Tervetuloa tutustumaan Filosofisen tiedekunnan tohtoriohjelmaan (FILOTO).
Syyslukukauden 2024 ajan Filosofisen tiedekunnan väitöskirjatutkijat kuuluvat vielä seuraaviin tohtoriohjelmiin:
- KASVA, Kasvatustieteiden tohtoriohjelma
- SCE, Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelma
- WELMA, Welfare, Health and Management -tohtoriohjelma
1.1.2025 lähtien väitöskirjatutkijat kuuluvat Filosofisen tiedekunnan tohtoriohjelmaan (FILOTO).
Tohtoriohjelman tutkimusteemat
Humanistisessa osastossa tehdään kulttuurien ja kirjallisuuden tutkimusta sekä käännöstieteellistä, kielitieteellistä ja logopedista tutkimusta.
Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa tehdään psykologian, erityispedagogiikan, kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen ja ohjauksen tutkimusta.
Soveltavan kasvatustieteen ja opettajakoulutuksen osastossa tehdään kasvatustieteen, varhaiskasvatuksen, käsityötieteen ja kotitaloustieteen tutkimusta.
Teologian osastossa tehdään läntisen ja ortodoksisen teologian tutkimusta.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen strategiset profiilialueet ovat ikääntyminen, elintavat ja terveys, ympäristön muutos ja luonnonvarojen kestävä käyttö, kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä moninaistuva oppiminen ja vuorovaikutus. Tutkimus on organisoitunut monitieteisiksi tutkimusyhteisöiksi (Research Communities, RC), joihin väitöskirjatutkijoita kannustetaan aktiivisesti hakeutumaan.
Näistä yhteisöistä filosofisen tiedekunnan tohtorikoulutukseen liittyy tiiviisti Rajat, liikkuvuus ja kulttuuriset kohtaamiset (BOMOCULT), jonka avainteemoja ovat eurooppalaiset ja globaalit rajat, Venäjä, liikkuvuus ja maastamuutto sekä kulttuuriset ja kielelliset kohtaamiset. Perinteisten poliittisten ja maantieteellisten rajojen rinnalla tarkastellaan sosiaalisia, kulttuurisia ja kielellisiä rajoja.
Oppiminen, arki ja työ digitalisoituneessa yhteiskunnassa (DIGS) -tutkimusyhteisön tutkimus kohdistuu digitalisoituneen yhteiskunnan tarjoamiin uusiin oppimismahdollisuuksiin ja -välineisiin sekä myös digitalisaation asettamiin vaatimuksiin ja odotuksiin eri konteksteissa ja eri elämänalueilla, kuten työssä, koulutuksessa ja arjessa.
Näin haet tohtoriohjelmaan
Perehdy huolellisesti tohtoriohjelman valintaperusteisiin ja varmista, että olet hakukelpoinen. Jos sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä tohtoriohjelman hakuneuvontaan. Ole hyvissä ajoin yhteydessä mahdollisiin ohjaajiin ja keskustele heidän kanssaan suunnittelemastasi väitöskirjatutkimuksesta. Tutkimussuunnitelma on hakemuksesi tärkein osa. Kirjoita se tarkasti tohtoriohjelman ohjeen mukaisesti. Valmistele huolella myös muut hakemukseen vaaditut liitteet. Täytä lopuksi sähköinen hakulomake Opintopolussa.
Humanistisen alan pääaineet ja tutkinnot
- englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen, ruotsin kieli, venäjän kieli ja kääntäminen, venäjän kieli ja kulttuuri, suomen kieli, karjalan kieli ja kulttuuri, yleinen kielitiede, käännöstiede, kirjallisuus, perinteentutkimus, kulttuurintutkimus (erikoistumisaloina etnomusikologia, kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, sukupuolentutkimus, taiteensosiologia), logopedia
- filosofian tohtori
Läntisen ja ortodoksisen teologian pääaineet ja tutkinnot
- eksegetiikka, kirkkohistoria, uskonnonpedagogiikka, käytännöllinen teologia, systemaattinen teologia, systemaattinen teologia ja patristiikka, kirkkomusiikki, uskontotiede
- teologian tohtori tai filosofian tohtori
Psykologia
- psykologia
- psykologian tohtori tai filosofian tohtori
Kasvatustieteellisten alojen pääaineet ja tutkinnot
- aikuiskasvatustiede, kasvatustiede, kotitaloustiede, käsityötiede, kasvatustiede (ohjaus)
- filosofian tohtori tai kasvatustieteen tohtori
- erityispedagogiikka, kasvatustiede (varhaiskasvatus)
- kasvatustieteen tohtori
Tästä luettelosta voit tarkistaa, täytätkö FILOTO-tohtoriohjelman valinnan edellytykset.
