Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Terveydenhuollon henkilöstöä.

Sote-alan veto- ja pitovoimaa selvitetään Työsuojelurahaston tuella

Pohjois-Savon hyvinvointialueella käynnistynyt monitieteinen tutkimus etsii mallia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin ja kotouttamisen tueksi.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella käynnistynyt monitieteinen tutkimus etsii mallia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin ja kotouttamisen tueksi. 

Suomessa sote-alan veto- ja pitovoima on ajankohtainen haaste, johon voidaan osittain vastata työperäisellä maahanmuutolla ja maahanmuuttajien työllistymisellä. Kansainvälisessä rekrytoinnissa tulee noudattaa läpinäkyvyyden, oikeudenmukaisuuden ja kestävyyden periaatteita. Työsuojelurahasto on myöntänyt rahoitusta Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen ja humanistisen osaston kaksivuotiselle HIRE-tutkimushankkeelle, jossa selvitetään kulttuurillisesti ja kielellisesti moninaisten työyhteisöjen veto- ja pitovoimaelementtejä. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottaja Attendon kanssa vuosina 2025–2026. 

Hyvinvointialueella on jo käynnissä VETOA-hanke, jossa luodaan koulutuksen kautta toimintamalleja monikulttuurisille terveydenhuollon työyhteisöille. Nyt käynnistyvän tutkimuksen aineisto kerätään sekä VETOA-hankkeen osallistujilta että laajemmin Pohjois-Savon hyvinvointialueen henkilöstöltä. Tutkimuksessa kuvataan ja arvioidaan eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevien hoitajien, työyhteisöjen ja johtajien näkemyksiä liittyen rekrytointiin ja työhön sitoutumiseen sekä näihin yhteydessä oleviin tekijöihin. 

– Tavoitteena on muodostaa terveydenhuollon rekrytointi- ja pitovoimamalli, jota voidaan hyödyntää jatkossa ohjaamaan ulkomaisen työvoiman rekrytointiin ja integroitumiseen liittyviä käytänteitä sekä turvaamaan organisaatioiden pitovoimaa, kertoo HIRE-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja, dosentti Krista Jokiniemi hoitotieteen laitokselta.

Kulttuurillisesti ja kielellisesti moninaisten työyhteisöjen veto- ja pitovoimaelementit: pitkittäinen monimenetelmäpilottitutkimus (HIRE) -tutkimus käynnistyi tammikuussa 2025. Tutkijatiimin mukaan tulokset voivat tulevaisuudessa auttaa merkittävästi parantamaan sote-alan työvoiman rekrytointiprosesseja ja työhyvinvointia sekä kehittämään monikulttuurisia ja monikielisiä työyhteisöjä. – Tutkimushanke tarkastelee yhteiskunnallisesti merkittävää aihetta ja avaa myös uusia mahdollisuuksia monitieteiseen yhteistyöhön tiedekuntien välillä.

Lisätietoa: 

Dosentti Krista Jokiniemi, HIRE-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja, https://uefconnect.uef.fi/krista.jokiniemi/ 

HIRE-hankkeen verkkosivu 

Tietoa hankkeesta Työsuojelurahaston sivuilla