Tutkinto? Alanvaihto? Lisäosaamista työtehtäviin? Etäopiskelumahdollisuudet? Olivatpa tavoitteesi opiskelulle ja oikeudelliselle osaamiselle mitkä tahansa, hyödynnä Suomen laajinta avoimen yliopiston opetustarjontaa oikeustieteen opinnoissa. Meillä on myös toimivat avoimen yliopiston väylät tutkinto-opiskelijaksi.
Opintoja voi suorittaa niin lähellä kuin kauempanakin kesäyliopistoverkoston ja etäopiskeluun soveltuvien opintojen avulla. Oikeustieteiden opetusta on kehitetty työelämän tarpeista lähtien. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden saada uusinta tietoa, jota voi hyödyntää oikeudellista osaamista edellyttävissä työtehtävissä. Laadukas opiskelu vaatii aikaa ja ahkeruutta, paljon lukemista ja kirjoittamista, mutta opinnot sopivat kyllä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Jos haluat tutustua oikeustieteiden opiskeluun, voit tehdä Minustako oikeustieteilijä? -testin ennen opintoihin ilmoittautumista. Testin tarkoituksena on antaa käsitys siitä, millaista oikeustieteiden opiskelu on ja minkälaista on oikeustieteellisen tekstin lukeminen. Testissä on kaksi osaa ja testin tekemiseen tulee varata muutama tunti. Testin tekeminen käy nopeasti (monivalinta+väittämät), mutta kirjalliseen materiaaliin perehtymiseen menee enemmän aikaa.
Avoimen yliopiston opiskelijat suorittavat opintoja tutkinto-opiskelijoiden suoritustapojen ja aikataulujen mukaisesti. Tämän takia tulee väistämättä kompromisseja aikataulujen suhteen eli live-opetus ei ole ilta-aikaan ja tenttejä voi olla päivälläkin. Kesäyliopistoissa opetus on yleensä ilta-aikaan ja viikonloppuisin. Suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain ja tarkemmat kuvaukset, aikataulut ja oppimateriaalit jne. voit tarkistaa opintojaksojen tiedoista opinto-oppaasta (Peppi).
Luennot Joensuun kampuksella edesauttavat opiskelua, mutta ovat yleensä vapaaehtoisia, joten etäopiskelu omalla paikkakunnalla on mahdollista. Yleiset tentit vaativat salivalvonnan joko yliopiston kampuksella Joensuussa tai etätentinvalvonnan jossain paikallisessa oppilaitoksessa. Osan opinnoista voit tehdä kotisohvalla, kuten verkkotentit sekä kirjalliset tehtävät. Jos taas suoritustapana on sähköinen exam-tentti, se vaatii erillisen exam-tenttitilan varaamisen https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/
Perusopintotasolla läsnäoloa luennoilla ei yleensä vaadita, mutta myöhemmissä opinnoissa voi olla suuriakin eroja oppiaineittain opetuksen pakollisuudessa. Tukea itsenäiseen opiskeluun tuovat mm. sähköiset oppimisympäristöt Digicampus.fi ja Moodle (elearn.uef.fi), luentomateriaalit, taltioidut verkkoluennot, opettajien laatima muu mahdollinen materiaali, iltatentit, harjoitustehtävät ja mallivastaukset.
Jos olet suorittanut oikeustieteen opintoja jossain toisessa yliopistossa, voit harkita korvaavuuksien hakemista. Sisällöllinen vastaavuus ja vaatimustaso katsotaan tapauskohtaisesti vastuuopettajan toimesta. Sähköisen korvaavuuskäsittelyn voit käynnistää, kun olet ilmoittautunut avoimen yliopiston opiskelijaksi (vaatii uef-tunnukset) eli käsittely edellyttää aina voimassa olevaa opiskeluoikeutta myös korvattavaan opintojaksoon – käytännössä siis opintomaksun maksamista.