Jatko-opintokelpoisuus ja opiskelijavalinnan perusteet
Tieteelliseen jatkokoulutukseen on kelpoinen henkilö, joka on
- suorittanut soveltuvan ylemmän korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinnon tai
- suorittanut sellaisen ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Opiskelijavalinnan perusteet
1. Filosofisen tiedekunnan tohtoriohjelmaan soveltuvia koulutusaloja ovat muun muassa humanistiset tieteet, teologia, psykologia, logopedia, kasvatustieteet, kotitaloustiede ja käsityötiede. Poikkeustapauksessa tohtoriohjelman johtoryhmä voi hakijan opintoihin ja tutkimussuunnitelmaan vedoten arvioida myös muun koulutusalan soveltuvaksi.
Valinnan edellytyksenä on, että hakija on suorittanut väitöstutkimuksen aiheeseen soveltuvia opintoja, jotka voivat sisältyä kelpoisuuden antavaan tutkintoon tai olla tutkinnon ulkopuolella. Hakijalla täytyy olla hakemuksen jättämiseen mennessä suoritettuna 30 opintopistettä tohtorintutkinnon pääaineen tai soveltuvan lähiaineen opintoja (perus- ja aineopintoja tai muita vastaavia opintoja). Opettajan pedagogiset opinnot soveltuvat kasvatustieteellisen alan opinnoiksi.
Psykologian tohtorin tutkintoa suorittamaan voi hakea henkilö, joka on suorittanut suomalaisessa yliopistossa psykologin ammatin harjoittamiseen oikeuttavan psykologian maisterin tutkinnon tai sitä vastaavan ulkomaisen tutkinnon.
Tohtoriohjelmassa mukana olevat tieteenalat, pääaineet ja tavoitetutkinnot on kuvattu ylempänä kohdassa "Tohtoriohjelman tutkinnot ja pääaineet".
2. Hakijalla tulee olla vähintään kaksi väitöskirjatyön ohjaukseen sitoutunutta ohjaajaa, joista yksi on pääohjaaja ja hänellä on oltava työsuhde filosofiseen tiedekuntaan. Kaikilla ohjaajilla tulee olla tohtorin tutkinto. Pääohjaajan on oltava dosentti tai omata vastaava tieteellinen pätevyys. Hakuvaiheessa hakijalla tulee olla ohjaajiksi sitoutuneilta henkilöiltä kirjallinen suostumus.
3. Hakijan tutkimussuunnitelman tulee olla laadukas, ja laadittu tohtoriohjelman ohjeen mukaisesti. Tutkimussuunnitelma on itsenäinen työ, mutta ohjaajat opastavat sen laatimisessa.
4. Hakijan tulee osoittaa opiskeluun riittävä akateeminen kielitaito joko suomen tai englannin kielessä. Kielitaito tulee osoittaa jatko-opiskelupaikkahaun yhteydessä. Suomen kielellä suoritettu aiempi tutkinto osoittaa hakijan riittävän suomen kielen taidon. Akateemisen englannin kielen vaatimuksista ohjeet on osoitettu alla. Väitöskirjan voi kirjoittaa myös muulla kuin hakemuksessa osoitetulla kielellä.
To prove their English language skills when applying, the applicant must either (a) meet the language proficiency criteria (see below), or (b) reach the minimum required language test results to be considered eligible to the University of Eastern Finland. No exceptions will be made and no waivers regarding the language proficiency requirements are given.
(a) Applicants who hold one of the following do not have to take an English language test:
- English as foreign language included in at least a Bachelor-level degree conducted in Nordic country (Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden) or in an EU/EEA country;
- At least 20 ECTS university-level studies in the subject of English Studies completed in a Nordic or in an EU/EEA country;
- Master's thesis written in English when Master's degree is completed in a Nordic country or in an EU/EEA country;
- Secondary education completed in English language in EU/EEA -countries, the United States, Canada, the United Kingdom, Australia, New Zealand or in Switzerland.
