältä loistavasti. Perustana onnistumiselle oli opiskelijoiden itsensä laatima projektisuunnitelma ja vahva sitoutuminen lähes koko lukuvuoden kestäneeseen projektiin, Sepponen ja Kaplina summaavat.
– Videot soveltuvat erinomaisesti skenaariopohjaisen oppimisympäristön rakentamiseen, Siitonen toteaa.