Farmasian teknologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.
Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?
Väitöskirjan aiheena on lääkeaineseosten erottumisen havainnointi apuna lääkkeiden säilyvyyden arviointiin. Suuri osa lääkeaineista on heikosti veteen liukenevia, mikä voi jopa estää niiden kehityksen valmiiksi lääkkeeksi. Viime vuosikymmeninä heikkoliukoisten lääkeaineiden osuus lääkekehityksessä on kasvanut, mikä voi johtaa muutoin lupaavan lääkeaineen kehityskaaren päättymiseen. Tämä on korostanut tarvetta kehittää uusia menetelmiä liukoisuuden parantamiseksi. Yksi lupaava keino tämän ongelman ratkaisemiseksi on lääkeaineen amorfisen muodon hyödyntäminen. Amorfisilla materiaaleilla on parempi liukoisuus kuin kiteisillä materiaaleilla, mutta epästabiiliutensa vuoksi ne menettävät tämän ominaisuuden kiteytyessään. Liukoisuusedun säilyttämisen kannalta on tärkeää stabiloida amorfinen materiaali käyttäen sopivaa apuainetta. Apuaineen tulee olla amorfisen materiaalin kanssa sekoittuva, muutoin aineet erottuvat ja amorfinen materiaali kiteytyy. Amorfisia materiaaleja on tutkittu pitkään, mutta niiden seosten stabiiliuden arviointi on edelleen haasteellista, mikä selittää amorfisten lääkevalmisteiden vähäistä määrää. Jos amorfisten lääkeaineiden seosten stabiiliutta voitaisiin arvioida luotettavasti, se voisi edistää amorfisten muotojen hyödyntämistä lääkekehityksessä. Tämä puolestaan voisi mahdollistaa sellaisten lääkeaineiden markkinoille pääsyn, joiden käyttö olisi muuten rajoitettua niiden huonon liukoisuuden vuoksi.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?
Väitöskirjassa kehitettiin ja käytettiin spektroskopisia menetelmiä faasierottumisen havainnointiin. Faasierottuminen havaittiin sekä Raman- että IR-spektrometreillä. Näiden tuloksien avulla pystyttiin myös muodostamaan kvantitatiivinen malli arvioimaan faasierottumisen laajuutta. Tämä kvantitatiivinen malli oli ensimmäinen koskaan tehty, joka koski pienmolekyyleistä koostuvia amorfisia seoksia.
Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?
Väitöskirjatutkimus koostui useista vaiheista. Ensimmäisessä vaiheessa lääkeaineparit valittiin hyödyntäen mallinnusmenetelmiä. Valittujen aineiden soveltuvuus tutkimukseen varmistettiin termodynaamisen analyysin avulla. Tämän jälkeen valitut seokset valmistettiin amorfisiksi, ja niiden säilyvyyttä tutkittiin käyttäen erilaisia spektroskooppisia menetelmiä.
Tutkimus toteutettiin yhteistyössä SIB Labsin kanssa, mikä mahdollisti monipuolisten analyysimenetelmien hyödyntämisen.
Proviisori Tuomas Kilpeläisen väitöskirja Detecting phase separation in co-amorphous mixtures with spectroscopic techniques (Faasierottumisen havainnointi spektroskopisilla menetelmillä ko-amorfisissa seoksissa) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii AbbVien lääketieteellinen johtaja, dosentti Jaakko Aaltonen ja kustoksena professori Ossi Korhonen Itä-Suomen yliopistosta.
Väitöskirja (linkki tulossa)
Lisätietoja:
Proviisori Tuomas Kilpeläinen, tuomas.kilpelainen1@uef.fi