- A Bachelor’s, Master’s or higher degree in English language completed in EU/EEA -countries, or in one of the following countries: Australia, Antigua and Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Botswana, Cameroon, Canada, Dominica, Eritrea, Eswatini, Ethiopia, Gambia, Ghana, Grenada, Guyana, Hong Kong, India, Jamaica, Kenya, Lesotho, Liberia, Malawi, Namibia, New Zealand, Nigeria, Philippines, Ruanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and Grenadines, Sierra Leone, Singapore, South-Africa, Switzerland, Tanzania, Trinidad and Tobago, Uganda, the United Kingdom, the United States, Zambia, Zimbabwe.
The degree/programme must be taught and assessed entirely in English. If you verify your language skills with your education degree, the language of instruction must be clearly indicated on the educational documents.
Online studies or studies completed on offshore campuses outside the accepted countries/area cannot be used to indicate language skills, even if the degree-awarding institution is in one of the accepted countries. Please attach to the application an applicable degree certificate, Diploma Supplement, and the transcript of the academic record.
(b) All other applicants have to take one of the following language tests:
- TOEFL iBT, overall score 92, minimum 22 in writing
- IELTS (academic) overall score 6.5, minimum 6.0 in writing
- PTE (academic), overall score 62, minimum 54 in writing
- C1 Advanced overall score C or 180, with minimum 162 in writing
- C2 Proficiency overall score level C1 or 180, with minimum 162 in writing
- National Certificate of Language Proficiency YKI-test: level 5 in all different subtests (reading comprehension, writing, and speaking).
It is possible to combine different examinations.
TOEFL, IELTS and PTE certificates are valid for two years from the day they are issued. The language test need to be in effect when submitting the application during the application period.
The language test results must be verifiable from the online verification service of the organizer.
No other degrees or statements of language proficiency will be accepted. Please note that a written statement by the applicant, prospective supervisor, English teacher, etc., is not an adequate proof of the applicant's sufficient English skills.
Täydentävät opinnot
Tohtoriohjelman johtoryhmä voi edellyttää hakijan täydentävän aiempia opintojaan, mikäli se arvioi, ettei hakija ole saavuttanut aiemmalla tutkinnollaan tohtorikoulutuksessa tarvittavia tietoja ja valmiuksia. Täydentäviä opintoja voidaan edellyttää opiskelijalta, jonka pohjakoulutus on muulta kuin haettavan pääaineen alalta tai kun se on tarkoituksenmukaista tutkimussuunnitelman toteutuksen kannalta. Tohtoriohjelman johtoryhmä arvioi täydentävien opintojen sisällön ja laajuuden jokaisen hakijan kohdalla erikseen yhdessä ohjaajiksi lupautuneiden henkilöiden kanssa. Täydentävät opinnot määritellään valintapäätöksessä ja niiden laajuus on enintään 30 op. Ne suoritetaan tutkintoon johtavien opintojen lisäksi eikä niitä voi sisällyttää tohtorin tutkintoon.
Tutkimussuunnitelma on jatko-opiskeluhakemuksen tärkein osa. Aloita sen valmistelu ajoissa. Tutkimussuunnitelman tarkoituksena on omalta osaltaan osoittaa, että sinulla on riittävät valmiudet väitöskirjan laatimiseen. Tutkimussuunnitelma on itsenäinen työ, mutta ohjaajaksi lupautuneet henkilöt opastavat sen laatimisessa. Ota hyvissä ajoin yhteyttä ohjaajiin, jotta he ehtivät antaa palautetta tutkimussuunnitelmastasi. Kirjoita suunnitelma siten, että sitä pystyvät arvioimaan muutkin kuin oman tieteenalasi tai oppiaineesi asiantuntijat. Merkitse tutkimussuunnitelmaan käyttämäsi lähteet. Laadi tutkimussuunnitelma niin, että tutkimus on mahdollista toteuttaa päätoimisesti 3–4 vuodessa.
Tutkimussuunnitelman arvioinnissa huomioidaan tutkimusasetelma, tutkimuseettisten kysymysten asianmukainen käsittely, tutkimussuunnitelman realistisuus ja toteuttamiskelpoisuus, tieteellinen taso ja innovatiivisuus, tutkimusaiheen tieteellinen merkittävyys. Aiheesi tulee liittyä Filosofisen tiedekunnan tohtoriohjelmassa mukana olevaan tieteenalaan ja oppiaineeseen.
Kirjoita tutkimussuunnitelma tämän ohjeistuksen ja sen otsikoinnin mukaisesti. Tohtoriohjelman johtoryhmä ei arvioi tutkimussuunnitelmia, jotka eivät noudata tätä ohjeistusta. Joka otsikon kohdalle on merkitty enimmäismerkkimäärä välilyönteineen – usein vähempikin riittää.