Oikeustieteiden opiskelusta jatkuvan oppimisen blogissa:
- Seija Tuominen: Oman opiskeluelämänsä Suomen mestareita - tutkintotavoitteiset aikuisopiskelijat (2.3.2018)
- Vanhakin poliisi(koira) oppii uusia temppuja – erään aikuisopiskelijan tarina (4.7.2018)
- Seija Tuominen: Facebook ohjauksessa – sosiaalisesta mediasta saa vertaistukea aikuisopiskeluun (4.2.2016)
- Kaisa Huhta: Opintopolkunsa näkee vasta jälkikäteen (12.11.2015)
- Seija Tuominen: Opiskelun sietämätön keveys (23.1.2015)
Opiskeluoikeuden avoimeen yliopistoon saat ilmoittautumalla ja opintomaksun maksamalla. Ilmoittautuminen tapahtuu opintojaksoittain. Joissakin perusopinnoissa on mahdollista ilmoittautua myös hieman edullisemmalla kokonaisuushinnalla. Suositeltavat aloitusopintojaksot (joissakin pakolliset edeltävät opinnot) ovat Oikeustieteen perusteet 1 op ja Juridinen kirjoittaminen ja tiedonhankinta 2 op. Voit valita tarjonnastamme vapaasti opintoja, kunhan huomioit mahdolliset edeltävien opintojen vaatimukset. Tällä opettajat haluavat varmistaa, että sinulla on riittävät perustiedot opiskeltavaan aiheeseen. Mikäli haluat opiskella tutkintotavoitteisesti, sinun tulee suorittaa avoimen väylien valintakriteerien mukaiset opinnot. Valtaosa opiskelusta sujuu hyvin etänä, mikäli vain opintojaksojen suoritustapa sen mahdollistaa.
Ilmoittautumisen jälkeen saat lisäohjeita ja linkin Uuden opiskelijan sivustolle, missä ohjeistetaan UEF-käyttäjätunnusten aktivointiin ja Microsoftin 365-palvelujen ja opiskelijasähköpostin käyttämiseen. Opintojen aikana sinun tulee lukea säännöllisesti opiskelijasähköpostia, mm. kaikki viestit yliopiston järjestelmistä tulevat opiskelijasähköpostiin.
Kaikille avoimen yliopiston opiskelijoille on käytössä yhteinen oikeustieteiden aloitusmoodle (Tiimi), mistä löydät tietoa yhden luukun periaatteella. Pääset kirjautumaan aloitusmoodleen, kun olet ilmoittautunut avoimen yliopiston opiskelijaksi.
Avoimen yliopiston oikeustieteiden opintojen Tiimi (UEF) | eLearn, Kurssiavain: Oi2024keus#
Opiskeluasi tuetaan monin eri tavoin. Avoimen yliopiston henkilökunta järjestää verkon välityksellä infotilaisuuksia, lisäksi tarjolla on maksutonta opinto-ohjausta ja neuvontaa, ryhmäohjausta ja kesäyliopistoissa vertaistukea eli tuutorointia. Sähköiset järjestelmät (Peppi, Digicampus/Moodle, s-posti, O365-palvelut, kirjaston e-aineistot) helpottavat opintojen suunnittelua ja käytännön työskentelyä.
Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston oikeustieteiden nykyisille ja tuleville opiskelijoille on perustettu Facebook-ryhmä, jossa voi keskustella opiskeluun liittyvistä asioista. Ryhmä on suljettu (julkaisut näkyvät vain ryhmäläisille), mukaan ryhmään pääsee lähettämällä pyynnön.
Voit myös varata opinto-ohjausajan Itä-Suomen yliopiston avoimeen yliopistoon oikeustieteiden opintojen jatkuvan oppimisen asiantuntijalle Seija Tuomiselle sähköisellä lomakkeella. Opinto-ohjaus on maksutonta ja voit tulla ohjaukseen jo esimerkiksi ennen opintojen alkua. Opinto-ohjaus toteutetaan verkon välityksellä (Teams).
Suorittamalla tietyn määrän opintoja avoimessa yliopistossa, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta ilman valintakoetta. Hakukriteerit ja -ajat vahvistetaan vuosittain ja ne näkyvät yliopiston hakusivuilta ja opintopolusta.
Ks. tarkemmin Opiskelijan opas: Oikeustieteen tutkintotavoitteisen opiskelun aloittaminen avoimessa yliopistossa
Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot (HTK/HTM) voi suorittaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnassa pääaineena eurooppaoikeus, finanssioikeus, hallinto-oikeus, hyvinvointioikeus, lainsäädäntötutkimus, rikos- ja prosessioikeus ja rikollisuuden tutkimus, siviilioikeus ja ympäristöoikeus. Tutkinnossa erikoistutaan johonkin tiettyyn oikeudenalaan, mutta tutkinto antaa myös hyvän yleisjuridisen osaamisen työtehtäviin, joissa vaaditaan oikeudellista osaamista, muttei kuitenkaan oikeustieteellistä tutkintoa.