- Tekijän nimi, väitöskirjan aihe tai alustava otsikko sekä tutkimusala.
- Tutkimussuunnitelman tiivistelmä (enintään 800 merkkiä) Kuvaa lyhyesti tutkimusongelmasi tai tutkimustehtäväsi. Miksi sen ratkaiseminen on tärkeää omalle tieteenalalle ja yhteiskunnalle? Mikä on tutkimuksesi aineisto, tutkimusmenetelmä ja mahdollinen teoreettinen viitekehys?
- Tutkimuksen tausta (enintään 2 000 merkkiä) Kuvaa miten väitöskirjasi liittyy aiempaan tutkimukseen sekä avaa muita tarpeellisia tutkimuksen kohdetta tai kontekstia selventäviä asioita. Tässä kohdassa on luontevaa kertoa tutkimuksen sijoittumisesta teoreettisiin keskusteluihin ja avata keskeisiä käsitteitä.
- Tutkimuksen tieteelliset tavoitteet ja tulosten vaikuttavuus (enintään 2 000 merkkiä) Kerro, millaista tietoa tavoittelet. Esittele tutkimuskysymykset tai tutkimustehtävät ja mahdolliset hypoteesit. Minkälaisia tuloksia on odotettavissa ja mitä uutta tietoa ne tuovat tutkimusalaa tai aihetta koskevalle tieteelliselle keskustelulle? Voit pohtia myös, miten tuloksesi saattavat kiinnostaa ja olla sovellettavissa tiedeyhteisön ulkopuolella.
- Tutkimusaineisto ja menetelmät (enintään 4 000 merkkiä) Kuvaa mahdollinen tutkimusaineistosi. Kerro, miten aiot hankkia sen ja kuinka sitä käsittelet. Onko aineisto mahdollista avata myös muiden tutkijoiden käyttöön arkistoimalla se? Katso esimerkiksi https://www.uef.fi/fi/kirjasto/tutkimusaineistonhallinta. Kuvaa käyttämiäsi analyysimenetelmiä siten, että käy ilmi, miten ne edistävät tutkimuskysymyksiin ja tutkimustehtävään vastaamista tai hypoteesien todentamista. Avaa tarvittaessa tutkimuksen metodologista viitekehystä.
- Eettiset kysymykset (enintään 1 000 merkkiä) Kuvaa tutkimusaiheeseen, menetelmiin tai aineistoihin liittyviä eettisiä kysymyksiä kuten menettelytapoja, tutkittavien informointia ja tietoista suostumusta sekä tutkittavien anonymiteetin suojaamista. Kerro, jos tutkimukseen liittyy erityisiä eettisiä pulmia. Tarvitaanko tutkimukselle tutkimuseettisen toimikunnan lausunto tai tutkimuslupa? Liittyykö aineistoon joitakin tietosuojaan tai omistus- ja käyttöoikeuksiin liittyviä kysymyksiä? Jos aineistoa kerätään ulkomailla, miten on otettu huomioon ulkomailla tehtävään aineistonkeruuseen mahdollisesti liittyvät erityiskysymykset ja yhteistyötahot tutkimuslupien ja eettisten ohjeiden suhteen. Onko tutkimuksessasi huomioitu yhdenvertaisuuteen, avoimeen tieteeseen ja kestävään kehitykseen liittyviä kysymyksiä? Perustele, jos tutkimukseesi tai sen aineiston käsittelyyn ei liity eettisiä kysymyksiä. Huomioi nämä eettiset ohjeet https://tenk.fi/fi/eettinen-ennakkoarviointi/ihmistieteiden-eettinen-ennakkoarviointi ja https://www.uef.fi/fi/tutkimusetiikka
- Työskentelysuunnitelma (enintään 2 500 merkkiä) Suunnittele väitöskirjan ja tohtorintutkinnon alustava aikataulu vaiheineen. Laaditko monografian vai artikkeliväitöskirjan? Kuvaa monografiaväitöskirjan kirjoitusprosessia ja aikataulua. Kuvaa artikkeliväitöskirjan julkaisusuunnitelma ja -aikataulu. On hyvä antaa artikkeleille työnimet ja kertoa, mihin lehtiin niitä tarjoat julkaistavaksi. Mitä suunnitelmia sinulla on konferenssien tai vaihto-opiskelun suhteen? Onko väitöskirja osa jotakin tutkimushanketta?