Väylän valintakriteerit: jonkun oikeustieteiden pääaineen perusopinnot 25 op sekä yleisiä oikeusjärjestysopintoja vähintään 35 op, yhteensä 60 op. Ei kiintiöitä, ei arvosanavaatimusta – kaikki hakukelpoiset saavat opiskelupaikan. Erillishaku kevään ja syksyn yhteishaun yhteydessä.
Oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnot (ON/OTM) ovat laaja-alaisia yleisjuristitutkintoja, joissa perehdytään kattavasti ja monipuolisesti kaikkiin keskeisiin oikeudenaloihin.
Väylän valintakriteerit: yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op, vähintään hyvin tiedoin (3/5). 30 opiskelijan kiintiö, arvosanamenestys ensisijainen valintakriteeri. Erillishaku kevään yhteishaun yhteydessä.
Koko opetustarjonta aakkosjärjestyksessä (sis. yksittäiset opintojaksot eri oppiaineista ja sivuainekokonaisuudet)
Avoimen yliopiston väylän opinnot (tarkista kesäyliopistojen tarjonta oppilaitosten www-sivuilta)
- Oikeustieteen perusteet 1 op
- Juridinen kirjoittaminen ja tiedonhankinta 2 op
- Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op
Pääaineiden perusopinnot:
- Eurooppaoikeuden perusopinnot 25 op
- Finanssioikeuden perusopinnot 25 op
- Hallinto-oikeuden perusopinnot 25 op
- Hyvinvointioikeuden perusopinnot 25 op
- Lainsäädäntötutkimuksen perusopinnot 25 op
- Siviilioikeuden perusopinnot 25 op
- Rikos- ja prosessioikeuden ja rikollisuuden tutkimuksen perusopinnot 25 op
- Ympäristöoikeuden perusopinnot 25 op
Oikeustieteen opiskelu ei ole paikkaan sidottua ja opintoja voi suorittaa hyvin etäopiskellen. Oikeustieteiden opintoja tarjoavat ympäri vuoden useat kesäyliopistot, joten kannattaa tarkistaa myös oman paikkakunnan lähiopetustarjonta. Kesäyliopistot ovat UEFin ”minikampuksia”, jotka tuovat Joensuun kampuksen opetusta ja tentinvalvontaa paikkakunnalleen. Kyse on samoista opinnoista ja opintosuoritukset kirjautuvat yliopiston opintorekisteriin - ainoastaan luento-opetuksen aikataulutus ja suorituspaikka eroavat.
- Etelä-Karjalan kesäyliopisto (Imatra)
- Hämeen kesäyliopisto (Hämeenlinna)
- Kainuun kesäyliopisto (Kajaani)
- Mikkelin kesäyliopisto
- Savonlinnan kesäyliopisto
- Snellman kesäyliopisto (Kuopio)
- Johdanto oikeustieteen opintoihin, sinustako oikeustieteilijä? (kesto n. 17 min) Huom! Saat tekstityksen näkyville cc-painikkeesta
- Tutkintotavoitteinen opiskelu (avoimen väyläopinnot)
- Tavoitteena oikeusnotaari ja oikeustieteen maisteri (kesto n. 14 min)
- Tavoitteena hallintotieteiden kandidaatti ja maisteri (kesto n. 12 min)
- Ennen, aikana, jälkeen – Yleiset oikeusjärjestysopinnot ja pääaineiden perusopinnot (kesto n. 15 min)
- Tietojärjestelmät opiskelun tukena (kesto n. 10 min)
Kolme alla olevaa tallennetta on tehty aikaisempien lukuvuosien aikana, mutta ovat edelleen ihan ajankohtaista asiaa
- Vinkkejä opiskelun suunnitteluun (kesto n. 11 min)
- Työllistyminen (kesto n. 8 min)
- Erilaisia opiskelupolkuja eri taustoilla (kesto n. 13 min)
Jos minulta kysyttäisiin, suosittaisin kaikille yliopistouran aloittamista avoimen puolelta. Avoimessa ehtii tutustua oppiaineeseen ja saa suoraa palautetta siitä, onko ala oma ja siitä, selviääkö opintovaateista.
Pysy ajan tasalla - seuraa somea, lue ja kuuntele!
Löydä monipuolista sisältöä, joka tukee jatkuvaa oppimista. Tilaa uutiskirje, tutustu opiskelijatarinoihin, lue asiantuntevia blogikirjoituksia, kuuntele podcasteja ja katso videoita, jotka inspiroivat ja avaavat uusia mahdollisuuksia. Me tarjoamme sinulle ajankohtaisia ja käytännönläheisiä näkökulmia, jotka vievät oppimisesi uudelle tasolle.