- Suunniteltu rahoitus (enintään 1 000 merkkiä) Kerro, miten aiot rahoittaa tutkimuksesi. Kuvaa myös tähän mennessä tutkimukseen haettu tai saatu rahoitus
- Tutkimussuunnitelman pääasiallinen kirjallisuus (enintään 2 500 merkkiä) Luettele lähteet, joita olet käyttänyt ja joihin olet viitannut tutkimussuunnitelmassa. Tässä voit mainita myös muita keskeisiä lähteitä, joihin et viittaa suunnitelmassasi.
Tee lopullinen, hakemukseen liitettävä tutkimussuunnitelma FILOTO:n omalle lomakepohjalle (tallenna lomake ensin omalle koneellesi, jonka jälkeen voit muokata sitä). Hakemukseen tarvittavat ohjaajien suostumukset tulee kerätä oheisella lomakkeella.
Tarjolla on myös avoin itseopiskelumateriaali tutkimussuunnitelman tekemiseen: Writing a research plan (open materials for PhD studies) (digicampus.fi)
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet tohtorikoulutusta. Rahoitusmahdollisuuksia ovat muun muassa apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
Hakuaika tohtoriohjelmaan
Filosofisen tiedekunnan tohtoriohjelman hakulomake Opintopolussa on avoinna kevätlukukaudella tammikuun alusta toukokuun viimeiseen päivään, 2.1.2025–31.5.2025. Tarkista aina tarkat hakuajat Opintopolusta.
Opiskeluoikeudet tulevat voimaan opiskeluoikeuden myöntöpäivänä sillä lukukaudella, jonka aikana haku toteutetaan.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Hae tohtoriohjelmaan
Haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella Opintopolku.fi-palvelussa. Linkki lisätään myöhemmin.
Väitöskirja ja jatko-opinnot
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä joko monografia tai artikkeleista koostuva tutkimus. Artikkeleista koostuvalla tutkimuksella tarkoitetaan kokonaisuutta, johon kuuluvat seuraavat osat: 1) filosofisen tiedekunnan riittäväksi katsoma määrä tieteellisiä julkaisuja tai käsikirjoituksia, jotka käsittelevät samaa ongelmakokonaisuutta, sekä 2) niiden perusteella itsenäisesti laadittu yhteenveto. Artikkeliväitöskirjassa on oltava vähintään kolme vertaisarvoitua artikkelia, joista kahden tulee olla julkaistavaksi hyväksyttyjä ja kolmas on otettu arvioitavaksi.
Lue väitöskirjan vaatimuksista sekä tarkastus-, arviointi- ja julkaisuprosessista Kamu-verkkopalvelusta.
Filosofisessa tiedekunnassa tutkintoon vaaditaan lisensiaatintutkimuksen tai väitöskirjan lisäksi yhteensä 30 op laajuiset jatko-opinnot:
- yleiset valmiustaito-opinnot (5–10 op) sisältävät opintosuorituksia tieteenfilosofiasta ja etiikasta, tieteellisestä kirjoittamisesta sekä akateemisista ja muista työelämätaidoista
- tieteen- ja tutkimusalan opinnot (20–25 op) sisältävät opintosuorituksia menetelmäopinnoista, seminaareista ja muista tieteenalan opinnoista.
Kaikki jatko-opiskeluoikeuden ennen 1.8.2024 saaneet voivat halutessaan siirtyä noudattamaan uutta 30 op:n laajuista opetussuunnitelmaa tai halutessaan suorittaa tutkinto-opinnot 50 op:n laajuisina 31.7.2026 saakka.
Tarkemmat tiedot tohtoriohjelman jatkotutkinnon rakenteesta ja opinnoista löytyvät Pepin opinto-oppaasta.
Yleinen opintoneuvonta Filosofisen tiedekunnan väitöskirjatutkijoille: FiloDoctoralstudies@uef.fi.
Väitöskirjan ohjauksesta vastaavat ohjaajiksi nimetyt henkilöt.
Lisätietoa väitöstutkimuksen ohjauksesta löydät Kamusta.
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta
Ajankohtaista
Väitöstiedotteet
Tulevia väitöstilaisuuksia
Lisätietoja tohtoriohjelmasta
Hakijaneuvonta: info-filoto@uef.fi
Yleinen opintoneuvonta Filosofisen tiedekunnan väitöskirjatutkijoille: FiloDoctoralstudies@uef.fi.
Tohtoriohjelman johtajana toimii professori Lauri Thurén ja koordinaattorina koulutusasiantuntija Maiju Parviainen. Heidän yhteystietonsa löydät alta.